Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Надвечір ноги, як колоди, а під очима — мішки…»

Волинь-нова

«Надвечір ноги, як колоди, а під очима — мішки…»

Скарги з приводу набряків часто чуємо з уст літніх людей, які страждають від серцевої недостатності. Симптом цей повинен вас насторожити

На відміну від ниркових, печінкових, набряки при проблемах із серцем є висхідними. Спочатку вони з’являються на стопах і гомілках. При посиленні основного захворювання збільшується площа їхнього поширення, поступово вони піднімаються вгору, до попереку, куприка, рук, далі стають помітні на обличчі, зокрема, під очима.

Якщо при натисканні пальцем на передню ділянку гомілки над гомілковою кісткою утворюється ямка, яка не зникає впродовж деякого часу, то можна говорити про наявність серцевих набряків. Раптове значне збільшення маси тіла також може свідчити про те, що в організмі порушений водний баланс.

Часто виникає задишка, синюшність губ, блідість шкірних покривів, порушення серцевого ритму (тахікардія), обмежена фізична активність, постійне відчуття втоми. Щоб поставити точний діагноз, необхідно терміново звернутися за консультацією до лікаря. Він призначить необхідні препарати.

Якщо при натисканні пальцем на передню ділянку гомілки над гомілковою кісткою утворюється ямка, яка не зникає впродовж деякого часу, то можна говорити про наявність серцевих набряків.

Доповнять лікування і народні засоби. При застої рідини, виникненні набряків часто застосовують відвари трав. Зокрема, вони допоможуть прибрати мішки під очима.

Настій хвоща: 2 ст. ложки сухої сировини залити склянкою окропу. Дати настоятися протягом 20 хв. Процідити, вживати 4 рази на день по 65 мл.

Відвар любистку: 40 г подрібненого кореня рослини залити літром окропу і залишити на водяній бані на 8—10 хвилин. Потім дати настоятися — 20—25 хвилин, процідити і вживати 4 рази на день по 50 г.

Сік гарбуза. Він багатий мікроелементами і вітамінами, виводить солі натрію, які викликають набряки, і полегшує навантаження на серце. Пити його рекомендується по півсклянки вранці натщесерце і перед сном.

Настій петрушки: листя і коріння подрібнити, залити 2 склянками окропу і помістити в термос на кілька годин, випити упродовж доби. Приймати 2 дні, потім зробити невелику перерву і знову повторити лікування.

Марія КЛИМЕНКО.

м. Луцьк.

Telegram Channel