Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Вітер був такої сили,  що валив дерева

Обласний центр Волині за кілька хвилин перетворився на Венецію.

Фото tsn.ua.

Вітер був такої сили, що валив дерева

На ліквідацію наслідків червневої негоди, яка накрила Луцьк минулого понеділка під вечір, було задіяно працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій, житлово–комунальних підприємств, «Спецкомунтрансу»

Те, що під час сильної зливи в обласному центрі впродовж років вулиці й проспекти стають схожі на Венецію, вже ні для кого не є новиною. На жаль, зливна каналізація не встигає пропускати велику кількість води, і тоді виникають проблеми із рухом транспорту, зокрема стоять «на припоні» тролейбуси. Цього ж разу стихія розігралася не на жарт. Дощ розмивав тротуари, буревій виривав із корінням дерева. На вулицях Конякіна та Гордіюк через пориви електролінії не стало струму. На своїй сторінці у «Фейсбуці» радник луцького міського голови Ігор Поліщук зазначав, що «вирвало і повалило більше 20 дерев… У багатьох дворах вітром поламало гілки…» За його словами, комунальне підприємство «Парки та сквери міста Луцька» сформувало оперативну бригаду для ліквідації наслідків стихії.

На проспекті Соборності біля Луцького рацсу лежали на травичці ялини. А на вулиці Конякіна вітер вирвав із корінням велику липу, яка впала на черешню і теж зламала її. Добре, що поряд не було автівок, а то могли б постраждати. До роботи було залучено підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій, житлово–комунальних підприємств, «Спецкомунтрансу». За інформацією прес–центру ДСНС України у Волинській області, працівники аварійно–рятувальної частини аварійно–рятувального загону спеціального призначення міста Луцька звільняли ділянки проїжджих частин від повалених дерев на проспектах Соборності, Відродження, вулиці Гордіюк.

Зливна каналізація не встигає пропускати велику кількість води, і тоді виникають проблеми із рухом транспорту.

До речі, у «Фейсбуці» після стихії можна було прочитати незвичайні оголошення автолюбителів. Власник легковика, який потрапив у потік води на вулиці, загубив номерний знак і шукав його. Інший, навпаки, сповіщав, що має таку знахідку…

З приводу синоптичної ситуації 18 черв­ня в Луцьку ми розмовляли із завідувачкою сектора прогнозів Волинського гідрометеоцентру Валентиною Набокою.

— То був жах, — сказала пані Валентина. — І несподіваний. Ми очікували того дня на опади, навіть грози, зливу, посилення вітру до 15—20 метрів за секунду. Але на те, що нам продемонструвала природа, — ні. Це ж навіть град до 8 міліметрів діаметром пролітав, зокрема у 33–му мікрорайоні. А чим це викликано? Тим, що у нас повітря прогрілося до 30 градусів. О другій половині дня підійшов складний атмосферний фронт оклюзій, який утворюється якраз внаслідок поєднання холодного і теплого фронтів циклону. Це і спричинило сильну грозу, зливу, град та шквал. Швидкість вітру явно перевищувала очікувану.

До п’ятниці утримається жарка погода. На півночі Волині збережеться надзвичайна пожежна небезпека. У вихідні проходитиме холодний фронт. Уночі очікується 7—12, вдень — 17—23 градуси тепла. Можливі короткочасні дощі, характерні для такого синоптичного фону. Але, сподіваємося, без руйнувань.

Telegram Channel