Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Марина Порошенко пообіцяла допомогти волинському кіборгу

Перша леді з головними журналістками-солдатками країни: Світланою Халімоненко (ліворуч) і Наталією Калініченко.

Волинь-нова

Марина Порошенко пообіцяла допомогти волинському кіборгу

І перша реакція влади вже є!

Дружина глави держави перейнялася проблемою, яку озвучив головний редактор «Волині-нової».
Дружина глави держави перейнялася проблемою, яку озвучив головний редактор «Волині-нової».

 14 червня дружина Президента України провела прес–конференцію для регіональних та всеукраїнських мас–медіа. На зустріч із журналістами з усіх областей перша леді одягнула футболку із зображенням Олега Сенцова та написом «Prisoner of conscience. Oleg Sentsov» («В’язень совісті. Олег Сенцов»)

 

 Розпочинаючи діалог із представниками ЗМІ, Марина Порошенко виступила на підтримку українських політичних в’язнів, яких утримують у російських тюрмах. «Увесь світ, люди доброї волі різних країн та континентів проводять акції на підтримку Сенцова, Кольченка, Балуха та інших. І навіть у диктаторській, авторитарній Росії знаходяться сміливці, які не бояться відкрито виступати на захист українців… Як це сталося цього понеділка на «Кінотаврі» в Сочі.

Ми з болем у серці сприйняли новину, що 4 червня російська влада оголосила вирок ще одному українському заручнику. Журналіст «Укрінформу» Роман Сущенко отримав 12 років тюремного ув’язнення «суворого режиму» в Росії. Ми, українці, пам’ятаємо про кожного свого співвітчизника. І за кожного будемо боротися», — ​зазначила Марина Порошенко і наголосила, що на переговорах Президент Петро Порошенко постійно порушує питання звільнення політв’язнів, а міжнародні партнери всіма доступними засобами долучаються до його вирішення.

Ми, українці, пам’ятаємо про кожного свого співвітчизника. І за кожного будемо боротися.

У ході спілкування обговорювалася проблема навчання дітей з особливими освітніми потребами в інклюзивних закладах, створення мережі Інклюзивно–ресурсних центрів у регіонах, подачу проектних заявок на культурно–мистецькі конкурси Українського культурного фонду. Йшла мова також про медичну реформу та реформу деінституалізації.

«На сьогодні в Україні інклюзивною освітою охоплено понад 15% дітей з особливими потребами. За останні два роки кількість таких учнів в українських школах збільшилася на 51% — ​з 4180 осіб до 8170, а кількість інклюзивних шкіл — ​на 42% — ​з 1520 до 2620 закладів», — ​наголосила Марина Порошенко.

А ще перша леді виконала почесну місію і вручила іменні годинники від Президента України Петра Порошенка двом журналісткам, які кують перемогу не лише в тилу, а й безпосередньо на передовій — ​Світлані Халімоненко (т. в.о. начальника прес–служби 58-ї окремої мотопіхотної бригади) і Наталії Калініченко (головному редактору газети «Білопільщина», яка активно займається волонтерською діяльністю та з колегами випускає для солдатів газету «Залізна воля»). Оскільки обидві є представницями Сумщини, то від імені своїх краян вони подарували дружині Президента рушник, вишитий вихованцями Центру дитячої та юнацької творчості міста Білопілля, а також ляльки, які виготовила учениця Білопільської школи–інтернату ім. А. С. Макаренка Валерія Хоменко.

До речі, під час прес–конференції головний редактор газети «Волинь–нова» Олександр Згоранець звернувся до Марини Порошенко як до мами з проханням посприяти захиснику Донецького аеропорту кіборгу Василю Шумику з села Ворокомле Камінь–Каширського району, про героїзм і непросту долю якого не раз писалося на сторінках нашого видання, зокрема в статті Катерини Зубчук за 12 червня – «Пане губернаторе, допоможіть кіборгу з поліської глибинки отримати групу інвалідності і знайти роботу». Марина Анатоліївна сказала, що обов’язково це зробить.

І перша реакція вже є: працівники Волинського обласного військкомату з необхідними документами прийшли в редакцію, щоб засвідчити — ​вони роблять все належне, аби вирішити проблеми воїна. Але піти їм назустріч має і сам Василь, і його родина.

Сергій БОРОХ

Telegram Channel