Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Залізна леді спочатку була… Зубочисткою

Цей жест Маргарет Тетчер «позичила» у Вінстона Черчилля.

Фото TheBlaze.com

Залізна леді спочатку була… Зубочисткою

До 2016 року Маргарет Тетчер (1925–2013) — єдина жінка-прем’єр Великобританії і в історії європейських держав. Нині на цій посаді — ​не менш впливова Тереза Мей. Але навряд чи їй вдасться дорівнятися до своєї попередниці за харизмою, вдачею та принципами роботи, завдяки яким Тетчер назвали Залізною леді

Критику газети  «Красная звєзда» перетворила  на свою рекламу

Це навіть трохи образливе прізвисько з’явилося в Маргарет Тетчер після статті радянського журналіста, який назвав її «залізною дамою» за різку критику Радянського Союзу. Маргарет, не розгубившись і проявивши креатив, не тільки не засмутилася, а й охоче скористалася таким ім’ям і якось під час чергової виборчої кампанії сміливо запустила його в роботу, щоправда, трохи «облагородивши». «Британії потрібна залізна леді» — ​таке гасло стовідсотково спрацювало тоді, та й зараз вислів не втратив популярності. Так і досі називають жінок, які займають високі керівні пости, мають непохитний характер, жорсткий стиль керівництва і не бажають іти на компроміс.

Свого часу пані Тетчер довелося чути куди образливіші наймення. Однокласники називали її Зубочисткою за гострий розум і не менш гострий язик. Ще б пак: у дев’ятирічному віці, отримуючи нагороду за перемогу в шкільних змаганнях, на зауваження вчителя, що їй пощастило, Маргарет коротко і впевнено заперечила: «Ні, я це заслужила!»

У дев’ятирічному віці, отримуючи нагороду за перемогу в шкільних змаганнях, на зауваження вчителя, що їй пощастило, Маргарет коротко і впевнено заперечила: «Ні, я це заслужила!»

Згодом, уже під час роботи на державній службі, опоненти назвали її «крадійкою молока». Так вони відреагували на розпорядження Тетчер на посаді міністра освіти скасувати безкоштовну роздачу молока школярам. Як пізніше підрахували економісти, цей крок не призвів до суттєвої економії бюджету, а от гіркий осад від нього лишився у тисяч британців.

Залізна леді була успішною не тільки в політиці, а й у сімейному житті. Вона прожила зі своїм чоловіком Денісом Тетчером у щасливому шлюбі багато років. Політична кар’єра не завадила їй народити і виховати дітей-двійнят.

Закрила шахти, приватизувала держпідприємства і… знову стала прем’єром

Батьки майбутньої баронеси змалечку помітили крутий норов і наполегливість. Дочка одночасно і відмінно вчилася, і грала на піаніно, і захоплювалася хокеєм на траві, плаванням, спортивною ходьбою, відвідувала курси поетичної майстерності. Родина жила дуже скромно: у їхній квартирі не було ні гарячої води, ні туалету. Тому дівчина змалку усвідомила: всі досягнення можливі тільки завдяки праці, і вона ніколи не зрадила цьому переконанню.

За період політичної боротьби Маргарет довелося пережити справді чимало труднощів. Уже за рік після того, як вона вперше стала главою уряду, через непопулярні заходи її рейтинг знизився до найнижчого рівня, який коли-небудь був у прем’єрів Великобританії. Причини очевидні і зрозумілі: щоб вивести країну з кризи, вона сміливо використовувала жорсткі й непопулярні заходи (масово приватизовували державні компанії, згортали соціальні програми і відмовляли у підтримці безперспективних під­приємств). У 1980-х, попри страйки шахтарів, було закрито 140 копалень, 250 тисяч людей втратили роботу… Однак через два роки після таких кардинальних реформ її знову обирають прем’єром!

А якось терористи підірвали бомбу в готелі, де проходила конференція партії, очолюваної Тетчер. П’ятеро людей загинули, Маргарет не постраждала і наступного дня виступила з доповіддю. Цей сміливий вчинок забезпечив їй небачене зростання популярності серед громадськості.

У зовнішній політиці Маргарет Тетчер підтримувала добрі стосунки з очільником СРСР Михайлом Горбачовим. Про нього говорила, що він хороший усім, єдине, що його псує, — ​це дружина.

Прижиттєвого пам’ятника достойні не всі політики

Труднощі не завадили харизматичній жінці бути у кріслі прем’єр-міністра до 1990 року (керувала урядом аж три строки підряд!), отримати безліч престижних державних нагород. А після завершення політичної кар’єри її найняла тютюнова компанія «Philip Morris» у якості геополітичного консультанта з посадовим окладом у 250 тисяч доларів.

З 2002 року здоров’я Тетчер стало погіршуватися. Вона рідко з’являлася на публіці. Перенесла кілька мікроінсультів, отримала перелом руки й до кінця життя страждала старечим слабоумством. Померла 2013-го на 88-му році життя від інсульту.
Маргарет Тетчер — ​єдина з усіх прем’єр-міністрів Великобританії — ​мала прижиттєвий пам’ятник у парламенті і стала разом із Вінстоном Черчиллем найвідомішим і найвпливовішим політичним і державним діячем цієї країни.

Маргарет Тетчер виступала проти незалежності України. За словами Ігоря Юхновського, на прохання визнати Українську державу вона лише іронічно відповіла: «Ми з Каліфорнією дипломатичних відносин не встановлюємо».

«Безкоштовний сир буває тільки в мишоловці»

Ця відома цитата належить Маргарет Тетчер. А загалом таких влучних висловів у «спадку» прем’єра чимало
 

 Кожна жінка, яка розуміє проблеми ведення домашнього господарства, близька до того, щоб вирішувати проблеми управління країною.
 

Найбільший внесок, який може зробити студент країні під час війни, — ​ефективно вчитися. Я так і робила.
 

Чому вирішила стати політиком? Усе просто: була страшною для проституції і дурною — ​для крадіжок.
 

Півень, можливо, гарно кукурікає, та яйця все-таки несе курка.
 

Коли характер проявляє жінка, про неї кажуть «капосна баба». Коли характер проявляє чоловік, про нього говорять «чудовий хлопець».
 

Якщо хочеш, щоб щось було сказано, — ​попроси про це чоловіка; якщо хочеш, щоб щось було зроблено, — ​попроси жінку.
 

Зазвичай мені достатньо десяти секунд, щоб склалася думка про людину, і потім я її вкрай рідко змінюю.
 

Ніколи не здавайтесь — ​і побачите, як здаються інші.
 

Telegram Channel