Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
На Волині домашній кіт покусав людей і загинув

У хворих тварин відсутній страх перед оточенням.

Фото із сайту sud.ua.

На Волині домашній кіт покусав людей і загинув

9-й випадок сказу в нашій області в цьому році зафіксовано в селі Уховецьк Ковельського району.

Головна спеціалістка обласного управління Держпродспоживслужби Анна Синя розповіла, що власник скаженого кота сам помітив неадекватну поведінку тварини. Вона покусала його та накинулася на сусідку. Після того, як кіт помер, його відвезли на аналізи в лабораторію, де і підтвердили сказ.

З 29 лютого у селі введено карантин на 60 днів.

Сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Він уражує центральну нервову систему. Якщо людина після контакту з інфікованою твариною (укусу, пошкодження шкіри, ослинення) не отримує відповідну медичну допомогу, вірус може викликати захворювання головного мозку, що врешті-решт призведе до смерті. Летальність від сказу для людей після появи симптомів – 100%.  

За даними Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб цього року в області серед 9-ти підтверджених випадків сказу в тварин, 7 зафіксовано у свійських. За минулий рік зареєстровано 1816 звернень людей, яких покусали тварини, у 47-ми випадках підтверджено сказ тварин. Найбільше – серед свійських котів – 26 випадків. 720 людям призначено курс профілактичних щеплень.

Летальність від сказу для людей після появи симптомів – 100%.

Волинський лікар-епідеміолог Олександр Гнатюк зазначив: 

«Ситуація зі сказом у державі наразі погіршується, адже через військовий стан в Україні заборонене полювання на дику фауну. У зв'язку з цим зростає популяція диких тварин, зокрема, лисиць, основних переносників вірусу сказу в природі. За таких сприятливих умов лисиці можуть приводити потомство двічі на рік, збільшуючи популяцію. А в пошуках їжі вони підходять близько до людського житла, де зростає ймовірність їх контакту з людьми.

Аналізуючи ситуацію зі сказу за останніх 5 років, кількість звернень людей за медичною допомогою зростає. Варто пам'ятати, що у хворих тварин відсутній страх перед оточенням. Людям варто уникати контакту з тваринами – невідомими, бездомними, надто дикими. Всіх домашніх тварин, у тому числі й велику рогату худобу, необхідно вакцинувати. Адже свійська тварина інфікується від дикої».

Леся КВІТКА.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Реклама Google

Telegram Channel