Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Сто страв господиня з картоплі зготує, картопля як хліб — ​вона всіх нагодує!

Волинь-нова

Сто страв господиня з картоплі зготує, картопля як хліб — ​вона всіх нагодує!

Нема такого дня, щоб вона не з’являлася на нашому столі. І, як не дивно, не приїдається. Чи не тому, що страв із бульби — ​сила-силенна: простих і складних, оригінальних і буденних, на будь-який смак і гаманець. А ще більше урізноманітнити їх допоможе наша добірка рецептів пісних картопляних наїдків

«Калейдоскоп»

 

 Якщо ви дотримуєтесь посту або чекаєте в гості друзів-вегетаріанців, приготуйте котлети по-індійськи — смачну ароматну страву з ніжною овочевою начинкою у хрусткій золотистій скоринці

Інгредієнти: 4 картоплини середнього розміру, 1 цибулина, 1 морквина, 1 невеликий помідор, 2 ст. л. консервованого горошку, 2 ст. л. консервованої кукурудзи, 1–2 зубчики часнику, 1 ст. л. лимонного соку, 2 ст. л. зелені петрушки, 2 ст. л. борошна, 2 ст. л. панірувальних сухарів, сіль, перець (чорний та чилі), куркума – за смаком, олія для смаження.

Приготування. Насамперед ставимо варити картоплю та моркву. Тим часом змішуємо в мисці консервовані горошок та кукурудзу, додаємо посічений кріп. Нарізаємо дрібними кубиками помідори, часник і цибулю, висипаємо в миску. Відварену моркву остудити, почистити, дрібно нарізати і додати до овочів. Коли звариться картопля, занурюємо її на декілька хвилин у холодну воду, далі чистимо і товчемо на пюре, солимо, додаємо спеції. Охолоджуємо при кімнатній температурі і вимішуємо з усіма овочами.

В одну тарілку насипаємо борошно, додаємо трохи води і ретельно перемішуємо до утворення однорідного рідкого тіста, у другу насипаємо панірувальні сухарі. На середній вогонь ставимо розігріватися сковороду, наливши в неї олії. З отриманої картопляної маси формуємо котлетки, занурюємо їх спочатку в тісто, а потім у панірувальні сухарі. Викладаємо на пательню й обсмажуємо з обох боків до утворення рум’яної скоринки. Готову страву прикрасити листям петрушки. Подавати її можна з легким овочевим салатом або соусом.

 

Картопля в медовому соусі

 

 «Бульба з медом?» – здивуєтеся ви. Незвично, звісно. Але завдяки іншим складникам соусу на смак ця страва виходить солодкувато–кислою і може послужити чудовим гарніром до м’яса. Ну а в піст — до тушкованих овочів, салатів, тушкованих чи маринованих грибів. Процес приготування досить простий і не займе багато часу, тож навіть після роботи ви встигнете зрихтувати смачну вечерю

Інгредієнти: 8 картоплин, 2 ст. л. меду, 2 ч. л. соє­­вого соусу, 2 ст. л. гірчиці, 3 ст. л. оливкової олії, сіль – за смаком.

Приготування. Картоплю чистимо, миємо й ріжемо на четвертинки. Перекладаємо її в каструлю, заливаємо холодною водою і ставимо на середній вогонь. Щойно вода закипить, трохи солимо і варимо 15 хвилин (до напівготовності бульби). Для соусу в мисці розтираємо гірчицю з олією, в іншій посудині – соєвий соус і мед, далі обидві суміші ретельно перемішуємо і розігріваємо духовку до 180 градусів. Напівготову картоплю перекладаємо у змащену форму для запікання, заливаємо гарячим соусом і ставимо в духовку хвилин на 15–20 (поки картопля не підрум’яниться і не стане м’якою). Готову страву подаємо до столу, посипавши дрібно посіченою зеленню.

