Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
«Захворів — подумай, що й кому маєш пробачити…»

І у поважному віці завдяки своїй методиці Луїза Хей виглядала і почувалася чудово.

Фото joinfo.ua.

«Захворів — подумай, що й кому маєш пробачити…»

Таку пораду залишила нам знаменита Луїза Хей — одна із засновниць руху самодопомоги, автор більш як 30 книг із психології, серед яких і бестселер «Ти можеш зцілити своє життя»

Теорія, яка допомогла здолати рак

Луїза Хей народилася у 1926 році в Америці. Її земний шлях завершився торік у понад 90 літ. Життя жінки було доволі складним, і лише власній філософії й методиці самозцілення вона завдячувала своїм довгим віком. 5–річною дівчинкою Луїза пережила зґвалтування, у 15 — завагітніла й кинула школу, а в 16 відмовилася від своєї дитини. Підлітковий вік супроводжувався прийомом наркотиків і алкоголю. Потім Луїза працювала моделлю, вийшла заміж за бізнесмена, але шлюб не приніс їй щастя і через 14 років розпався.

Психологією жінка зацікавилася в 1970–і, коли почала постійно відвідувати збори у церкві, де нерідко виступала з проповідями. Парафіяни стали тягнутися до Луїзи, ділилися проблемами, скаржилися на недуги. Це спонукало задуматися над причинами їхніх хвороб. Луїзу заінтересувала психологія, здобула освіту і отримала ліцензію практикуючого психотерапевта.

Основою роботи з людьми, які потребували допомоги, стала розроблена нею теорія, що позитивні думки здатні оздоровити організм. Її Луїза Хей обгрунтувала у своїй першій книзі, що носила назву «Зціли своє тіло». А незабаром жінці судилося перевірити і підтвердити дієвість власної методики на практиці. У 1977–му в неї був діагностований рак.

Страшна хвороба змусила 50–річну Луїзу проаналізувати пережиті в дитинстві та юності стреси, кризи й страхи, які досі тримали її в заручниках. Протягом шести місяців жінка працювала над собою, викорінюючи із підсвідомості усе, що отруювало її зсередини, і зуміла повністю перемогти рак.

Основним положенням техніки Хей є те, що всі образи, накопичені за роки, необхідно забути і «розчинити» в собі. Все, що ми вкладаємо в життя — ми отримуємо в майбутньому. Людина відповідальна за всі події, що відбуваються з нею, кожна її думка творить майбутнє. Тому потрібно у першу чергу вміти любити себе. Ви досягнете успіху тільки тоді, коли ця любов буде передаватися і оточуючим. А щоб навчитися позитивно мислити, потрібно очистити душу, відкинути всі погані спогади, злість, ненависть, образи і заздрість.

Рецепти, які не зашкодять нікому

У 1980 році в Каліфорнії Луїза почала роботу над своєю найвідомішою книгою про самолікування — «Ти можеш зцілити своє життя». Завершила її за 4 роки, дослідивши, як негативні емоції та комплекси можуть шкодити фізичному здоров’ю.

У книзі вміщено «таблицю хвороб», навпроти кожної вказано джерело проблеми і рекомендацію, як її позбутися. Для цього необхідно змінювати своє мислення за допомогою афірмацій — багаторазового повторення певних тез.

Всі образи, накопичені за роки, необхідно забути і «розчинити» в собі. Все, що ми вкладаємо в життя — ми отримуємо в майбутньому. 

Наприклад, Луїза Хей вважала, що варикозне розширення вен спричиняють тривоги через несхвалення з боку оточуючих, дискомфорт, завантаженість роботою. Позбутися цього негативного чинника можна, часто промовляючи вголос: «Я йду тільки вперед, живу з радістю в серці, дружу з правдою».

Ожиріння, за словами міс Луїзи, з’являється, коли людина потребує захисту, відчуває страх, хворому властиво заперечення особистості. «Вбивайте» собі в голову: «Я в безпеці. Люблю, схвалюю, ціную себе».

Ангіна виникає через невпевненість у вираженні себе, а також, коли людина тамує лють, намагаючись не вимовляти вголос лайливі слова. Афірмація: «Я позбавляюся від усіх самообмежень, стаю вільним».

Безсоння — наслідок відчуття провини, недовіри, тривожного ставлення до подій в житті. Лягаючи в ліжко, повторюйте: «Я віддаюся в обійми спокійного сну і знаю, що завтра саме про себе потурбується».

Гайморит частіше турбує людей із низькою самооцінкою. Афірмація: «Я дуже люблю і ціную себе».

Гастрит розвивається через приреченість, тривалу невизначеність у житті. «Програмуйте» себе словами: «Мені нічого не загрожує. Я схвалюю свої вчинки, поважаю себе».

Гіпертонія (підвищений тиск) спричинена очікуванням покарання за будь–яку активність, утомою від боротьби з труднощами. Афірмація: «Я отримую задоволення від активних дій. Мій дух сильний».

Патології хребта прогресують, якщо людина зламана неприємностями, втратила опору. Вселяйте в себе віру: «Життя підтримує мене. Я не зігнуся».

Виразка виникає, якщо людину весь час гризе відчуття неповноцінності. Афірмація: «Моя душа спокійна. Я люблю себе, у мене все добре».

Подібні рецепти рекомендує Луїза Хей і при багатьох інших захворюваннях, причому, конкретні «мантри» треба проговорювати мінімум по 2 рази щоденно.

У 1985 році Луїза навіть стала працювати з чоловіками, хворими на СНІД, а потім написала книгу про створення позитивного підходу у лікуванні цієї недуги. Те, що теорія ефективна, підтверджує інтерес до методики Хей у світі. «Почніть з афірмації, говоріть собі, що любимі, гідні зцілення, що притягуєте до себе все необхідне для лікування на фізичному рівні. Повірте, що бажання видужати і бути здоровим — абсолютно безпечне, — переконує нас психолог. — Якщо ми віримо, що загрузли намертво і приймаємо це як факт, то так воно і відбувається. Ми заходимо в глухий кут через те, що наші негативні установки стають реальністю. Так давайте ж замість цього почнемо зосереджуватися на своїй внутрішній силі».
Оксана КРАВЧЕНКО.

Telegram Channel