Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Боровик вішатися не збирається»

Волинь-нова

«Боровик вішатися не збирається»

Звинувачений в організації «бурштинового угруповання» нині читає студентам лекції про те, як... боротися з корупціонерами

Левко ЗАБРІДНИЙ

Андрій Боровик, колишній заступник прокурора Рівненської області, якого півкраїни знає як «бурштинового прокурора», продовжує судитися за посаду. Позов про поновлення він подав ще вісім місяців тому, перебуваючи у сізо. А минулої п’ятниці вкотре запевняв, що звинувачення, які йому висунули Генпрокуратура, МВС та СБУ, надумані, дорікнув міністру Авакову у брехні та процитував  свого  співкамерника: «Боровик вішатися не збирається».

Останню фразу заступник прокурора навів із показів чоловіка, який сидів з ним в одній камері у Києві. Його, звинуваченого у  тяжких злочинах,  підсадила  до  Боровика  начебто  військова   прокуратура.  «Якщо  я  буду  чинити  на  нього психологічний чи фізичний тиск, а краще взагалі, щоб він повісився чи порізав собі вени, то прокуратура зробить так, що суд винесе мені вирок про 15 років  позбавлення волі, а  якщо  ні,  то  залишить довічне… Боровик відповів мені, що ні в чому не винний, вішатися не збирається і буде доводити свою невинуватість», — процитував Боровик судді Рівненського окружного адміністративного суду Наталі Друзенко, аби довести, що його звільнили у липні торік незаконно.

— Аваков — брехун. І прес-секретар Грицака (глави СБУ. — Ред.). Вони просто набрехали. У мене, відповідно до протоколу вилучення, не було злитків золота чи мішків бурштину, як вони казали.

Офіційні причини звільнення — затримання Андрія Боровика та відкрите кримінальне провадження «бурштинової справи», а також його «позаслужбові стосунки» із працівником СБУ Вадимом Федоруком  «з метою незаконного збагачення».

Тепер у суді Андрій Боровик, після перебування понад  11  місяців у сізо, доводить, що всі звинувачення проти нього — безпідставні. «Бурштинову справу» передали на розгляд Сихівському районному суду Львова і засідань по суті ще не було. Натомість Боровик уже встиг подати позови на МВС та СБУ.

Андрій Боровик (праворуч) під ьчас судового засідання випромінював радість. На фото з Володимиром Гнатущенком - заступником голови Ради адвокатів Рівненської області
Андрій Боровик (праворуч) під ьчас судового засідання випромінював радість. На фото з Володимиром Гнатущенком - заступником голови Ради адвокатів Рівненської області

 На суд же у Рівному, де намагається поновитися на посаді,  привів трьох  свідків  —  екс-прокурора області Анатолія Ковальчука  та  двох  чоловіків,  яких  теж  звинуватили у причетності  до  «бурштинової справи»: згаданого вже Вадима Федорука та колишнього керівника   сарненської  прокуратури Вадима Топольського. Усі, звісно ж, запевняли суд у невинності Боровика.

21 листопада мають розглянути докази та провести дебати, після яких оголосять рішення. Андрій Боровик обіцяє звільнитися з посади заступника прокурора, як тільки його поновлять. Проте від роботи в органах державної служби не відмовлятиметься. І, як зазначив, можливо, навіть повернеться до прокуратури.

Наразі ж Андрій Боровик, якого виводили з обласної прокуратури торік у липні в наручниках і який, за свідченням правоохоронців, мав мішки з бурштином та колекцію дорогих годинників, працює... доцентом кафедри кримінального права і правосуддя Міжнародного економіко–гуманітарного університету імені Степана Дем’янчука. Читає лекції студентам про те, як... боротися з корупцією.

— Після того, як суд поновить мене на посаді, у перший же день набрання рішенням чинності, напишу заяву на звільнення. Поновлення мені потрібно, аби виправити нікчемний запис у трудовій книжці, — заявив колишній заступник прокурора Рівненської області Андрій Боровик. — Якщо я «кришував» бурштин, то чому я затримував людей, причетних до незаконного видобутку? Деяким посадовим особам, як у нас буває, потрібен піар. І вони піаряться на не завжди законних своїх вчинках. На сьогодні вже відкрита низка кримінальних проваджень на осіб, які мені оголошували підозру, за фактами незаконного затримання, підкидання коштів і навіть за фактом крадіжки у мене вдома вогнепальної зброї. Мене замовили дуже погані люди. Але на відміну від нашого Генерального прокурора, який не є юристом, не називаю прізвищ осіб, вину яких не доведено у суді.

Щодо цінностей, які нібито були вилучені у нього при обшуку, пан Боровик наголосив:

— Аваков — брехун. І прес-секретар Грицака (глави СБУ. — Ред.). Вони просто набрехали. У мене, відповідно до протоколу вилучення, не було злитків золота чи мішків бурштину, як вони казали.

Резонанс виник лише з їхніх слів і взагалі нічим не підтверджується. Подав позови на МВС та СБУ про захист честі, гідності та ділової репутації. А під час обшуку у мене вилучили обручку, хоча я одружувався у 2006 році, коли навіть не працював у прокуратурі, ланцюжок з хрестиком і гривні, бо у той день зняв зарплату, а також годинники, які коштують не понад 100 тисяч доларів, як написала СБУ, а 86 тисяч гривень, що підтвердила експертиза. Маю відповідь, що вони не є доказами і не стосуються кримінального провадження, але на запитання, де вони, мені зазначили: «Ми вам повідомити не можемо».

Звертає увагу колишній заступник прокурора Рівненщини і на порушення, що стосуються провадження справи:

— Справу проти мене спершу передали у Печерський районний суд Києва. Ми «відвели» усіх суддів, оскільки вони брали участь у досудовому розслідуванні. Після чого справу скерували до Оболонського районного суду столиці, який визнав, що це підсудність НАБУ, тож агентство мало розслідувати, а не прокуратура. Суд змінив міру запобіжного заходу мені та іншим незаконно затриманим особам. Тоді з незрозумілих причин військова прокуратура звернулася, щоб передати провадження у Сихівський районний суд Львова, посилаючись на те, що нібито у Львові проживають потерпілі. Верховний суд відмовив. То вони наступного дня звернулися з аналогічним поданням, навіть з аналогічним номером. І на цей раз Верховний суд уже виніс рішення відправити справу до Львова. Тобто є два аналогічні подання і два різні рішення ВСУ.
Перше засідання у Сихівському районному суді вже відбулося, але розгляд перенесли, оскільки не у всіх були адвокати (Вадиму Топольському, до речі, не надали навіть державного адвоката, хоча він просив). За час перерви ми подали запити і з’ясували, що свідки, заради яких справу перенесли з Києва, у Львові ніколи не проживали. Це люди, які наносили тілесні ушкодження працівникам СБУ.

Telegram Channel