Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Дивись на світ упевнено

Волинь-нова

Дивись на світ упевнено

Сьогодні сонцезахисні окуляри користуються величезною популярністю, для декого вони стали невід’ємною частиною іміджу

Різновиди

Косметичні окуляри класу «Cosmetic» є стильним аксесуаром, але від сонячних променів не захищають, бо найчастіше мають кольорові слабозатемнені лінзи.

Звичайні або універсальні. Вони повністю відповідають умовам освітленості середньої смуги. На етикетці зазвичай написано «General purpose».

Окуляри високого ступеня захисту («High protectio») призначені для перебування на дуже яскравому сонці. Найкраще підійдуть для умов високогір’я, Півночі, а також регіонів з озоновими аномаліями.

З поляризованими лінзами призначені для водіїв, любителів водних і зимових видів спорту (захищають очі від відблисків на поверхні мокрої дороги, снігу і воді). У них затемнена тільки верхня частина лінзи.

Існують ще й фотохромні лінзи зі сріблом («хамелеони»). Вони темніють поступово, в міру того, як зростає яскравість світла.

Короткозорим або далекозорим людям рекомендується купувати сонцезахисні окуляри з діоптріями.

Скляні чи пластикові?

Для любителів активного способу життя окуляри зі скляними лінзами не підходять, бо вони легко розбиваються і можуть пошкодити очі. Крім того, набагато важчі за пластикові, а також швидше і більше пітніють. Якщо ви все ж вирішили придбати такі окуляри, то вибирайте ударостійке скло.

Пластикові лінзи розбити не так просто, проте вони легше дряпаються, ніж скло. Тому слід мати футляр. Якісні пластикові окуляри коштують недешево, але недорогі можуть завдати шкоди вашим очам. Затемнення від них обманює зіницю, і вона не звужується. Навантаження на очі при цьому збільшується, що призводить до послаблення зору.

Який колір вибрати?

Вважається, що жовті лінзи створюють радісний, бадьорий настрій. Цей теплий колір приємний для ока.

Синій, навпаки, представляє все у темних тонах. Крім того, носіння таких окулярів шкідливе для очей, тому що вони стимулюють розширення зіниць. Це призводить до пошкодження кришталика.

Червоний колір — дратівливий. Ходити в таких окулярах можна не більше двох годин на день.

Потрібно зазначити, що людина в кольорових окулярах швидше стомлюється. Крім того, не можна не згадати і про автомобілістів. Незвичайне забарвлення навколишнього світу розсіює увагу і відволікає.

Цікавий факт

Точно невідомо, коли з’явилися перші окуляри. Їх прообразом можна вважати і шліфований смарагд, крізь який римський імператор Нерон спостерігав за поєдинками гладіаторів, і скляні чаші з водою, через котрі читав книги давньоримський філософ Сенека. Щось більш–менш схоже на сучасні окуляри виготовляли араби, починаючи з X століття, а з XII в Китаї вже користувалися сонцезахисними окулярами, скельця яких були з димчастого кварцу. Нині найбільше окулярів виробляється в Італії. На другому місці — Китай.

Telegram Channel