Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Піца. Така різна, але неодмінно смачна!

Волинь-нова

Піца. Така різна, але неодмінно смачна!

Популярність цієї страви вже давно вийшла за межі Італії, і тепер її знають і люблять у всьому світі. Та й варіантів піци значно додалося. Деякі готуються на класичному тісті (див. «Цікаву газету на вихідні» за 27 квітня) і різняться лише начинками, в інших же традиційні інгредієнти викладаються на абсолютно не італійське тісто. Зрештою, кожен рецепт можна адаптувати до власних смаків, щоб створити те, що вам сподобається

З блакитним сиром і грушею

Ви пробували поєднувати грушу з блакитним сиром? Це так смачно, що мало кому вдається зупинитися на одному шматочку! Ось чому піца з цими компонентами набуває популярності
Інгредієнти: 100 г соусу бешамель, 100 г моцарели, 1 груша, 60–80 г горгонзоли, кілька кедрових горіхів, 10 г меду, 2 г свіжого чебрецю.
Приготування. Грушу почистити, розрізати уздовж навпіл, вибрати насіння, тонко покраяти. Горгонзолу порізати кубиками 1х1, моцарелу потерти або подрібнити руками. Горіхи злегка підсмажити на сковороді або підсушити в духовці. Тісто присипати борошном і розкачати в тонку паляничку діаметром близько 30 см. Основу змастити соусом бешамель (рецепт його приготування – у «Цікавій газеті на вихідні» за 6 квітня ц. р.), відступаючи від країв на 0,5 см. Рівномірно розподілити шматочки груші, горгонзолу, горіхи, зверху присипати моцарелою. Запікати за температури 300–320 градусів протягом 3–5 хвилин. При подачі розрізати на порції, зверху полити медом і притрусити подрібненим чебрецем.
До речі 
l Можна використати й інший сир із пліснявою, але слід врахувати, що за смаком вони трохи відрізняються, наприклад, Рокфор менш насичений, тому страва вийде більш ніжною, а Дор Блю сподобається тільки гурманам через яскраво виражений специфічний присмак.
l Груша має бути соковитою, але не водянистою і досить щільною, яку зручно різати на скибки. Бажано вибирати не дуже солодкі плоди з легкою кислинкою і приємним післясмаком. Для піци прекрасно підійде сорт Конференц.

«Маринара» 

Професійні піцайоло вважають цю смакоту одним із унікальних кулінарних шедеврів завдяки поєднанню ніжного тіста, ароматної оливкової олії, освіжаючих томатів, пікантного часнику, а також запашних трав і прянощів
Інгредієнти: 250 г помідорів, 0,5 ч. л. сушеного базиліку, 3 ст. л. оливкової олії, 3 зубчики часнику, сіль, орегано, чебрець та цукор – за смаком.
Приготування. Помідори миємо, робимо на кожному хрестоподібний надріз, у глибокій мисці заливаємо окропом і витримуємо 1–2 хвилини. Потім шумівкою перекладаємо томати в посудину з крижаною водою, охолоджуємо, знімаємо з них шкірку, ріжемо дрібними кубиками. Тушкуємо з 1 ст. л. оливкової олії, помішуючи, до випаровування вологи. Далі протираємо через сито, до пюре додаємо столову ложку оливкової олії, за смаком – сіль, цукор, чебрець. Зубчики часнику нарізаємо тонкими пластинками. Розігріваємо духовку до 220 градусів. Тісто викладаємо на стільницю, посипану борошном, і розкачуємо до потрібного діаметру. Форму змащуємо олією, акуратно переносимо на неї основу для піци й розрівнюємо по всій площині, роблячи бортики по краю. Далі викладаємо томатне пюре, подрібнений часник, посипаємо сушеним орегано та базиліком і випікаємо 20 хвилин. Даємо страві злегка охолонути, розрізаємо на порції. Піца «Маринара» подається теплою, можна доповнити її салатом зі свіжих овочів або смаженою яловичиною.

З курятиною 

Піца з курячим м’ясом – саме те, що потрібно, аби порадувати сім’ю у вихідні, адже це улюблена страва і дорослих, і малечі
Інгредієнти: 6 ст. л. оливкової олії, 200 г моцарели, 300 г філе курячого, 1 червона цибулина, соус томатний, базилік.
Приготування. Курятину відваріть або обсмажте, охолодіть і поріжте на невеликі шматочки. Розігрійте духовку до 200 градусів. Розкачайте тісто діаметром приблизно по 30 см і викладіть на деко. Змастіть палянички томатним соусом, викладіть порізану півкільцями цибулю, м’ясо, посічений базилік і подрібнену моцарелу. Збризніть оливковою олією і запікайте в розігрітій духовці 15–20 хвилин.

