Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Вирушаючи за чорницями, остерігайтесь гадюк

Фото kp.by.

Вирушаючи за чорницями, остерігайтесь гадюк

За 4 дні 6 волинян потерпіло від укусів змій. Про це повідомили фахівці обласного Центру екстреної медичної допомоги, попереджаючи людей про небезпеку

Люди зазвичай не помічають плазунів. Лише відчуття пекучого болю свідчить про напад змії. Ось, наприклад, у вихідні два таких випадки сталося у Любешівському і Маневицькому районах.
Дівчина в лісі збирала чорниці, як раптом відчула біль у лівій руці й побачила поряд гадюку світло-коричневого кольору. Плазун після укусу не тікав, потерпіла навіть встигла його сфотографувати. Дівчина зателефонувала батькам, які негайно виїхали до лісу і викликали «швидку». Бригада ЕМД надала необхідну першу медичну допомогу і транспортувала потерпілу до медичного закладу.
А ось чоловік, який не розминувся із плазуном, одразу й не звернув уваги, що його хтось вкусив. Лише через кілька годин, відчувши погіршення стану здоров’я, слабкість, нудоту та помітивши набряк — ​звернувся по екстрену медичну допомогу. 

Найбільш ефективний засіб проти отрути гадюк – це сироватка, введена не пізніше ніж через 30 хвилин після укусу.

У вівторок бригади ЕМД двічі виїжджали до потерпілих від гадюк у Камінь-Каширському районі. А вчора надавали допомогу жителям Ратнівського і Ковельського районів, які збирали чорниці й постраждали від укусів плазунів. У Волинському центрі екстреної медичної допомоги відпрацьовують чіткий алгоритм дій у подібних випадках, кількість яких у ягідний сезон значно зростає.
Найбільш ефективний засіб проти отрути гадюк — це сироватка, введена не пізніше ніж через 30 хвилин після укусу. Районні лікарні зараз нею забезпечені.

Telegram Channel