Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Українцю відомо, як на 3D-принтері надрукувати… енергоощадний дім

Якщо Максим Гербут утілить свій задум у життя — стане всесвітньо відомим.

Волинь-нова

Українцю відомо, як на 3D-принтері надрукувати… енергоощадний дім

Уродженець Маріуполя, випускник Приазовського державного університету Максим Гербут мріє звести найтепліший будинок у світі і потрапити до «Книги рекордів Гіннесса»

Наш співвітчизник створив у США стартап PassivDom, який друкує помешкання на 3D-принтері. При цьому такі оселі практично повністю незалежні від зовнішніх джерел тепла, електроенергії та води.
Роботи-маніпулятори друкують цілий будинок однією деталлю: стіни, основа, дах. Далі монтуються всі комунікації, «теплі» вікна та двері, житло декорується й обставляється меблями та електронікою. Помешкання оснащене «розумними» системами: диспетчеризації, контролю повітря, фільтрації води тощо.

PassivDom також відзначається надзвичайно низькими тепловтратами. Конструкції оселі при товщині стін 20 см здатні зберігати таку ж кількість тепла, як і будівлі, споруджені з цегли, з товщиною стін 7 м. Для обігріву житла взимку або охолодження влітку досить електроенергії, виробленої сонячними панелями на даху. Розробники обіцяють гарантію на теплові якості стін терміном на 40 років.
Максим Гербут уже отримав у США понад 8000 попередніх замовлень на свій PassivDom.

Конструкції оселі при товщині стін 20 см здатні зберігати таку ж кількість тепла, як і будівлі, споруджені з цегли, з товщиною стін 7 м.

У січні перші сто чоловік переїдуть у такі будинки — ​вони будуть їх тестувати і отримають знижку на придбання. Ціни стартують від 65 000 доларів за однокімнатну оселю і 97 000 доларів за двокімнатну. Меблі, сантехніка та вся технічна начинка «розумного будинку» входять у вартість.

З нового року почне роботу завод із виготовлення таких помешкань у місті Ріно (штат Невада), там же розташований завод Tesla Motors із виробництва акумуляторів.

До речі, нещодавно Максим Гербут увійшов до рейтингу інноваторів Центральної та Східної Європи за версією Google і Financial Times.

Петро МАКАРУК

Telegram Channel