Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Врятували від… голодної смерті

Тепер Любов може спокійно їсти.

Фото – www.facebook.com/1tmolviv.

Врятували від… голодної смерті

Шість років жінка не могла їсти та худнула на очах. Їй ніяк не вдавалося знайти спеціалістів, які допомогли б одужати. Більшість медиків, до яких зверталася хвора, вважали, що проблема – на психологічному рівні. Проте з’ясувалося, що все – через м’язеву аномалію між стравоходом та шлунком

 

 Якби лікарі не відновили змогу харчуватися, пацієнтка могла б померти.

Якби лікарі не відновили змогу харчуватися, пацієнтка могла б померти.

 Любов Прокопенко – з міста Черкаси. Їй 31 рік, шість із яких вона намагалася з’ясувати, що у неї за недуга. Жінка буквально не могла їсти, адже після прийому їжі починала блювати. Жодні обстеження не давали результату – тамтешнім лікарям не вдавалося поставити діагноз. Ба більше, пацієнтку скеровували до психіатрів: мовляв, вона собі щось надумала. 

Та три роки тому медики таки з’ясували: у жінки – ахалазія стравоходу – розлад моторики стравоходу, для якого характерна втрата перистальтики і неспроможність нижнього стравохідного сфінктера повністю розслаблятися у відповідь на ковтання. Але оперувати не зважувались.

Останній рік став найважчим у житті Люби. Вона схудла на 10 кілограмів. Адже абсолютно кожен прийом їжі провокував блювоту. Тому по всій Україні жінка шукала хірургів, які погодилися б прооперувати та повернути їй якість життя. Так вона потрапила у Центр хірургії Лікарні Святого Пантелеймона у Львові.

У пацієнтки стравохід розширився до 6 сантиметрів, а місце звуження – сфінктер – був 4 міліметри – це критично вузький отвір, через який їжа не може потрапити у шлунок. 

Тут спеціалісти провели додаткові обстеження та підтвердили діагноз – ахалазія стравоходу. Простими словами, стравохідний сфінктер замикався та не розтискався. У пацієнтки стравохід розширився до 6 сантиметрів, а місце звуження – сфінктер – був 4 міліметри – це критично вузький отвір, через який їжа не може потрапити у шлунок. Якщо не відновити змогу харчуватись, хвора могла б померти.

Оперували жінку мініінвазивно. Технічно операція є складною та ювелірною. Під час втручання хірурги розсікли м’язи, які затиснули отвір між стравоходом і шлунком, та сформували манжету, аби вміст стравоходу міг вільно проходити до шлунка та не повертався назад. Операція тривала лише годину. І вже на третій день після втручання в доброму самопочутті пацієнтка поїхала додому. Вона не лише почала їсти – у неї з’явився апетит.

Як пояснюють хірурги, єдиної причини, яка зумовлює розвиток ахалазії стравоходу, немає. Медики вважають, що такі анатомічні зміни можуть відбутись і в результаті порушення роботи нервових клітин стравоходу, і через генетичну схильність, ускладнення інших захворювань.

За матеріалами Першого медичного об’єднання Львова.

Оксана СКРИПАЛЬ.

Реклама Google

Telegram Channel