Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
6-місячна дівчинка проковтнула пружинку від заколки, а 4-річний хлопчик – лампочку з гірлянди

За два тижні пружинка від заколки для волосся майже вросла у стінку стравоходу.

Фото із сайту Одеської обласної дитячої клінічної лікарні.

6-місячна дівчинка проковтнула пружинку від заколки, а 4-річний хлопчик – лампочку з гірлянди

Маленькі діти полюбляють брати до рота різні сторонні предмети й інколи випадково їх ковтають. Іноді це не несе ніякої загрози, наприклад, якщо проковтнута монета потрапила у шлунок – вона вийде природним шляхом, а в деяких випадках – коли це літієва батарейка чи магнітна кулька – рахунок іде на години...

Думали, що бронхіт...

Цими днями медики Одеської обласної дитячої клінічної лікарні за допомогою ендоскопії видалили стороннє тіло зі стравоходу шестимісячної дитини, яка амбулаторно лікувалася у районній лікарні від бронхіту та пневмонії протягом 2 тижнів, але її стан не покращався. За цей час стороннє тіло майже вросло у стінку стравоходу.

«При надходженні у стаціонар ООДКЛ виконана оглядова рентгенограма, виявлено стороннє тіло – пружинка від заколки для волосся. Знаходилась вона на рівні середньої третини стравоходу, поряд із дугою аорти. Стороннє тіло було видалено ендоскопічно, що позбавило дитину від важкого хірургічного втручання та ризиків для життя», – повідомили в лікарні.

А у Львові 4-річний малюк проковтнув світлодіодну лампочку з гірлянди і прикраса застрягла у бронхах. Це виявили медики львівського «Охматдиту», до яких звернулися занепокоєні батьки.

Сторонній предмет вдалося виявити за допомогою рентген-діагностики, після якої лікарі прийняли рішення про екстрене оперативне втручання.

Якщо дитина вдавилася стороннім предметом, можна перевернути її вниз головою й обережно постукати по спині.

За словами хірурга Олександра Колодія, у бронхах лампочка «розкрилася», і «вусики» під час дихання травмували слизову оболонку в ділянці біфуркації трахеї.

«Там уже утворилися дрібні крововиливи. Я захопив вусики щипцями і завів їх у тубус бронхоскопа, щоб під час видалення не травмувати ними бронхи та трахею. Разом із тубусом дістав лампочку з бронхів дитини», – розповів  Олександр Колодій.

Операція пройшла успішно і зараз хлопчика вже виписали додому.

Якщо це сталося: як діяти й чого робити не варто

Коли щось застрягає у стравоході, це викликає певні симптоми: покашлювання, утруднюється ковтання, слинотеча, біль у грудині, позиви на блювання та, власне, блювання. У жодному разі не потрібно викликати його штучним шляхом, оскільки можна зробити тільки гірше.

Намагатися дістати предмети пальцями також не потрібно. Можна пошкодити гортань і голосові зв’язки. Діставати предмет самостійно допускається лише в разі, якщо через нього утруднене дихання та є потреба в екстреній допомозі. Якщо дитина вдавилася стороннім предметом, можна перевернути її вниз головою й обережно постукати по спині.

Але в будь-якому разі краще проконсультуватися з лікарем. На першому етапі важливо визначити, який предмет проковтнула дитина, і відштовхуватися вже від цього. Якщо це батарейки, негайно зверніться в лікарню – літієві батарейки викликають опіки і перфорацію стравоходу, тобто утворюють у ньому дірку. У цій ситуації рахунок іде на години...

До речі

Компанія Legо має відповідальний підхід, тому додає до складу пластмаси свого конструктора контрастну речовину, яку видно на рентгені. Коли батьки приходять на прийом і говорять, що дитина проковтнула конструктор, є сенс запитати, який саме. Якщо це Lego, можна зробити рентген. Іншу пластмасу на рентгені не видно. Деталь конструктора Lego видаляється тільки в тому разі, якщо протягом доби не вийшла сама.

Новорічний «вогник», який дістали із бронхів малюка.
Новорічний «вогник», який дістали із бронхів малюка. 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Читайте також: Чотирирічна дівчинка підкорила Еверест (Фото).

Реклама Google

Telegram Channel