Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
 Чи брав легендарний журналіст гроші за інтерв’ю з Азаровим і чим не сподобався йому Ющенко? (Відео)

Потрапити у студію до Ларрі Кінга означало бути визнаним у світі.

Фото з Youtube.

Волинь-нова

Чи брав легендарний журналіст гроші за інтерв’ю з Азаровим і чим не сподобався йому Ющенко? (Відео)

Коли він уперше вийшов у прямий ефір, то так злякався, ще не зміг вимовити ні слова. А через 36 років влаштував телевізійні дебати, які подивилися понад 16 мільйонів глядачів. Його сміливо можна назвати найвідомішим інтерв’юером на планеті. У студії він спілкувався з усіма президентами США, починаючи з Джеральда Форда. Серед його гостей були Мартін Лютер Кінг, Маргарет Тетчер, Михайло Горбачов, Тоні Блер, Елеонора Рузвельт, Білл Ґейтс, Френк Сінатра, Пол Маккартні, Марлон Брандо, Барбара Стрейзанд, Мадонна, Принц, Аль Пачіно. А розмовляв із ними Ларрі Кінг — ​легенда світового телебачення, яка руйнувала шаблони

Ніхто у світі не зробив стільки телеінтерв’ю, як Ларрі Кінг.
Ніхто у світі не зробив стільки телеінтерв’ю, як Ларрі Кінг.

Лоренс Гарві Зейгер (так насправді звати славетного журналіста, який народився 1933–го) виріс у сім’ї ортодоксальних євреїв, яка, до речі, мала певний зв’язок з Україною. Його батько емігрував у Штати з Коломиї, тоді це була Австро–Угорщина, а мати переїхала з Литви. Кінг про них завжди дуже тепло відгукувався.

— Мої батьки вклали все життя у нас із братом. Мати опікала аж занадто. Якби вона колись написала книгу, то обов’язково назвала б її «Одягайся тепліше».

Родині Зейгерів жилося не дуже солодко: на рік старший брат Лоренса помер у шість років від апендициту. Батько, який важко працював на двох роботах, пішов із життя у 44 через серцевий напад. Його смерть травмувала майбутню зірку журналістики: він перестав учитися, не пішов до коледжу. Замість того влаштувався на роботу, щоб допомогти матері.

Ларрі Кінг мав сімох дружин, а одружувався вісім разів, з однією з них сходився і розлучався двічі.

Була в дитинстві у хлопця типова для багатьох успішних людей фанатична захопленість майбутньою професією. Він дуже хотів стати радіоведучим.

Шанс реалізувати свою мрію отримав у 23–літньому віці, коли працював асистентом на радіостанції Wahr-AM у Маямі: штатний диктор несподівано не вийшов на роботу і Лоренсу запропонували сісти за мікрофон.

Щоправда, він так злякався прямого ефіру, що заціпенів і не міг промовити ні слова. Лише після того, як редактор увірвався в кабінку, хлопець розказав слухачам про свої емоції та пояснив мовчанку. Цей щирий виступ сподобався керівництву, отож його взяли на роботу. Так, 1 травня 1957 року розпочалася кар’єра легендарного Ларрі Кінга. До речі, ім’я він змінив на вимогу гендиректора станції, якому прізвище Зейгер видалося надто бляклим.

З того часу Кінг працював диск–жокеєм, вів новини та спортивні передачі. А згодом з’явилися інтерв’ю, які зробили його зіркою місцевого масштабу і дали путівку на телебачення. Із 1960–го він стає ведучим шоу Miami Undercover, а потім його запросив асистентом на своє шоу комік Джекі Глісон. Саме він уперше покликав до Кінга на інтерв’ю Френка Сінатру.

Втім, біографія телеведучого — ​це не лише історія злету, траплялися у ній і серйозні падіння. У 1971 році Ларрі Кінга заарештовують за звинуваченням у великій крадіжці. Йшлося про те, що він начебто порушив умови оборудки, не передавши позичені гроші окружному прокурору з Нового Орлеана Джимі Ґаррісону, який розслідував убивство Джона Кеннеді. Досі багато моментів цієї історії залишаються темними плямами. Справу Кінга закрили, бо вийшов термін давності, але працювати з ним тривалий час ніхто не хотів.

