Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
«Не хочуть їсти – нехай нап’ються!» (Конкурс інтелектуалів)

Битва при Дрепані: свою поразку римляни списали на... курей.

Фотоколаж із сайту history-maps.com.

«Не хочуть їсти – нехай нап’ються!» (Конкурс інтелектуалів)

Виявляється, ця поширена в народі приказка має історичне підґрунтя. І хто, як не автор славнозвісної пісні «А вона, а вона сидітиме сумна, буде пити – не п’яніти від дешевого вина...» розповів нам про неї – це крутезний український письменник Кость Москалець

«Як і попереджали кури, битва закінчилася нищівною поразкою...»
 

 Він і надихнув нас на завдання, відповідь на яке оголосимо нині. А поки що нагадаємо те кляте запитання, над яким ви ломили свої мудрі голови, як списи, але мало хто «живим» вийшов із цього «бою».

«Гранатобуз із секретом – 2» (2024)

Сьогодні в гранатобузі ми заховали тварин, які супроводжують вас протягом усього життя. Не має значення – чи це село, чи це місто. Хоч вони бувають і екзотичні, але ми говоримо про звичних для усіх, зображених на рекламі.

А вийти на них вам допоможе всесвітньо відома фраза, промовлена на війні, яку ви зможете утворити, якщо закреслите 5 зайвих літер із запропонованого ряду: о / ч / е / й / у / р / т / н / ь / с / т / х / ї / я / а / с / т / ь / ь / с / а / п / н / н / и / а / с / х / ю / е (у вислові є ще два розділові знаки).

Що за тварин ми заховали?

Замість відповіді одразу зацитую Костя Москальця: «Якось напередодні вирішальної морської битви з карфагенцями священні кури не захотіли клювати зерна, віщуючи поразку. «Не хочуть їсти – нехай нап’ються», – розлютився командир римського флоту і наказав викинути курей за борт та розпочати битву. Як і попереджали кури, битва закінчилася нищівною поразкою...».

Справді, така битва була. «У 249 році до н. е. римський консул Публій Клавдій програв морську битву при Дрепані (поблизу Сицилії), пам’ятну однією подією. Коли перед побоїщем священні кури, яких випустили з кліток, відмовилися клювати зерно, що було поганою ознакою, Клавдій велів кидати їх у воду, заявивши: «Не хочуть їсти – нехай нап’ються!». «Його сміх, – як зауважив пізніше філософ Цицерон, – коштував йому багатьох сліз».

Втрати становили 90 кораблів. Це єдина велика морська перемога карфагенян у 1-й Пунічній війні».

Цей історичний випадок Кость Москалець згадав, коли робив інтерв’ю-передбачення зі... Штучним Розумом (Штучним Інтелектом) про хід нинішньої війни з росією. З цікавою бесідою митця із ШІ можна ознайомитись на сайті телеканалу «Еспресо» і в «Цікавій газеті на вихідні» за 28 лютого на 4-й сторінці.

Хто з читачів вгадав слово-відповідь «кури» – дізнаєтесь із фейсбук-сторінки Грицька Гарбуза (за цим QR-кодом ви можете зайти на неї з будь-якої частини світу), а також на сайті volyn.com.ua.

Нам же час знову вас інтригувати. Тож поїхали! 

«Гранатобуз із секретом» – 5 (2024)

Коли в особливі дні ви забуваєте цей предмет вдома, то почуваєтесь ніяково. І чоловіки, і жінки, і старий, і малий. Хоча зазвичай тримаєте його вдома. Іноді в «ув’язненні». А дехто постійно носить його із собою, хоча цього «коханця» рекомендують змінювати кожні три місяці. Нині «він» є вже й електронний. Звісно, приносить задоволення. Щодня. І не раз.

Асоціативний ряд із цим предметом: «тепер уже не свиняче «діло»; «майже як у «Казці про Царя Салтана»; «носить сніг і веселку»; «борсучий, але не жир»; «має не тупеньку посестру»; «геть як бджілка-трудівниця», «пов’язана з «особливими макаронами», «ліс» і «коні вже не винні».

Що за предмет ми заховали у гранатобузі?

Слово-відповідь треба надіслати до 9 березня (включно) тільки у вигляді повідомлення на телеграм-номер Грицька Гарбуза: 066 133 86 88, обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я, прізвище і регіон, який представляєте (наприклад: «Перемога» (Валерій Залужний, Житомирщина)).

А історії, як шукали відповідь (що вразило, які були труднощі, хто допоміг розгадати), надсилайте на електронну адресу [email protected] або просто лишайте в коментарях під запитанням на фейсбук-сторінці Грицька ГАРБУЗА (за QR-кодом, вказаним вище, ви можете зайти на неї з будь-якої частини світу).

 

 Приємних вам пошуків без повітряних тривог!

Грицько ГАРБУЗ.

Читайте також: Таємницю килима з орлом знають лише президент, завгосп і прибиральник (Конкурс знавців).

Реклама Google

Telegram Channel