Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чи робити дорослим щеплення від дифтерії?

Волинь-нова

Чи робити дорослим щеплення від дифтерії?

10 відповідей на запитання про вакцинацію дорослих

1. Вакцини для дітей і дорослих — різні. У «дорослих» вакцинах доза (кількість речовини, що має викликати імунітет) менша, як правило, вдвічі. Нею прищеплюють не тільки дорослих, а й дітей «не зовсім раннього віку» — такі, наприклад, як АДС–М застосовують для імунізації тих, кому понад 7 років, інші, наприклад «Бустрікс», — понад 4 роки.

2. Буква «М» у назві вакцини АДП–М якраз і вказує на те, що в ній міститься зменшена доза. А ще можливі такі позначки: «DT» — вакцина від дифтерії і правця, «Td» — маленька буква «d» означає у два рази зменшену дозу.

3. Вакцини для дорослих тільки від дифтерії на практиці не застосовуються. Реально використовуються або дифтерія + правець («DT»), або дифтерія + правець + кашлюк («DTP»).

4. Як треба прищеплювати дорослих від дифтерії за правилами? Ось так: починають у дитинстві — 3 дози в перший рік життя, по 1 дозі — в 1,5 року, 6 і 16 літ. Потім кожні 10 років — у 26, 36, 46 і т. д.

5. Учені всього світу продовжують сперечатися, і предметом спору є питання: «Кожні 10 років треба робити щеплення від дифтерії і правця чи все–таки кожні 10 років — від дифтерії, правця та кашлюку?» Про доцільність вакцинації від дифтерії раз на 10 років дискусії не має бути в принципі — треба, треба однозначно!

Що робити, якщо в дитинстві не прищеплювалися, або щеплені неправильно, або не знаємо — щеплені чи ні? Відповідь: отримати три дози.

6. Порада: якщо у вас є можливість купити вакцину для дорослих із кашлюковим компонентом, наполегливо рекомендую зробити щеплення і від кашлюку, особливо якщо найближчими роками ви плануєте заводити дітей. Вакцини для профілактики кашлюку бувають цільноклітинні і додатково очищені, т. зв. «ацелюлярні». Після 7–літнього віку рекомендується застосовувати тільки ацелюлярні. Про літери: «DTР» — вакцина від дифтерії, правця та кашлюку; «DTаР» — вакцина від дифтерії, правця та кашлюку, але кашлюк ацелюлярний; «Tdap» — вакцина для дорослих від дифтерії, правця та кашлюку, кашлюк ацелюлярний, зменшена доза кашлюку та дифтерії — оптимальний варіант, рекомендований особам, старшим 7 років (з того, що є на ринку, цьому поєднанню букв відповідають «Boostrix» і «Adacel»).

7. Питання: «Що робити, якщо правильно щеплені в дитинстві, але пропустили необхідні вакцинації (у 26, 36, 46 і т. д.)?» Відповідь: отримати 1 дозу вакцини незалежно від того, 36 вам чи 56 років.

8. Питання: «Що робити, якщо в дитинстві не прищеплювалися, або щеплені неправильно, або не знаємо — щеплені чи ні?» Відповідь: отримати три дози — спочатку перша доза, через місяць — друга, через 6 місяців після другої — третя.

9. Додаткова вакцинація від кашлюку, дифтерії та правця обов’язкова для вагітних. Тобто суть не в тому, «чи можна вагітним»? Саме вагітним потрібно насамперед!

10. Комбінована вакцина (дифтерія + правець + кашлюк — «Tdap») вводиться одноразово при кожній вагітності у 2–му чи 3–му триместрі (оптимально — на терміні 26 — 37 тижнів). У будь–якому випадку вакцинацію слід завершити не менш ніж за 2 тижні до передбачуваної дати пологів.

Євген КОМАРОВСЬКИЙ,
педіатр, автор популярних книжок для батьків, телеведучий, колонка на сайті журналу «Новое время»

Telegram Channel