«Пепероні» 

Ця піца дуже популярна і в Європі, і в Америці. Вона отримала свою назву від основного інгредієнта – салямі пепероні, що має гострий смак, а при запіканні вкривається хрусткою жирною скоринкою і надає страві чудового аромату
Інгредієнти: 150 г пепероні, 150 г моцарели, 1 ст. л. оливкової олії, 3 ст. л. томатного соусу.
Приготування. Пепероні нарізаємо тонкими кружальцями, моцарелу – шматочками довільної товщини. Тісто і качалку посипаємо борошном і розкачуємо палянички завтовшки 5–7 міліметрів. Деко змащуємо олією й акуратно переносимо на нього основу піци, на яку кладемо шар соусу, шматочки сиру, а зверху – кружальця пепероні. У розігрітій до 200–220 градусів  духовці випікаємо 20 хвилин. Перед подачею дайте піці кілька хвилин охолонути за кімнатної температури.

Картопляна

«Родзинка» цієї піци – її основа, яка готується з такого ж тіста, як і деруни. А зверху можна класти все, чого душа забажає
Інгредієнти: 0,5 кг картоплі, 2 яйця, 2 ст. л. борошна, 1 цибулина, сіль та перець, 300 грамів салямі, 2 помідори, кетчуп, майонез, 200 г твердого сиру, олія для смаження.
Приготування. Картоплю й цибулю почистити і потерти, як на деруни. Додати борошно, яйця, посолити і поперчити. З цієї маси смажити великі – на ціле дно пательні – млинці, викладаючи тісто ложкою в розігріту олію. Коли зарум’яниться з одного боку, обережно перевертати лопаткою і смажити з другого. Таких великих дерунів має вийти 3–4 – залежно від розміру сковороди. Кожен із них змастити ложкою кетчупу і ложкою майонезу, розкласти кружальця салямі й помідора. Верх посипати тертим твердим сиром. Далі піцу готувати у духовці або мікрохвильовці – головне, щоб розплавився сир. Подавати, посипавши зеленню.

Піца на кефірному тісті

Це один із найшвидших способів приготування піци. Ніяких тобі замішувань, вичікувань, поки тісто підійде. Тут усе простіше: розмішав, виклав у форму, додав усе, що є в холодильнику, засипав тертим сиром – і в духовку
Інгредієнти: 0,5 л жирного кефіру, 450 г борошна, 0,5 ч. л. соди, сіль, сосиски, ковбаса, шинка (на вибір), 200 г свіжих печериць, 1 солодкий перець, 1 помідор, 1 цибулина, зелень, по 3 ст. л. майонезу та кетчупу, 100 г твердого сиру.
Приготування. У кефір всипати соду, трохи зачекати, влити його у борошно, посолити і ретельно розмішати. Тісто не має бути рідким. Викласти його на змащену олією форму і мокрими руками розрівняти по всій площині. Кетчуп змішати з майонезом і цією сумішшю змастити тісто. Зверху викласти порізані ковбасу, гриби, болгарський перець, помідор, цибулю, зелень. Посипати тертим сиром і запікати близько 20 хвилин за температури 180–200 градусів.

«Кальцоне»

Її недаремно називають «італійським пиріжком». На відміну від традиційної піци ця має закриту форму, тож зберігає всю соковитість начинки. А ще її можна взяти із собою на пікнік або замість бутерброда на роботу
Інгредієнти: для тіста – 10 г дріжджів, 1 скл. теплої води, 1 ст. л. цукру, 2 ст. л. олії, 1 ч. л. солі, 450 г борошна; для начинки – 1 куряче філе, 100 г копченої ковбаси, 100 г твердого сиру, 1 цибулина, 2 помідори.
Приготування. Дріжджі і цукор залити теплою водою, почекати, поки на поверхні з’явиться «шапочка». Додати в дріжджову суміш олію, сіль і борошно. Замісити м’яке тісто. Покласти в миску, накрити серветкою і залишити в теплому місці на 30–40 хвилин. Тим часом сир порізати скибочками, ковбасу й помідори – кружальцями, цибулю – півкільцями, курятину – довільними шматочками. Тісто розділити на чотири частини, якомога тонше розкачати кожну з них, на одну половину круга викласти начинку, закрити її другою половиною, як вареник, защипнути краї, проткнути зверху кілька дірочок, покласти на деко і залишити в теплому місці хвилин на 20. Коли підрухається, поставити в розігріту духовку і запекти до рум’яної скоринки. Готову піцу накрити рушником, дати постояти хвилин 5–10 і подавати на стіл.

Telegram Channel