Курси НБУ $ 39.67 € 42.50
Порошенко розповів, як бореться зі страхом

Інтерв’ю журналісту «5 каналу» Віталію Ковачу п’ятий Президент України давав за кермом військової вантажівки, яку переганяв на передову.

Фото із сайту 5.ua.

Порошенко розповів, як бореться зі страхом

«Шукаю щирі та чесні підстави для оптимізму»

«Ти маєш навчитися долати депресію»

Петро Порошенко в інтерв'ю журналісту «5 каналу» Віталію Ковачу під час поїздки на Донбас поділився, як долає власні страхи, які є в кожної людини. На запитання, коли він востаннє сміявся, Порошенко сказав: « Я нормально сміюся... Під час обговорення волонтерських програм кумедних ситуацій виявляється дуже багато. Ти не можеш зануритися в якусь бульбашку і жити виключно надривами, бо можна зійти з розуму. А твій психологічний стан – дуже важливий».

«Слухайте, я жива людина. Я впадаю в депресію, коли щось не виходить. Інколи мені дуже страшно. Мені було і в 2014-му році страшно. І в 2013-му, коли ми виходили вночі під сцену на Майдан під час обстрілів. І зараз. 24-го лютого було дуже страшно, коли ворог підійшов. І коли кажуть, що на фронті нашим воїнам не страшно – це брехня, – зауважує Порошенко. – Але ти маєш навчитися долати свій страх. Ти маєш навчитися долати депресію. Ти маєш навчитися заряджати енергією тих, хто навколо тебе, бо вони всі дивляться і дуже залежить їхній емоційний стан від мого. Причому я не намагаюся брехати – я навпаки намагаюся знаходити щирі і чесні підстави для оптимізму», – пояснює Петро Порошенко.

«Врятуй солдата!»

При цьому лідер «Європейської Солідарності» наголосив, що успіх українських Збройних сил на полі бою має стати головним пріоритетом для всіх. І для цього є справи, що не залежать від західних союзників, і їх треба робити негайно.

«Девіз, з яким я живу, – «Save Soldiers». Це означає «Врятуй солдата». І я буду робити все для того, щоб їх рятувати, – говорить Порошенко. – У перші десять днів широкомасштабного вторгнення ми встигли закупити броньовану фінську спеціальну сталь для бронежилетів, виготовили плитоноски. І тисячі бронежилетів, яких не було на складах МО, надійшли в першу чергу в батальйони, які несли оборону Києва. Від Туреччини до Польщі і

Нідерландів ми вигребли зі складів усі кевларові шоломи. Це були перші наші партії постачання...

Коли ми говоримо «Save Soldiers», то у нас мобілізуватися зараз мають люди, які будуть воювати з укріплених позицій, фортифікаційних споруд. Там можуть бути і оператори РЕБ, там можуть бути оператори дронів, там можуть бути і спостерігачі, якщо їх позиції підготовлені, обладнані. А не так, як ми вимушуємо зараз ставати на непідготовлені позиції і жертвувати. Не просто ризикувати, а жертвувати своїм життям...

Має бути друга лінія оборони за кожною бригадою, щоб хлопці були впевнені, що їм є куди відступити. І там все обладнано, і ворог не просунеться ні на метр далі...

Тому перше завдання – це фортифікаційні споруди. Я знаю, що це таке, бо організовував їх побудову. За три місяці ми побудували цілу ефективну багатоешелоновану лінію оборони. І зараз я незадоволений станом, як будуються фортифікаційні споруди. І не треба брехати, що це цілковита таємниця. Це дурість. Тому що я вам зараз по супутникових знімках розкажу повністю про російські лінії оборони: і «лінії суровікіна» на півдні, і «лінію вагнера» на сході, і «лінію гордєєва», і лінію, яку білгородський губернатор будує на півночі країни. І так само росія бачить всі наші побудови», – констатує п'ятий Президент.

«Ми маємо мобілізувати будівельні компанії, забезпечити заводи залізобетонних конструкцій. Я закупив за власні кошти 15 екскаваторів і землерийних машин. І з політичних причин нам не дають, щоб виділити ділянку, де ми маємо побудувати фортифікаційні споруди. Має бути друга лінія оборони за кожною бригадою, щоб хлопці були впевнені, що їм є куди відступити. І там все обладнано, і ворог не просунеться ні на метр далі... Тому перше – це фортифікаційні споруди», – наголошує Порошенко.

«Бойові пташки – це очі воїна на передовій»

«Наступна позиція – це дрони, які не можуть замінити, але хоч щось дати в руки нашому воїну, для того щоб знищувати наступальні порядки. Найбільш ефективні частини по використанню FPV-дронів мають ефективність вище 50%. Якщо я разом із командою поставили більше 5 тисяч дронів FPV найвищої якості лише в 2024 році – це означає 2,5 тисячі ефективних попадань і нищення русні», – пояснює Петро Порошенко. «А для захисту від російських дронів, яких сьогодні також в небі величезна кількість, ми інвестували в розробку – не в закупівлю, а в розробку засобів радіо-електронної боротьби. Вони вже поставлені на озброєння, пройшли усі випробування. І сьогодні почали бойове застосування на Сході, навколо Авдіївки. Можу навіть сказати, що вони ефективно прикривають артилерійські дивізіони. І за ці перші дні по нашій артилерії не було атак російських дронів», – говорить Порошенко.

«Коли ми мобілізуємо всі ці фактори, то не дамо путіну втягнути нас у позиційну війну, а мобільними ефективними групами будемо нищити русню і готувати наш подальший наступ. Це не тільки ефективність бою, а це й в тому числі не дати ні на фронті, ні в тилу нікому впадати в «депресуху», – зазначає Порошенко.

«Нам треба перейти нарешті вже повністю на «натівські» стандарти. Дуже важливо, коли воїн у захисній споруді з планшетом, маючи високотехнологічний дрон, буде робити все можливе для того, щоби підвищити ефективність Збройних сил. Саме так і буде, я вас запевняю», – переконаний п'ятий Президент.

Ольга СОКОЛОВА.

Читайте також: Месії не існує. Колонка про Залужного​.

Реклама Google

Telegram Channel