Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Український принц на допитах говорив із чекістами українською

Волинь-нова

Український принц на допитах говорив із чекістами українською

10 лютого 1895 року народився Вільгельм Франц фон Габсбург–Лотаринзький (Василь Вишиваний), військовий діяч, політик, дипломат, поет, полковник легіону Українських січових стрільців (на фото)

Він був прямим нащадком князів Рюриковичів, Гедиміновичів, Романовичів, королівських династій Франції, Італії, Іспанії, Австро–Угорщини, Польщі та Німеччини. Його батько — один із кандидатів на польський престол.

А Вільгельм, наймолодший із 12 дітей у родині, свідомо став українцем. Перше знайомство з диким і войовничим народом, як описувало русинів оточення хлопця, відбулося, коли він 17–річним юнаком таємно поїхав у Ворохту та Жаб’є (нині — Верховина).

Навчаючись у військовій академії, молодий фон Ґабсбург цікавиться українською культурою, читає Франка, Федьковича, Стефаника, Шевченка. Окрім військової справи, вивчав літературу та мови, серед яких як факультатив обрав українську. Після академії молодого лейтенанта направили у місто Золочів. Частина складалася переважно з українців. Один із солдатів подарував йому вишиванку, яку Вільгельм любив носити під мундиром, за що його «перехрестили» на Василя Вишиваного. Під цим іменем він став відомим в історії.

Він отримав звання полковника Дієвої армії УНР і очолив відділ закордонних справ Генштабу УНР. У цей період Вільгельм пориває з батьком, бо той стояв на відверто пропольських позиціях. 

Під час Визвольних змагань Василь Вишиваний підтримує українців. Кілька разів його планували привести до влади, але архікнязь не погодився, бо бачив майбутнє України тільки разом із Австро–Угорщиною. Він отримав звання полковника Дієвої армії УНР і очолив відділ закордонних справ Генштабу УНР. У цей період Вільгельм пориває з батьком, бо той стояв на відверто пропольських позиціях.

Після поразки УНР Василь Вишиваний відійшов від активної політики. Зайнявся бізнесом, торгував землею у Франції та Іспанії. Видав збірку україномовних віршів.

У Другу світову відмовився спів­пра­цювати з гітлерівцями. Перебував під постійним наглядом гестапо. Після війни архікнязя заарештував «Смерш». На допитах він відповідав слідчому українською.

За рік у Лук’янівській в’язниці Вільгельм Габсбург згас. Збереглося його фото 1946 року перед арештом. На ньому — імпозантний, трохи лисуватий пан. На в’язничній світлині 1948–го — старий знеможений чоловік. Між двома знімками — близько двох літ.

18 серпня 1948 року Василя Вишиваного не стало. Офіційна версія — туберкульоз. Похований на території Лук’янівської в’язниці. Точне місце не відоме.

Тарас СТЕПАНЮК.

Telegram Channel