Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Роман Кулик: «Служити в українській армії стало престижно»

Волинь-нова

Роман Кулик: «Служити в українській армії стало престижно»

У нашу газету часто звертаються волиняни з різноманітними запитаннями щодо призову, мобілізації та контрактної служби. Щоб отримати вичерпні відповіді на них, цього тижня читачі знову мали можливість поспілкуватися з військовим комісаром Волині, полковником Романом Куликом під час «прямої лінії» в редакції «Волині-нової»

Кость ГАРБАРЧУК


Студенти-заочники не мають права на відстрочку від служби
— Пане комісаре, розкажіть волинянам, яке планове завдання отримала область щодо осіннього призову і як воно виконується?
— Обласний комісаріат повинен призвати 245 юнаків. З них у Збройні сили України — 170 бійців, у Національну гвардію — 63 і в Державну службу спеціального транспорту — 12. Ми вже направили 80 призовників. Хочу відзначити, що серед них є молоді люди, котрі служитимуть у Високомобільних десантних військах. Тобто це юнаки з відмінним здоров'ям та міцною статурою. Осінній призов закінчується 30 листопада. Я впевнений, що планове завдання Волинь виконає.



У третьому кварталі ми виконали планове завдання на 80 відсотків — 160 волинян підписали контракт.



— Вас турбує Сергій Миколайович із Ратного. Мій син був призваний восени минулого року у Національну гвардію. За цей час здобув вищу освіту. Чи має він право на дострокове звільнення?
— До мене вже зверталися з такими питаннями. Оскільки ваш син вже прослужив рік, то має цілком законне право. Для цього необхідно надати нотаріально завірену копію документа про вищу освіту та написати рапорт командиру військової частини. На підставі цього його зобов'язані звільнити. Так що чекайте сина додому. Якщо раптом виникнуть якісь проблеми, звертайтеся безпосередньо в обласний військовий комісаріат, ми допоможемо та підкажемо, що робити.



— До вас телефонує Людмила Степанівна, мама солдата з Любешівського району. Мій син нещодавно призваний, але заочно навчається у Луцькому національному технічному університеті. У військкоматі нам сказали, що його будуть відпускати на сесії.
— Для військовослужбовців строкової служби не передбачена спеціальна відпустка для здобуття вищої освіти. Тому вашому синові у вищому навчальному закладі повинні надати академічну відпустку на час проходження служби. Підставою для її отримання може бути копія повістки. Він тоді повернеться й продовжить навчання. Студенти-заочники не мають права на відстрочку від служби.



— Романе Анатолійовичу, телефонує мама призовника із Турійського району. Старший син служив десантником, тепер молодший іде до війська 23 жовтня. Обласні медики визнали, що придатний, але згідно зі статтею 65. Поясніть мені, що це означає, бо син має проблеми зі здоров’ям, переніс операцію на нирках.
— Наскільки я зрозумів, фахівці його обстежили й визначили, що ваш син придатний до служби, але з певними обмеженнями, які вказані у статті 65. Тобто він служитиме там, де значно менші фізичні навантаження, приміром у навчальному підрозділі Повітряних сил у Василькові, що під Києвом.



— Що з собою повинен мати призовник, котрий прибуває у військову частину?
— З першого дня служби солдат — на повному державному забезпеченні: від шкарпеток і до харчування. Також новобранець відразу отримає грошову винагороду у сумі 3200 гривень. З собою потрібно мати лише предмети особистої гігієни.



— До вас звертається мама контрактника Неля Ярославівна із села Одеради Луцького району. Чула, що родинам контрактників надають матеріальну допомогу. Які для цього потрібні документи й до кого мені звертатися?
— Перше, що необхідно зробити, — прибути у військкомат. До нас надсилають витяги з наказів про підписання контракту. Взяти цей документ і з ним звернутися у Луцьку районну раду. На Волині всі органи місцевого самоврядування ухвалили програми підтримки демобілізованих і учасників АТО. В кожному районі це різні суми, але кошти вам обов'язково виплатять. Наведу такий приклад: Горохівська районна державна адміністрація й Камінь-Каширська міська рада ухвалили рішення про матеріальне заохочення сімей контрактників у сумі від 5 до 10 тисяч гривень. Наш досвід тепер переймають в інших областях України. Окрім цього, є ще соціальне, медичне та санаторно-курортне забезпечення контрактників.


 


Дрова для мами бійця із позивним «Чорт»
— Нещодавно Президент України Петро Порошенко заявив, що нікому не дозволить красти в армії. Тим, хто буде це робити, — руки повідрубує. Як ці слова нашого гаранта сприйняли у військових колах?
— Ми повністю підтримуємо те, що сказав Президент. Але у цих звинуваченнях ще потрібно розібратися. Хочу пояснити, що існує система військових закупівель, які відбуваються впродовж певного часу. За цей період можуть змінюватися ціни. Оскільки проблема озвучена на такому рівні, то кваліфіковані фахівці ретельно проаналізують й ми обов'язково знатимемо результат. Всі чули також заяву міністра оборони Степана Полторака про те, що він готовий піти у відставку, якщо буде доведена провина генерал-лейтенанта Ігоря Павловського.



— Вас турбують із зони бойових дій. Мене звати Сергій, позивний «Чорт». Я служив по мобілізації, воював і був контужений. Звільнився з армії. Тепер знову підписав контракт на 6 місяців. Мені додому на зиму треба дров. Адреса: село Радехів Любомльського району, вулиця Шевченка, 5 — там живе мама. Можна якось це питання вирішити?
— Це найменше, що ми можемо для вас зробити. Обов'язково допоможемо вашій мамі.


— Тоді у мене ще одне питання. Я оформляю землю під садівництво. Кажуть, що треба півтори чи дві тисячі гривень заплатити у земельному кадастрі. Хоча дехто стверджує, що нічого не треба оплачувати. Поясніть, як має бути насправді?
— Вам варто звернутися у спілку учасників АТО. Керівники організації — компетентні люди, як знають всі нюанси й допомагають побратимам. Ми оформленням землі не займаємося.



— Моєму чоловікові 28 років. Він в армії не служив, був комісований за станом здоров’я. Прописаний у Рівненській області, але тепер на облік став за місцем фактичного проживання у Луцьку. Перед цим пройшов медичну комісію й отримав військовий квиток. Йому вручили повістку на навчальні збори на 30 днів на полігон. Наскільки це правомірно?
— Вашого чоловіка визнали придатним чи обмежено придатним. Тому він повинен пройти навчальні збори на полігоні. Такі військовослужбовці зараховуються в оперативний резерв другої черги. Ніхто його в зону АТО не буде направляти, можете не хвилюватися.



— Пане полковнику, а яка ситуація в області з контрактною службою?
У третьому кварталі ми виконали планове завдання на 80 відсотків — 160 волинян підписали контракт. Активно допомагають органи державної влади та місцевого самоврядування. На четвертий квартал маємо план 220 контрактників. Зараз люди стали активніші, адже переконалися, що держава свої зобов’язання виконує, зростають грошові виплати, служити в українській армії стало престижно. Є серйозні переваги та перспективи для кар’єрного зростання. З усіма питаннями щодо контрактної служби звертайтеся в обласний військовий комісаріат за адресою: місто Луцьк, вулиця Теремнівська, 85а або за телефонами: (0332) 75-03-52, 0960574370.


 

Telegram Channel