Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«Батькам уже час зрозуміти:  диплом про вищу освіту не гарантує роботи»

Роман Романюк не прикрашає дійсності, а називає речі своїми іменами.

Волинь-нова

«Батькам уже час зрозуміти: диплом про вищу освіту не гарантує роботи»

Згідно зі статистикою студентів в Україні щороку більшає. З одного боку це тішить. А з іншого… Ринок праці не встигає за таким величезним припливом молодих спеціалістів. Як допомогти їм адаптуватися на ньому, знайти своє місце під сонцем? Відповідь на це питання шукали представники обласного центру зайнятості, навчальних закладів краю та роботодавців під час прес-конференції

За словами директора обласної служби зайнятості Романа Романюка, із січня по вересень на обліку в центрі перебувало 9 975 безробітних віком до 30 років. Найбільше серед них — 5 016 було службовців, 3 892 мають робітничі спеціальності й 1 067 — люди без професійної освіти. Найчастіше за допомогою у працевлаштуванні зверталися випускники вищих навчальних закладів — 535 осіб. Тим часом як після закінчення закладів профтехосвіти і школи відповідно 98 і 49.
— Це говорить про те, що на ринку праці є великий попит на робітничі кадри, — зазначив Роман Романюк.  — Кожен випускник закладів профтехосвіти має більші шанси знайти роботу, ніж той, хто закінчив виш.
Посадовець стверджує, що на ринку праці Волині нема достатньої кількості вакансій для фахівців із вищою освітою. Йому потрібні робітничі кадри. На жаль, й досі чимало батьків сплять і бачать своїх чад із дипломами вишів, бо, вважають, мати їх престижно і перспективно. Отож, за їхньою порадою діти йдуть здобувати вищу освіту, а потім не можуть знайти, до чого докласти рук. Багато випускників вишів у пошуках першого робочого місця переорієнтовуються на затребувані професії — кухаря, бармена, офіціанта чи робітника технічного спрямування, за які непогано платять.
Служба зайнятості опікується працездатною молоддю, допомагає їй визначитися з професією, організовує тренінги і семінари для підвищення самооцінки, опанування ефективними формами і методами пошуку роботи. Це дало змогу працевлаштувати з початку року 2 532 особи до 35 років. Майже 2 000 з них взяли участь у громадських роботах, а 51 безробітний відкрив власну справу. 903 молодих людей вирішили перекваліфікуватися і пройти навчання в навчальних закладах області, центрах професійно-технічної освіти чи стажування на підприємствах, організаціях і установах. Останньому служба зайнятості приділяє особливу увагу. Підвищення кваліфікації через стажування дає змогу освоїти нові навики роботи, набути практичного досвіду й адаптуватися претенденту на вакансію в колективі. Молодь проходить його найчастіше за професіями продавець продовольчих товарів, адміністратор, бухгалтер, барист.

— На ринку праці є великий попит 
на робітничі кадри, — зазначив Роман Романюк.  — Кожен випускник закладів профтехосвіти має більші шанси знайти роботу, ніж той, хто закінчив виш.

Служба зайнятості використовує для швидшого працевлаштування безробітних і сучасні технології. Зокрема, онлайн-співбесіди з роботодавцями. Провели їх майже 1 100, працевлаштували після них 799 осіб. Крім того, на каналі «Ютуб» створили базу відеорезюме. Їх там уже понад 440. Роман Романюк переконаний, що нові сучасні технології дають змогу нівелювати час і долати  відстань. Використовуючи їх, шукачі роботи можуть презентувати себе, спілкуватися із працедавцями з усієї України, а ті — за одну-дві хвилини відчути «свого» фахівця, оцінити його можливості. Добре зарекомендувала себе і практика створення при вищих та професійно-технічних закладах центрів кар’єри. Зараз їх діє 28. Там, де вони є, на 8 відсотків зріс рівень працевлаштування випускників. Фахівці служби зайнятості організовують у них зустрічі з роботодавцями, тренінги, семінари, на яких студенти отримують інформацію щодо можливостей працевлаштування, а також ярмарки кар’єри, економічні екскурсії на підприємства, консультації.
— Важливо, що центр кар’єри зближує нас із роботодавцями,  — каже директор Волинського коледжу національного університету харчових технологій Ігор Корчук.  — Нас і наших випускників вони знають, приходять, запрошують вихованців на стажування. Це дає змогу готувати конкурентоздатних фахівців, адаптувати їх до виробництва, а дітей наближує до професії і допомагає закріпитися на роботі.
Він повідомив, що студенти коледжу проходять стажування і зараз у мережі ресторанів «Чевермето». На підтвердження сказаного роботодавець Володимир Якимчук познайомив з одним із них — Владиславом Телегановим, який упродовж чотирьох місяців поєднує навчання з роботою. Ресторатор наголосив, що готовий працювати з молоддю, яка не має досвіду роботи, вчити її. Головне, аби було бажання. 

Telegram Channel