Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Через підтоплення існує ризик спалахів інфекційних хвороб

Ось такі пейзажі в багатьох селах Волині: вода підступила до обійсть – хоч човном плавай.

Фото із сайту facebook.com.

Через підтоплення існує ризик спалахів інфекційних хвороб

Адже в зоні стихії – не лише домогосподарства і сільськогосподарські угіддя, а й сміттєзвалища, хліви, надвірні туалети та колодязі

Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб у місті Луцьку повідомляє, що його лабораторії готові до безперебійної роботи в умовах повені та паводків. Загрозою епідблагополуччю населення області в останні роки є сальмонельоз, ротавірусна інфекція і вірусний гепатит А, котрі можуть розповсюджуватися і водним шляхом. Реєструється прогнозований періодичний епідемічний підйом ураження вірусним гепатитом А. У 2023 році захворіло 29 осіб, при цьому 69 відсотків від загальної кількості – це мешканці Камінь-Каширського та Ковельського районів.

За даними оперативних інформацій, рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції помірний, спалахів не зареєстровано. Фахівцями Центру досліджено понад 100 проб питної води з джерел централізованого господарсько-питного водопостачання за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками. З них не відповідали нормативам за мікробіологічними показниками 4 проби, за санітарно-хімічними – 6 (у Володимирському та Камінь-Каширському районах).

Дослідження питної води Луцького комунального водопроводу не виявили відхилень від нормативів, це також підтверджують щоденні повідомлення КП «Луцькводоканал» про якість питної води, що надходить у централізовану систему питного водопостачання. З джерел децентралізованого водопостачання досліджено 46 проб води з колодязів, із яких 13 не відповідали нормативам за мікробіологічними показниками, зокрема у селах Поворської ТГ, Забродівської ТГ Ковельського району та двох населених пунктів Зимнівської ТГ Володимирського району. 

З метою запобігання виникненню спалахів кишкових інфекцій проведено знезараження питної води у відповідних колодязях та надіслані листи головам місцевих органів самоврядування з рекомендаціями про тимчасову заборону використання води з досліджених джерел для пиття та приготування страв.

Працівники структурних підрозділів продовжують проводити регулярні моніторингові дослідження питної води децентралізованих джерел водопостачання на територіях, що зазнали підтоплення. Спеціалісти наголошують, що  дотримання простих правил гігієни допоможе зменшити ризик підхопити збудник інфекції.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Реклама Google

Telegram Channel