Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
«Жалкую лише, що не встиг покохати»

Доброволець Андреас Галлоцці з позивним Френчі віддав своє молоде життя за «Францію, Україну та Європу».

Фото з фейсбук-сторінки Єлизавети ЮХНОВОЇ.

«Жалкую лише, що не встиг покохати»

Прощальний лист 22-річного бійця ЗСУ з Франції

В особистих речах Андреаса, які віддали рідним бійці Інтернаціонального легіону, мама знайшла записку із вказівкою для родини, де шукати його останні слова в телефоні

В Україні 16 лютого 2023 року в районі Сватового на Луганщині загинув 22-річний доброволець із Франції Андреас Галлоцці з позивним Френчі. Останні слова захисника в роковини його смерті оприлюднив у Facebook його знайомий Олівер Жуе, а український переклад тексту зробила Єлизавета Юхнова.

Андреасу Галлоцці було 22 роки, він родом із Бургундії, та завжди мріяв бути військовим. Коли в Україні почалося повномасштабне вторгнення рф, він вступив до Інтернаціонального легіону ЗСУ.

У телефонних розмовах із мамою Едіт він повторював: «Мамо, мені добре там, де я зараз; я знаю, для чого я приїхав; я розумію, на що я йду». Одного разу на передовій, він їй сказав: «Мамо, тут 14–18 (роки Першої світової війни) в XXI сторіччі».

Мама Андреаса прочитала останні слова сина-героя: «Знав, що ця місія могла бути занадто небезпечною, однак я чоловік упертий, не хотів залишати своїх друзів їхати самими в центр цього пекла».
Мама Андреаса прочитала останні слова сина-героя: «Знав, що ця місія могла бути занадто небезпечною, однак я чоловік упертий, не хотів залишати своїх друзів їхати самими в центр цього пекла».

 Його двоюрідний дідусь, чию історію Андреас чув і добре знав, як й інші члени його родини, впав у траншеї окопу в 1918 році і останнє, що сказав, було: «Все добре».

В особистих речах Андреаса, які віддали рідним бійці Інтернаціонального легіону, мама знайшла записку із вказівкою для родини, де шукати його останні слова в телефоні.

«Війна – це прокляття людства, тому що війна ніколи не вмирає. Завжди будуть справедливі причини, за які варто битися та вмирати за необхідності, боротися проти божевільних, які хочуть зруйнувати все, що їх оточує, заради власного его…нічого іншого, крім дрібниць», – була слова в записці.

До неї захисник України додав ще одну з поміткою «останні слова».

Я прожив свої останні години, переглядаючи всі фото з вами, мої дорогоцінні спогади. Лише диво могло б мене врятувати.

Текст записки

«Моя найдорожча мамо, люба родино, мої вірні друзі. Для мене війна скінчилася, але я ні про що не жалкую, я бачив достатньо героїзму та жахів. Я молюся, щоб ваша доля була милостивіша. Наше життя – коротке. Я вдячний небу за всі радості, за все щастя й випробування, які приготувала мені доля. Моє життя було чудове та майже наповнене.

Ці декілька фраз будуть моїми останніми.

Я прожив свої останні години, переглядаючи всі фото з вами, мої дорогоцінні спогади. Лише диво могло б мене врятувати. Знав, що ця місія могла бути занадто небезпечною, однак я чоловік упертий, не хотів залишати своїх друзів їхати самими в центр цього пекла.

Війна робить людей божевільними. Я виконав свій обов’язок, відстояв честь Франції, України та Європи. Я не відчуваю жодних докорів сумління щодо від’їзду в Україну, я знайшов сенс свого життя та своїх переконань. Єдине, про що жалкую, можливо, це те, що я не мав часу покохати когось усім своїм серцем.

Я сподіваюся, ви знайдете сили мене пробачити, і Господь хотів би, можливо, з’єднати нас на небі або в іншому місці, роз’єднавши нас на цій землі.

Не забувайте ніколи солдатів, які загинули за праведне діло.

Я ніколи вас не забуду, я люблю вас».

Останні слова були написані 1 лютого 2023. Андреас загинув у бою проти росіян біля Сватового, що на Сході України, 16 лютого 2023 року.

...Опинившись на руках побратима-японця, Андреас вимовив останнє: «Все добре».

Юлія ШЕВЧЕНКО, focus.ua.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Реклама Google

Telegram Channel