Лише у 1978–му він повертається до Маямі на радіо WIOD, де веде «Шоу Ларрі Кінга». У цьому проекті вперше впроваджує формат телефонних розмов зі слухачами у прямому ефірі. Журналіст обговорював із людьми теми, які їх цікавили, розповідав історії зі свого дитинства, чим завоював шалену популярність. Його авторська радіопрограма виходила в ефір до 1994 року.

А от телевізійне ток–шоу, яке більше відоме у всьому світі, стартувало у 1985–му. «Ларрі Кінг наживо» транслювалося і на кабельному телебаченні, і на радіо в усіх штатах. Інтерв’ю з відомими людьми відбувалися в лос–анджелеській, нью–йоркській або вашингтонській студіях CNN. Кінг також виходив в ефір із Білого дому, з тюремних камер, домівок гостей. У в’язниці він спілкувався з Майклом Тайсоном та Карлою Такер — ​першою жінкою, страченою в Техасі.

У 1993 році Ларрі Кінг влаштував рекордні за рейтингом за весь час існування CNN дебати між віце–президентом Алрбертом Ґором і незалежним політиком Россом Перо. Їх дивилися понад 16 мільйонів глядачів.
Інтерв’ю з відомими політиками — ​це інша тема. Телеведучий поспілкувався у студії із сотнями тих, хто суттєво впливав на світову історію. Саме йому Путін цинічно сказав, що підводний човен «Курськ» просто «потонув».

Саме йому Путін цинічно сказав, що підводний човен «Курськ» просто «потонув».

У Ющенка також була не надто приємна бесіда з телевізійною легендою. Кінг запитав тодішнього президента про стиль життя його сина: телефон у платиновому корпусі і дуже дороге авто. А ще згадав, як Віктор Андрійович надто жорстко відреагував, коли цим цікавилися українські журналісти. На це наш колишній глава держави довго розповідав, що задоволений своїми дітьми, а всі ті розкоші — ​це позичені або ж подаровані речі.

Наприкінці журналіст запитав:

— Головне — ​він у вас гарний хлопець?

— Так, він — ​гарний хлопець. У мене душа спокійна.

 Ющенко не зрозумів іронії телеведучого.
Ющенко не зрозумів іронії телеведучого.

Після цього інтерв’ю українські ЗМІ писали, що Ющенко не помітив прихованої іронії й займався більше самолюбуванням у студії та не слухав, що говорить йому ведучий.
Значно теплішою була розмова Кінга з Азаровим. Це ще один неоднозначний епізод у біографії журналіста. У 2011 році цією передачею активно вихвалялися регіонали, а вже після втечі Януковича з’явилася інформація про те, що за інтерв’ю зірці телебачення заплатили 225 тисяч доларів.
Щоправда, гострі запитання — ​це не стиль Ларрі Кінга. Його завжди критикували за «м’якість». Але він мав свої аргументи на це.
— Я запитую людей: «Які це, на вашу думку, «м’які запитання»?.. Вони відповідають: «Ви кажете кінозіркам: «Яким буде ваш новий проект?» Мені здається, це не «м’яке» питання. Мені дійсно цікаво — ​що ти збираєшся робити далі?

Такий стиль розмови подобався знаменитостям, допомагав комфортно себе відчувати у студії. Саме тому люди розкривалися під час інтерв’ю й розповідали справді цікаві речі.
6 грудня 2010-го вийшов останній епізод «Ларрі Кінг наживо», який зібрав біля екранів телевізорів 2,24 мільйона глядачів. У свої 84 роки він залишається атеїстом.

Шон Саутвік – сьома й остання дружина. Поки що?
Шон Саутвік – сьома й остання дружина. Поки що?

 До речі
«Якщо жінка тобі подобається і хочеш бути з нею — ​одружуйся», — ​не просто любив говорити легендарний журналіст, а й підтверджував свої слова ділами. Ларрі Кінг мав сімох дружин, а одружувався вісім разів, з однією з них сходився і розлучався двічі. Сьомою й останньою його дружиною стала колишня співачка, телеведуча і модель Playboy — ​Шон Саутвік, молодша за нього більш як на 25 років. Мав четверо дітей від різних шлюбів. Активно займався благодійністю. А ще випустив обмежену лінію підтяжок із власним підписом. До речі, завдяки Ларрі Кінгу цей аксесуар чоловічого одягу надягало безліч телеведучих у світі, зокрема вбитий російський журналіст Влад Лістьєв.

Леонід ОЛІЙНИК

Telegram Channel