 

Крокети

 

 Варто згадати про цей рецепт, коли готувати ніколи чи ліньки або ж якщо у вас залишилося вчорашнє картопляне пюре — у крокетах воно значно смачніше, аніж просто розігріте

Інгредієнти: 1 кг картоплі, 1 цибулина, 4–5 ст. л. борошна, сіль та перець – за смаком, панірувальні сухарі, олія для смаження.

Приготування. Цибулю ріжемо кубиками і смажимо на олії до золотистого кольору. Додаємо її до картопляного пюре, ретельно вимішуємо. На робочу поверхню насипаємо борошно, формуємо з картоплі пиріжки, обкачуємо їх у муці, потім у панірувальних сухарях. У глибокій сковороді розігріваємо олію, кладемо в неї крокети і обсмажуємо. Не робіть дуже слабкий вогонь, щоб не обсипалися сухарі. Смажити з кожного боку по 3–4 хвилини. Краще подавати крокети свіжими, теплими, хоча навіть після розігрівання вони залишаються соковитими і смачними. Підійде до цієї страви огірково–йогуртовий або базиліковий соус.

 

«Грибні кошички»

 

 Приготовлена таким способом картопля урізноманітнить меню в період посту. Можна фарширувати її не лише грибами, проявіть фантазію – матимете інший смак

Інгредієнти: 6 великих картоплин, 100–150 г печериць, 1 велика цибулина, 100–150 мл пісного майонезу, 2 ст. л. соєвого соусу, щіпка меленого мускатного горіха, трохи кропу або іншої зелені за власним уподобанням, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Картоплю ретельно миємо, складаємо в каструлю і варимо до готовності. Тим часом готуємо начинку. Цибулю нарізаємо кубиками, висипаємо на розігріту сковороду з олією. Додаємо подрібнені гриби і, періо­дично помішуючи, тушкуємо. Солимо, перчимо, посипаємо мускатним горіхом і ретельно перемішуємо.

З відвареної й остудженої картоплі акуратно зрізаємо вершечки – «кришечки», з більшої частини («кошика») чайною ложечкою обережно виймаємо середину, подрібнюємо її і змішуємо з грибами та цибулею, додаємо 3–4 ложки пісного майонезу, солимо і ретельно перемішуємо. Наповнюємо «кошики» цією начинкою. Для заправки кілька ложок майонезу змішуємо з 2 ст. ложками соєвого соусу, підсипаємо щіпку меленого мускатного горіха і дрібно нарізану зелень. Поливаємо начинені картоплини, закриваємо їх «кришечками» і ставимо в духовку на 30–40 хвилин, запікаємо при температурі 180ºС. Страва подається як основна і обов’язково гарячою. Для оздоблення можна скористатися зеленню петрушки або помідорами.

 

Деруни без яєць

 

 Це справжня знахідка для посту. Вас, напевно, цікавить, чи не розваляться вони при смаженні? Ні, вони вийдуть як звичайні деруни. Звісно, тут є свої секрети

Інгредієнти: 4–5 се­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­редніх картоплин, 1 ст. л. борошна, 1 ст. л. картопляного крохмалю, сіль та перець – за смаком, сода (на кінчику ножа), олія для смаження.

Приготування. Половину картоплі тремо на крупній тертці, а половину – на дрібній. Трохи відтискаємо її і змішуємо, додаємо просіяне борошно, крохмаль, соду, сіль і чорний перець, вимішуємо, розбиваючи грудочки. У суху сковороду вливаємо трохи олії, ставимо на середній вогонь, ложкою викладаємо на неї тісто. Обсмажуємо з обох боків до золотистого кольору. Готові деруни при подачі на стіл приправте будь-яким соусом на ваш вибір. Один із пісних варіантів: обсмажуємо на сковороді цибулю, додаємо нарізані помідори, з яких попередньо знята шкірка. Тушкуємо суміш близько хвилини, всипаємо трохи борошна і на повільному вогні доводимо до загустіння. Томатний соус стане прекрасним доповненням до картопляників.

Telegram Channel