Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
У колишній райцентр на Волині з’їхалися науковці, щоб побачити зображення оленя на камені з 18–13 тис. до н.е.

Зображення оленя на камені – одна з найбільших скарбниць Любомльського краєзнавчого музею.

Фото Олександра ЗГОРАНЦЯ.

У колишній райцентр на Волині з’їхалися науковці, щоб побачити зображення оленя на камені з 18–13 тис. до н.е.

Цими днями краєзнавчому музею у Любомлі виповнилося перші 50 років

Його фондам, а налічується тут більше 35 тисяч експонатів, можуть позаздрити подібні заклади усієї країни. Адже є тут і зображення оленя на камені з 18–13 тис. до н.е. (на фото) і персні часів Київської Русі...

...Того дня до закладу-ювіляра приїхали історики і краєзнавці, вчені й викладачі університетів. Зайшовши у Любомльський державний краєзнавчий музей, вони були вражені багатющою колекцією оригінальних експонатів, що красувалися на стендах і вітринах музею. Коротку, але змістовну оглядову екскурсію провів його директор, заслужений працівник культури України Олександр Остапюк. 

Заснував краєзнавчий музей у 1973 році його батько, вчитель історії Дмитро Остапюк.
Заснував краєзнавчий музей у 1973 році його батько, вчитель історії Дмитро Остапюк.

 До речі, заснував історичну скарбницю краю у 1973 році його батько, вчитель історії Дмитро Остапюк. 

Потім усі переїхали до будинку культури, де розпочалося урочисте засідання, присвячене знаменній даті, яке професійно і компетентно провів Анатолій Шваб – т.в.о. ВООНСКУ, доктор історичних наук, професор. Після привітань та подарунків від очільників Любомльської міської ради, райдержадміністрації та інших офіційних осіб провели пленарне засідання традиційної для цього музею IV науково-практичної конференції «Минуле і сучасне Волині та Полісся. Музейна і пам’яткоохоронна діяльність на Любомльщині та Волині».

Шістдесят дев’ять науковців і краєзнавців подали на цю конференцію свої статті та доповіді, які увійшли до 74-го випуску наукового збірника. Деякі волинські науковці встигли підготувати і подати по два-три і більше своїх наукових доробків. Це Олександр Остапюк, Геннадій Гулько, Григорій Охріменко, Юрій Мазурик, Надія Остренко, Сергій Панишко, Микола Дзей, Катерина Оніщук, Анатолій

Трембіцький, Тамара Андрейчук та інші. У 600 сторінок було видано ілюстрований збірник, який стане важливим архівним документом для науковців і дослідників історії нашого краю та України.

Учасники конференції хвилиною мовчання вшанували пам’ять головного літописця Волині, професора Волинського національного університету імені Лесі Українки, голови Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Геннадія Бондаренка, який відійшов у вічність 4 серпня цього року. Зі спомином про друга виступив відомий журналіст Микола Якименко.

Організаторами конференції стали департамент культури, молоді та спорту Волинської ОДА, Ковельська районна рада, Любомльська міська рада, Волинський краєзнавчий музей, Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Волинський національний університет імені Лесі Українки, інші громадські і державні 
установи.

Олександр СЕРЕДЮК, учасник конференції, доктор філософії, лауреат Республіканської премії Національної спілки краєзнавців України імені Михайла Сікорського.

Читайте також: «Діти, тато наш воює, Молимось, щоб повернувся він!..» (Відео).

Реклама Google

Telegram Channel