Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Як підготувати кролиць до окролу?

Волинь-нова

Як підготувати кролиць до окролу?

У цей період, особливо в другій його половиніф, самок годують хорошим сіном, зерном злакових і бобових культур, обов'язково дають соковиті корми, миту картоплю, капусту, а влітку – зелену траву. Корми повинні бути якісними. Сукрільним самкам необхідно забезпечити спокій. Різке відкривання дверцят клітки, поява котів, гавкіт собак можуть налякати їх, вони починають метатися по клітці, що часто призводить до ударів і викиднів. Таких кролиць краще не брати в руки. Але якщо вже є така необхідність, то робити це слід обережно: однією рукою піднімати за холку, другою підтримувати знизу

За два тижні до окролу треба вичистити клітки та дезінфікувати гніздові ящики й інвентар. Після просушування за 3 — 5 діб перед появою кроленят вставте їх у клітки кролиць. Застеліть на дві третини висоти тонкою деревною стружкою, вівсяною соломою або сухим дрібностебловим сіном. У клітці весь час повинна стояти чиста вода.



Окролу можна чекати в будь-який час доби, але найчастіше вночі. Триває він від 10—20 хвилин до однієї години.



За кілька діб до окролу самка починає влаштовувати гніздо. Вона збирає докупи підстилку і вистилає пухом. Якщо кролиця за дві – три доби цього не зробила, то необхідно обережно нащипати у неї з грудей і живота пуху і вистелити ним гніздо. За цим треба особливо пильно стежити, бо може розтягнути малят по клітці.
Окролу можна чекати в будь-який час доби, але найчастіше вночі. Триває він від 10—20 хвилин до однієї години. Після того самка з'їдає послід, вилизує кроленят, проштовхує їх у гніздо, годує і прикриває пухом.
Іноді кролиці їдять новонароджених. Це трапляється з різних причин: відсутність води; неправильне харчування під час сукрільності (нестача вітамінів, мінеральних речовин); висока кількість концентратів у раціоні; при найтяжчих окролах, особливо в ожирілих кролиць; після переляку тварини, наприклад, через гавкіт собаки; хворобливий стан сосків. Тварин, які поїдають малят без причини, необхідно вибраковувати.
Негайно після пологів треба оглянути гніздо. Закінчення окролу можна встановити за такими ознаками: у кролиці живіт спадає в пахах, нервовий стан змінюється спокійним, гніздо прикрите пухом.
При першому огляді встановлюють кількість народжених кроленят (нормальних, мертвих, дефектних). Мертвих і неповноцінних треба забрати з гнізда, замерзлих – відігріти, потім перевірити стан сосків та чи є у матері молоко. Якщо його немає, то треба значно покращити харчування тварини.
Молочність кролиць в першу добу визначають за зовнішнім виглядом кроленят. Якщо молока досить, то малята прекрасно формуються, спокійні, шкірний покрив у них блискучий. Якщо ж самка не годує кроленят або у неї дуже мало молока, то вони розповзаються по гнізду, пищать, шкіра у них зморщена і бліда.


 

Telegram Channel