Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
«росіяни змушували  стояти по 16 годин, схуд  на 35 кілограмів...»

Микола Гойдало під час служби у війську.

Фото з особистого архіву Миколи ГОЙДАЛА.

«росіяни змушували стояти по 16 годин, схуд на 35 кілограмів...»

50-літній військовий Микола Гойдало з Волині перебував у путінському полоні майже два роки. Чоловіка п’ять разів перевозили по різних колоніях на тимчасово окупованій території України та в росії. Зараз він лікує ноги на Дніпропетровщині – «після полону не міг навіть стояти» – та планує швидше повернутися додому. Зі звільненим бранцем поспілкувалися журналісти «Суспільного»

«Що казали? Україна – це росія. А захід – вже польський»

Житель села Низкиничі Володимирського району Микола Гойдало уже понад місяць, як повернувся в Україну. Чоловіка обміняли 31-го січня. Військовий 14 років пропрацював шахтарем та має трьох дітей. З березня 2022 пішов воював у складі 2-го окремого стрілецького батальйону. Неподалік Лимана на Донеччині в травні Микола потрапив у полон.

Каже, що спочатку був у колонії на тимчасово окупованій території, а потім його перевезли до росії.

 Наглядачі змушували вчити вірші про росію та співати їхній гімн.

«Ми сиділи – як їли. А в інших вже їли стоячи. Останнім часом, перед обміном, давали трохи посидіти. А так – стояли на ногах цілий день... Які там права? Ніяких», – говорить він.

На прогулянку в полоні взимку виводили на 30 хвилин, а влітку – на годину, згадує Микола. За словами чоловіка, на українських військових тиснули і психологічно. Наглядачі змушували вчити вірші про росію та співати їхній гімн.

«Якщо відмовлялися – могли ребра постраждати чи ноги. Тому краще поспівати, аніж переносити біль. Що казали? Україна – це росія. А захід – вже польський», – каже колишній військовополонений.

Микола писав з полону листи рідним, але вони жодного не отримали. Тричі чоловік думав, що везуть на обмін, але його просто перевозили до іншої колонії. Лише на четвертий раз, каже, його здогадки підтвердилися.

Зрозумів, що перетинає кордон з Україною, коли з голови зняли мішок.

«Уже як в’їхали в наш населений пункт, біля кожного будинку з плакатами стояли люди, нас вітали, як героїв», – розповів він.

«Полон у нього забрав багато здоров’я»

Микола тиждень перебуває в лікарні на Дніпропетровщині. Чоловік схуд в російському полоні на 35 кілограмів та має дистрофію. Також, через стояння в бараках по 16 годин, отримав проблеми з ногами, розповідає гендиректор медзакладу Сергій.

«Пішли атрофічні зміни. Треба боротися, налагодити судини, качати кров, щоб не було застійних процесів. На жаль, полон у нього забрав багато здоров’я», – говорить медик.

У лікарні військовий пробуде приблизно тиждень. Микола поки нічого не планує, лише хоче відновити здоров’я і якомога швидше повернутися на рідну Волинь. До речі, доньці Людмилі, яка займається музикою, під час телефонної розмови батько пообіцяв купити піаніно, бо навіть під час полону думав про те, аби донька не полишала навчання.

Тим часом

Чеченські воєнізовані формування активно скуповують полонених українців в інших російських військових формувань, аби обміняти на чеченців. Як пише британська газета The Times, в Україну прийшли воювати понад 10 тисяч кадирівців – військових, лояльних до чеченського лідера Рамзана Кадирова. Тому вони й скуповують українських військових, вивозять їх у столицю чеченської республіки – Грозний – і влаштовують обміни з Києвом.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Реклама Google

 

Telegram Channel