Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Хмільне застілля — важке похмілля

Треба зважати на масу тіла: 1 грам етилового спирту має припадати на 1 кг ваги.

Фото з Youtube.com.

Волинь-нова

Хмільне застілля — важке похмілля

Традиція відзначати Новий рік, Різдво на широку ногу — із «батареєю» пляшок зі спиртним — б’є не тільки по гаманцях, а й по здоров’ю

Замість десерту… активоване вугілля

— Торік ледь «відійшла» після новорічного корпоративу, та ще й колеги нагадували різні подробиці, від яких доводилось червоніти. Але й відмовитися від святкування ніяк, — бідкалася знайома — працівниця фінансової установи.
На жаль, універсального рецепту від сп’яніння не існує. Загальновідомо, що не варто підіймати келих, будучи голодним. Перед вечіркою з’їжте кілька бутербродів із маслом, а під час застілля налягайте на страви з рису або картоплю, які відіграють роль абсорбента.

Намагайтеся не змішувати спиртне і пийте за принципом підвищення градуса. Кажуть, що найбільш важким похмілля буває після вживання витриманих напоїв: віскі, бренді, коньяку. Жінкам на замітку: шампанське та інші сильногазовані «шипучки» удвічі швидше збивають з ніг. Червоне вино може спричиняти головний біль — це залежить від процесу обробки виноградної основи.

Намагайтеся не змішувати спиртне і пийте за принципом підвищення градуса.

Горілку краще не цідити крізь зуби, щоб менше алкоголю потрап­ляло в кров через судини ротової порожнини. З цієї ж причини не варто використовувати соломинки, вживаючи міцні коктейлі. Ігно­руйте алкогольні напої з барвниками й ароматизаторами. А от негазованої води пийте скільки влізе, це буде тільки на користь.

Поняття «норма» — дуже індивідуальне, але треба зважати на масу тіла: 1 грам етилового спирту має припадати на 1 кг ваги. Наприклад, якщо вага чоловіка — 80 кілограмів, то йому можна випити не більше 250 мл горілки за весь вечір. Жіноча «норма» — удвічі менша, до того ж слід враховувати особливості організму і стан здоров’я. Але якщо відчуваєте, що перебрали, замість десерту прийміть 5—10 (залежно від маси тіла) таблеток активованого вугілля. І звичайно, не засиджуйтеся за столом — танцюйте, беріть участь у розвагах, рухайтеся — це прискорить метаболізм і полегшить наслідки зловживання спиртним.

Хтось рятується крапельницею, хтось — гарячим холодцем

Тріщить і розколюється голова, нудить, тремтять коліна від слабкості, й світ видається немилим. Душу гнітить відчуття провини, хоча нічого особливого й не накоїв. Це — у кращому випадку. Засоби порятунку в кожного свої: розсіл із квашених огірків, вода з лимонним соком, мед, квас, кисле молоко… У жіночих журналах рекомендують відпоювати потерпілих коктейлем «Червоне око». У велику ємність налити 200 г охолодженого томатного соку, потім додати 200—250 г світлого пива і сирий яєчний жовток. Випивають коктейль, не перемішуючи.

— І не варила б на Новий рік холодцю, але чоловік вранці першого січня ним «лікується». Розігріє до гарячого — і сьорбає. Каже, що зразу стає легше.

Такий рецепт почула у м’ясному павільйоні на ринку. «Ви б йому краще чарку налили», — радив жінці продавець свинини. Багато хто так і робить, хоча лікарі й не рекомендують таким чином стимулювати організм, який страждає від алкогольного отруєння. А от у міцному бульйоні з холодцю — багато корисних амінокислот і желатину, що благотворно впливають на самопочуття.

Не поспішайте ковтати аспірин, а спробуйте розжувати шматочок вербової кори.

Не поспішайте ковтати аспірин, а спробуйте розжувати шматочок вербової кори. Вивести токсини допомагають ромашковий або зелений чай із медом. Можна приготувати настій із розторопші плямистої, кульбаби, розмарину, м’яти перцевої, приймати по півсклянки через кожні 30 хвилин.

Стане у пригоді й відвар трав: змішуємо в рівних частинах полин, чебрець і деревій, столову ложку сировини заливаємо 0,5 л води, доводимо до кипіння, охолоджуємо і ставимо в холодильник. Приймати по 2 ст. ложки натщесерце упродовж кількох днів.

Якщо ж похмільний синдром дуже важкий, народні засоби навряд чи зарадять. Буває, людина не спроможна піднятися з ліжка, щоб іти на роботу чи займатися звичними справами. В Україні ніхто не підраховує, як впливають наслідки хмільних застіль на економіку. А от у Європі дослідили, що збитки від зловживання алкоголем оцінюються у 155,8 мільярда євро щорічно.

Фармацевтичні компанії пропонують свої засоби порятунку — різні комбінації кофеїну і знеболювальних засобів: від шипучих пігулок з аспірином та кофеїном до значних доз вітамінів. Раніше для нас було дивиною, що у європейських містах від похмілля лікують у спеціалізованих клініках, де за 200—250 доларів лікар ставить крапельницю, і вже через годину хворий стає як нова копійка. Таку можливість відновитися після алкогольного отруєння мають і лучани.

Допомогу надаємо на основі анонімності, безкоштовно. Препарати для крапельниці треба купувати в аптеці, але вартість їхня є доступною.

— Під час Новорічно-Різдвяних свят кількість пацієнтів у нас зростає. Багато людей звертається у важкому стані. Допомогу надаємо на основі анонімності, безкоштовно. Препарати для крапельниці треба купувати в аптеці, але вартість їхня є доступною. І ця наша послуга, як відгукуються пацієнти, дуже ефективна. А щодо профілактики, то, на мою думку, єдиний спосіб уникнути похмілля — споживати алкоголь у розумних дозах, — радить головний лікар Волинського обласного наркологічного диспансеру Ігор Шкаровецький.

Telegram Channel