Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Як і навіщо просіювати борошно

Смачного!

Фото ілюстративне.

Як і навіщо просіювати борошно

Чи справді потрібно просівати борошно для тіста? Будь-який пекар або кондитер вам скаже: обов’язково. Але на практиці господині частенько пропускають цей крок – мовляв, борошно з магазину чисте, тому сенсу немає. Але роблять це не лише для того, аби позбутися сміття

Що це дає?

За своєю суттю просіювання – це відділення сторонніх домішок від борошна. Раніше, коли борошно мололи старим способом на млинах, у нього могли потрапити великі частинки, наприклад, зерен. Тому, щоб відокремити їх від чистого борошна, його просівали. Нині з цим трохи простіше, але тим не менш питання залишається: чи потрібно просівати магазинне борошно, навіть якщо воно чисте? Однозначно потрібно. Але не стільки для того, щоб очистити продукт від домішок, скільки щоб наситити його киснем. У результаті того ж транспортування борошно спресовується, а це впливає на якість випічки. Щоб зробити її повітряною та легкою, борошно потрібно ретельно просіяти.

Просіяне борошно має такі переваги:

• у ньому немає сміття та сторонніх домішок;
• його легше вимісити – в роботі воно стає податливим і легким, а грудочок формується менше;
• поліпшується структура тіста – просіяне борошно насичується киснем, випічка виходить ніжнішою, пишнішою;
• тісто на просіяному борошні краще підходить.

А що, як не просівати борошно? Загалом катастрофи не буде – хіба що тісто може вийти не тієї консистенції, випічка може менш піднятися або недостатньо пропектися. Це відбувається тому, що просіяне борошно збільшується в об'ємі, і, як правило, це враховують у рецептах. Якщо ж, наприклад, ви полінуєтеся і додасте непросіяне борошно, то технологія вже буде порушена.

Коли просівати борошно

Зверніть увагу на рецепт: якщо в ньому вказано, що потрібно просіяти 1 склянку борошна, так і потрібно зробити, а тоді додавати його. Але якщо вказано «всипати 1 склянку просіяного борошна», це означає, що потрібно просіяти борошно, а потім відміряти склянку.

Якщо, крім борошна, в рецепті йдуть ще якісь сухі інгредієнти (сода, розпушувач, сіль, какао, то їх можна просівати разом із борошном) – так суха частина вийде повітряною й однорідною.

Борошно для бісквіта радять просівати двічі – завдяки цьому випічка буде більш повітряною.

А спосіб має значення?

Класичний варіант – через сито. Воно буває сталеве, пластикове чи волосяне, середній діаметр – близько 20 см. Також дуже зручна кружка-сито, яка полегшує цей процес. А чим просіяти борошно, якщо немає сита?

Можна скористатися марлею: узяти невеликий відріз, скласти його в два шари й натягнути поверх глибокої миски. У центр покласти невелику кількість борошна, і розрівнюючи його по поверхні, просіяти.

Іноді для просіювання борошна використовують вінчик або виделку – щоправда, так сміття позбутися не вийде, тільки наситити борошно повітрям. Насипте борошно в широку миску до половини об'єму, і круговими рухами вінчиком або виделкою перемішуйте борошно протягом 3 хвилин. Робити це потрібно інтенсивно, щоб розбити грудочки борошна.

Можна скористатися й друшляком: насипати борошно і, струшуючи, просіяти. Оскільки отвори в друшляку досить великі, то просіваючи, прибирайте сміття вручну.

Ще один варіант – блендер: насипте борошно в чашу-подрібнювач, закрийте і в імпульсному режимі збийте 3–4 рази по 5 секунд. Однак цим способом домішки з борошна видалити не вдасться – тільки наситити його киснем.

Читайте також: «Гороскоп на 13 – 19 листопада».

Реклама Google

Telegram Channel