Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
Горіхові ласощі: смак дитинства

Таке печиво з горіхами підійде і на будень, і на свято.

Фото із сайту plyashka.com.

Горіхові ласощі: смак дитинства

Чого тільки не готують із волоськими горіхами: салати і котлети, паштети й макарони, навіть піцу, супи і соуси. Але нам змалку звично, що найчастіше ці смачні й поживні зернятка використовують для приготування солодощів – від куті, пирогів і печива до кремів та морозива

Горіхове печиво на кефірі

Готуємо гору смакоти до чаю

Інгредієнти: для тіста – 350 г борошна, 100 г вершкового масла або маргарину, 100 мл кефіру або нежирної сметани, 30 г цукру, 1 яйце, 1 ст. л. лимонного соку, 1/3 ч. л. солі, 6 г розпушувача; для начинки – 100 г мелених волоських горіхів, 100 г борошна, 40 г вершкового масла, 60 г цукру; для змащування – 1 яйце.

Приготування. Борошно з маслом перетерти на крихту, додати решту інгредієнтів, замісити тісто і помістити його на 30–40 хвилин у холодильник. Тим часом приготувати начинку: борошно перетерти з маслом до стану крихти, всипати цукор і мелені горіхи, перемішати. Дістати тісто, розкачати його в тонкий пласт (завтовшки 2–3 мм), змастити білком, рівномірно розподілити начинку і згорнути в рулет. Розрізати на окремі шматки, перекласти на змащене деко, помазати кожне печиво яєчним жовтком. Випікати в попередньо розігрітій 
до 180 градусів духовці приблизно 25–30 хвилин.

Шоколадна паста з волоськими горіхами

Магазинні аналоги дорогі, та й не завжди корисні, адже містять консерванти. А зробити власноруч таку намазку зовсім не складно

Інгредієнти: 3 скл. цукру, 2 яйця, 4 ст. л. пшеничного борошна, 2 ст. л. какао, 130 г волоських горіхів, 1 ст. л. вершкового масла, 2 скл. молока, щіпка ванілі.

Приготування. Розітріть цукор з яйцями і додайте какао, борошно, подрібнені горіхи, ванілін і вершкове масло. Добре вимішайте і додайте молоко. Знову ретельно перемішайте і варіть на маленькому вогні до загустіння.

Пляцок з ружею та горіхами

Поєднання пісочних коржів, ароматного варення з ружі та горіхів – це дуже смачно

Інгредієнти: для тіста – 500 г борошна, 5 жовтків, 200 г вершкового масла, 3 ст. л. сметани, 2 ч. л. розпушувача; для горіхової маси – 5 білків, 200 г горіхів, 1 скл. цукру, 1 ст. л. (з чубком) крохмалю, 1 ст. л. (з чубком) борошна, 2 ч. л. розпушувача, дрібка солі; додатково – 450 г варення з ружі, цукрова пудра для посипання.

Приготування. Холодне масло перетерти з борошном на крихту. Додати жовтки, розпушувач і сметану. Замісити тісто і розділити на три рівні частини. Одну частину загорнути в плівку і покласти в морозильну камеру. Розкачати одну частину тіста і викласти у форму, застелену пергаментом. На тісто викласти варення з ружі. Розкачати другу частину тіста і викласти на варення, змастити збитими білками з горіхами. Поверх білків натерти на тертці тісто з морозильної камери. Процес приготування горіхової маси: білки і дрібку солі збити до піни, тоді поступово додавати цукор і збивати до стійких піків (упродовж 7–8 хвилин), всипати борошно, крохмаль, розпушувач і подрібнені горіхи, все обережно перемішати лопаткою, а тоді викладати на тісто. Випікати за температури 180 градусів 50 хвилин. Коли охолоне, за бажанням можна посипати цукровою пудрою.

Горіхово-морквяний торт

Любите запашну випічку? Цей тортик неперевершений за смаком! Він більш горіховий, ніж морквяний, з ароматом прянощів та цитрусових, вологий, буквально тане в роті, морква взагалі не відчувається

Інгредієнти: 3 яйця, 250 г цукру, 250 г очищеної і натертої моркви, 250 г борошна, 150 г горіхів, 180 мл олії, 1 ст. л. з гіркою натурального меду, 1 ч. л. соди (або розпушувача – 2 ч. л. з чубком), 1 ч. л. суміші прянощів, цедра 1 апельсина, 20 г вершкового масла (до горіхів), 1/3 ч. л. солі (до горіхів), за бажанням – жменька кураги; для крему – 500 мл сметани (20–25%  жирності), 200 г вершкового сиру, 20 г ванільного цукру, 100 г цукру (або за смаком), 3 г желатину, 1 ст. л. води.

Приготування. Спочатку потрібно добре підсушити горіхи – до золотистого кольору, скласти їх у торбинку і подрібнити качалкою. До розтопленого масла додати сіль, перемішати, вилити в подрібнені горіхи і поставити в морозилку.

Тим часом зайнятися тістом. Яйця з цукром добре збити до пишної білої маси, додати цедру, прянощі, мед (рідкий), ванільний цукор, олію, перемішати на малих обертах, додати подрібнені горіхи, натерту на середній тертці моркву, погашену соду чи розпушувач (якщо додавати розпушувач, то разом із борошном), поступово підсипати просіяне борошно, розмішуючи на малих обертах. Форму діаметром 20–22 см застелити пергаментом, розподілити й вирівняти тісто. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 35–40 хвилин (до сухої шпажки). Дістати з духовки, але залишити у формі ще на 5–10 хвилин, тоді обережно вийняти й охолоджувати на решітці. Остиглий бісквіт розрізати на три коржі, горбочок зрізати і залишити на посипку. Зрізаний корж краще брати у середину, а нижній – на верх, тоді поверхня торта буде рівною).

Для крему сметану з цукром, ванільним цукром і сиром перемішати міксером на малих обертах. Желатин розчинити у воді, додати 2–3 ст. л. крему, розмішати, а тоді разом додати до крему (це робиться для того, щоб вирівняти температуру і не звернувся желатин). Сир і сметану краще брати кімнатної температури, тоді точно желатин рівномірно розійдеться у кремі. Якщо крем все-таки звернувся, то підігріти на водяній бані чи в мікрохвильовій печі короткими імпульсами, а тоді поставити для стабілізації в холодильник.

До речі

Перед тим, як перемащувати торт, можна трішки змочити коржі апельсиновим соком: цедра в тісто, а сік – на просочення.

Якщо коржі спекли заздалегідь, загорніть їх у плівку та покладіть у холодильник.

Тісто за цим рецептом підійде також на кекс чи маленькі кексики.

Реклама Google

Telegram Channel