Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
Священнослужитель з Волині: «Це не я казав на відео, а батюшка, схожий на мене...» (Відео)

Священнослужитель Олександр Шмигаль тепер каже, що це зводиться не храм, а житловий будинок.

Фото із сайту 12kanal.com.

Священнослужитель з Волині: «Це не я казав на відео, а батюшка, схожий на мене...» (Відео)

Священник упц мп із Кульчина Луцького району Олександр Шмигаль (на фото), який нещодавно заявляв, що в селі буде новий храм московського патріархату і просив гроші на його зведення, тепер від своїх слів відмовляється. Про це йдеться в репортажі «В селі будується москаль» журналістів «12 каналу»

У лютому 2019-го священник упц мп Олександр Шмигаль дійсно лишився без церкви. Адже переважна більшість парафіян Свято-Георгіївського храму, в якому він служив 8 років, вирішили вийти з московського патріархату. Оскільки священнослужитель рішення своєї пастви не підтримав, громада отримала нового священника з ПЦУ.

Священник упц мп Олександр Шмигаль.
Священник упц мп Олександр Шмигаль.

 Сьогодні будівництво церкви упц мп огороджене височенним парканом. Крізь щілини видніється чимала споруда з цегли. Тут уже повністю звели стіни. Місцевий мешканець каже, що будівництво розпочали декілька місяців тому, але сумнівається, що хтось із тутешніх давав на «москаля» кошти.

У тому, що цю церкву зводять не за донати людей, упевнений і настоятель Свято-Георгіївського храму ПЦУ села Кульчин Роман Вонсіцький. Каже, прихильників упц мп у селі не більше 10 сімей і ці люди далеко не бізнесмени (вони зараз моляться в старій хатині). Про те, що будівництво проплачене наперед, на думку священника, свідчить і те, що зводять церкву не місцеві жителі, а привезені робітники.

– Щоб ви собі розуміли, там із села ніхто не працює, там найняті бригади, крани, техніка, маніпулятори, все... Якась будівельна фірма заїхала і займається будівництвом, – стверджує він.

Прихильників упц мп у селі не більше 10 сімей, і ці люди далеко не бізнесмени.     

За чиї гроші зводять храм і хто дав на це дозвіл, журналісти запитали у самого священника упц мп Олександра Шмигаля. Відповідь їх здивувала:

– Я ніякої церкви не будую, це фейкова інформація, там люди просто зводять хату. Знаєте в інтернеті багато що пишуть, розказують, все перекрутили, – відповів священник упц мп.

– Почекайте, я бачила вас на відео, де ви розказуєте, що будуєте храм...

– Людина, схожа на мене, говорила. Розумієте, в інтернеті говорять, що хочеш... Менше тому вірте. Я вам кажу, як є: ніхто ніякої церкви у Кульчині не будує...

– Тобто, на відео не ви?

– Ну, схожий на мене батюшка.

– То ви чи не ви?

– Нє, схожий на мене батюшка. В інтернеті виставляють, що хочуть...

(Слухаючи ці відповіді священнослужителя, чомусь загадався анекдот: «Батюшко, ви або хреста зніміть, або труси надіньте». Аж цікаво, як ходити на сповідь до попа, який так «бреше і не червоніє»? Чи потім священнослужитель скаже: «Це був голос чоловіка, схожий на мій»? – Ред.).

До речі, земля, де зводиться новий храм, призначена лише для будівництва житлового будинку.

– По-перше, їм за документами ніхто церкву не зареєструє. Тому що храми мають зводитись на земельних ділянках, де цільове призначення має бути – під будівництво релігійних споруд, – розповіла в коментарі «12 каналу» староста села Кульчин Галина Матвіюк. – Їм ніхто дозволу не дасть на будівництво церкви, ніхто не зареєструє цієї церкви. Також зміни цільового призначення ніхто теж не зробить, тому що це все робиться через сесію.

Заявивши на відео, що в Кульчині будують саме храм, за словами старости, священник не лише обурив селян, а й накликав на будівництво масу перевірок. Тому не дивно, що зараз хоче відхреститися від своїх слів, називаючи і відео, і священника на ньому фейком.

Цілком ймовірно, що замість храму у Кульчині тепер таки змушені будуть звести будинок.

– Власник ділянки може будувати житловий будинок, можуть собі сказати, що їм подобається й будинок із куполами, якщо вони його з банями будуть робити. Хто його знає, що там... – каже староста Галина Матвіюк.

Анастасія КАЧИНА, 12 канал.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Реклама Google

Telegram Channel