Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Кіборги» і далі воюють за Україну (Відео)

Волинь-нова

«Кіборги» і далі воюють за Україну (Відео)

Фільм про захисників Донецького аеропорту вийшов у прокат 6 грудня, у День Збройних сил України, але навіть його допрем’єрний показ викликав фурор. У Львові на нього прийшло стільки глядачів, що кінострічку довелося демонструвати відразу у чотирьох залах, а в Дніпрі — аж у шести! Досі жоден український фільм не викликав такого ажіотажу

«Кіборги» режисера Ахтема Сеїтаблаєва розповідають історію двох тижнів бойового чергування у Донецькому аеропорту імені Сергія Прокоф’єва. Група військових уперше приїжджає на небезпечний об’єкт, оборона якого на той момент тривала вже чотири місяці. Доброволець із позивним Мажор — музикант і син багатіїв — потайки втікає на Схід. Він намагається зрозуміти свою роль на цій війні, саму суть протистояння і те, що буде після нього. Разом із ним оборону тримають ще шестеро вояків, прототипами яких стали реальні захисники аеропорту…

За кіборгами стояли не Порошенко з Муженком.  За кіборгами стояла Україна.

Більшість відгуків про стрічку надзвичайно позитивні, але є й критичні — як правило, з ворожого боку або від представників так званої п’ятої колони Кремля. Дуже влучно на їхні закиди відповів відомий журналіст Віталій Портников у своїй колонці на сайті «Обозреватель»:

«Один із користувачів соціальних мереж — звичайно ж, близький до Москви український журналіст — пояснив, що не буде дивитись фільм «Кіборги», котрий героїзує «непотрібну війну», де «українці вбивають українців», –– пише Віталій Портников. — Поки що це несміливий, маргінальний тренд у нашому медіа-просторі, він притаманний швидше російській пропаганді. Але з часом, після виведення російських військ, він посилиться. До цього треба бути готовими.

Не можна зводити війну до боротьби українців з російськими окупантами, не можна закривати очі, що в окупантів є найманці, є прихильники по всій країні. Але найголовніше — не найманці почали війну. Росіяни її розв’язали. Агресія завжди запускає механізм колабораціонізму і зради.

Той, хто просто дотримувався інших поглядів, бере до рук зброю і стає на боротьбу з власною країною, власним народом. Так, він зрадник. Так, він винний. Але ці умови для розбрату створив окупант. Квіслінг був норвежцем. Петен був французом. Гаха був чехом. Тісо був словаком (політики, які служили нацистам. — Ред.). Але за кожним із них стояв Гітлер. За Захарченком чи Аксьоновим — і кожним зі зрадників — стоїть Путін. А за кіборгами стояли не Порошенко з Муженком. За кіборгами стояла Україна. В цьому відмінність».

Лія ЛІС

Telegram Channel