Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Чому американці не послухались Залужного

Ярослав Трофімов та обкладинка його книжки Our Enemies Will Vanish («Згинуть наші воріженьки»).

Фото із сайту texty.org.ua.

Чому американці не послухались Залужного

«Україна просила небагато»

Головнокомандувач ЗСУ у 2022 році пропонував сміливий план контрнаступу в Запорізькій області, який міг змінити хід війни, але США виступили проти/

Про це пише преса з посиланням на нову книгу кореспондента «The Wall Street Journal» Ярослава Трофімова Our Enemies Will Vanish («Згинуть наші воріженьки»). Як зазначає її автор, сміливий і «за деякими оцінками ризикований» план Залужного передбачав прорив на Запорізькому напрямку у 2022 році і мав перерізати так званий сухопутний коридор, щоб ізолювати російські війська в окупованому Криму.

Під час обговорення планів контрнаступу із західними партнерами  Володимир Зеленський і Залужний підтримували просування до Азовського моря через Запорізьку область. Тоді російські окупанти ще не  збудували там великих мінних полів і фортифікацій, що полегшувало можливий прорив, пише Трофімов.

У книзі сказано, що такий крок був би складним завданням, адже прорив мав бути водночас глибоким і таким широким, щоб не дати росіянам контратакувати й атакувати фланги сил наступу. Але якби план спрацював, Україна могла б «забрати у москви її найбільший приз у війні».

«Україна повинна атакувати там, де нам потрібно, а не там, де ми можемо».

«Україна просила небагато» – для здійснення плану, за оцінками Залужного, потрібно було лише додатково 90 гаубиць і достатньо артилерійських боєприпасів. Як сказано у статті, «важко оцінити», чи вистачило б цього озброєння, але є ймовірність, що за достатніх бойових сил Україна могла б домогтися успіху, схожого на результати харківського контрнаступу у вересні 2022 року.

Планування проводили в той час, коли Україна «ще не продемонструвала свою майстерність у контрнаступі», і в США ставилися до ідеї насторожено, побоюючись, що операція відкриє вразливі ділянки вздовж лінії фронту.

Як пише Трофімов, з точки зору США, «провал був імовірним, а його наслідки – потенційно катастрофічними». Вашингтон не підтримав план України та підштовхнув її зосередитися на іншій цілі контрнаступу – Херсоні, який вважався «більш безпечним варіантом», а ставки «були не такі високі». За словами співрозмовників журналіста серед помічників Залужного, той наполягав, що «Україна повинна атакувати там, де нам потрібно, а не там, де ми можемо», але оскільки США контролювали більшу частину військової допомоги нашій країні, варіантів залишалося небагато, і ціллю обрали Херсон, ідеться в книзі.

Зрештою ЗСУ почали контрнаступ на Запорізькому напрямку на рік пізніше, ніж планував Залужний, і цього разу росія була більш підготовленою. Великі російські укріплення стали однією з причин, через яку контрнаступ України у 2023 році «не досяг своїх цілей». У своїй книзі Трофімов також зазначає, що серйозну критику викликала нездатність західних партнерів України піти на сміливий крок і передати Силам оборони потужну зброю, не переймаючись «потенційною ціною».

Ех…

Василь КІТ.

Читайте також: На росії внесли до переліку нацистських гасло «Слава Україні»​.

Реклама Google

Telegram Channel