Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Щедрий дарунок літа – ягід сонячне диво»

Фото pitall.ru.

«Щедрий дарунок літа – ягід сонячне диво»

Липень не перестає дивувати розмаїттям барв і смаків: малина, смородина, чорниці, вишні, абрикоси... Їхнє споживання – неоціненне для зміцнення здоров’я дітей та дорослих, адже недарма медики радять щодня з’їдати близько 500 г овочів та 300 г фруктів і ягід. Тож поспішаймо і тепер натішитися вітамінним багатством спекотного сезону, і на зиму запастися

Тертий пиріг із вишнями

 

 Цей кондитерський виріб має чимало варіантів. Один із них – із соковитими кислуватими ягодами і білковим суфле
Інгредієнти: 250 г маргарину, 4 яйця, 4 ст. л.+1 скл. цукру, 3 скл. борошна, 2 ст. л. крохмалю, 1 ч. л. соди, оцет; вишні (свіжі, заморожені або консервовані).

Приготування. Відокремити жовтки від білків. Маргарин кімнатної температури перетерти з борошном, додати 4 жовтки, 4 столові ложки цукру, соду, погашену оцтом, і вимісити пісочне тісто. Відділити невеликий шматочок, загорнути його в харчову плівку і покласти в морозильну камеру. Основну частину тіста поки що поставити в холодильник. 

Тим часом готуємо суфле. Збиваємо білки до стійких піків, додаючи 1 склянку цукру в кілька етапів до повного його розчинення. Всипаємо крохмаль і акуратно вимішуємо.
На притрушеній борошном поверхні розкачуємо тісто і викладаємо у форму для випічки. Формуємо бортики. Тісто крихке, погано тримається, але завдяки цьому вийде розсипчастий пиріг, що тане в роті. Найкраще використовувати форму діаметром близько 30 см. У ній шар білків вийде тоншим, вони менше осядуть при охолодженні. Далі на тісто викладаємо шар вишень, зверху рівномірно розподіляємо збиті білки.
Дістаємо з морозилки решту тіста, натираємо на тертці з великими отворами і розподіляємо по поверхні пирога, трохи присипаємо цукром. Випікаємо в розігрітій до 200°С духовці 40–45 хвилин.

Ягідний мус

 

 Такий десерт не тільки смачний, а й надзвичайно корисний

Інгредієнти: 100 г манної крупи, 1,5 склянки чорниць (можна замінити будь-якими ягодами), склянка цукру, 400 мл води. 

Приготування. Ягоди розминаємо, додаємо півсклянки води і відтискаємо сік. У віджаті ягоди вливаємо склянку води, додаємо цукор і доводимо до кипіння. Проціджуємо, вичавки викидаємо. У відвар додаємо манку і варимо на невеликому вогні до консистенції густої каші, охолоджуємо. Додаємо сік і добре збиваємо, щоб маса збільшилася і стала пишною. Розкладаємо мус у креманки і ставимо в холодильник на 4 години.

М’ясо, запечене з вишнями 

 

 

Ягоди стануть у пригоді не лише для приготування ласощів. Скуштуйте соковитий м’ясний рулет із вишневою кислинкою і неповторним ароматом

Інгредієнти: 1 кг телятини або нежирної свинини, 0,75 скл. вишень без кісточок, 100 мл вишневого соку, 100 мл червоного сухого вина,            0,5 ч. л. кориці, 2 ст. л. вершкового масла, сіль, мелений чорний перець – за смаком.

Приготування. М’ясо розріжте так, щоб вийшов тонкий прямокутний пласт, накрийте плівкою і злегка відбийте. Посоліть, поперчіть, викладіть ряд вишні, загорніть м’ясо, потім знову ряд вишні і так далі, поки згорнете весь шматок. Рулет натріть сіллю і перцем, посипте корицею. Щільно перев’яжіть його харчовою ниткою, полийте розтопленим вершковим маслом і запечіть у духовці до рум’яної скоринки. Потім перекладіть у сотейник, полийте вином та вишневим соком і тушкуйте під кришкою близько години, періодично поливаючи і перевертаючи м’ясо.

Смородиновий сорбет

 

 

Дивовижно ніжні смачні натуральні ласощі з такою незвичною назвою припадуть вам до вподоби з першої ложки. Охолоджена солодка страва з фруктів чи ягід і цукрового сиропу належить до різновидів морозива

Інгредієнти: 500 г ягід (можна замінити смородину будь-якими іншими), 1 ст. л. лимонного соку, 150 г цукру, 20 г крохмалю, 0,5 л води, м’ята за смаком.

Приготування. Ягоди збити блендером до стану пюре, протерти через сито, щоб позбутися кісточок. Поставити пюре в холодильник, а кісточки залити водою (450 мл), додати цукор і проварити. Процідити, сироп вилити у каструлю, додати лимонний сік і довести до кипіння. У 50 г води розмішати крохмаль і влити у киплячий сироп, варити до загустіння (близько хвилини) – вийде кисіль. Охолодити його, змішати з пюре, поставити в морозилку і кожні 20–30 хвилин розминати суміш виделкою або збивати блендером. Подавати сорбет із листочком м’яти.

Наливка «Асорті» 

 

 Цей напій починають готувати, щойно з’являються ягоди, а завершують восени, в сезон дозрівання слив і винограду

Інгредієнти: по 0,5 кг різних ягід і така ж кількість цукру.

Приготування. У чистий скляний бутель засипати, наприклад, полуниці і стільки ж цукру, закрити спеціальною кришкою, в яку вставлена гнучка трубка, другий кінець її опустити в банку з водою. Коли доспіють інші ягоди, приміром малина, вкинути її у слоїк і засипати цукром. У такий спосіб можна створити наливку за власним смаком. Після того як всипали останню порцію, закрити банку і залишити на 2 тижні. Затим процідити, відтиснути ягоди, профільтрувати вино, розлити у пляшки і щільно закоркувати.

Чорнична «п’ятихвилинка»
Для варення такого способу приготування (кілька прийомів по 5 хвилин) підходять різні ягоди, зокрема й вишні, смородина

Інгредієнти: 1 кг чорниці, 1,5 кг цукру, 250 мл води.

Приготування. Ягоди ретельно перебрати, помити і дати стекти на друшляку. Воду довести до кипіння у великій ємності, розчинити в ній цукор. Чорниці всипати у сироп, вимкнути вогонь і залишити настоюватись. Через 4–5 годин довести до кипіння і варити 5 хвилин. Повторювати процедуру кілька разів. Коли варення матиме бажану густоту, розлити його у стерильні баночки і закрутити. Зберігати в прохолодному місці. 

Малина, перетерта з цукром

 

 

Це не тільки смачний і корисний десерт, а й незамінний натуральний засіб боротьби із зимовими застудами. Її можна використовувати як звичайне варення, в якості начинки для різної випічки, для заварювання чаю. Ягоди, перетерті з цукром, зберігають усі корисні властивості і довго не псуються

Інгредієнти: 1 кг малини, 2 кг цукру.

Приготування. Для такого варення краще збирати ягоди після кількох сонячних днів – вони будуть більш солодкими. Малину не миють. Ретельно переберіть її, видаляючи зіпсовані та сміття. Складіть у глибоку емальовану миску, засипте цукром і поставте в холодильник на 3 години. За цей час малина пустить сік, цукор почне розчинятися. Добре перетріть, можна скористатися блендером, але краще – дерев’яною ложкою. Розкладіть варення в банки, попередньо ретельно вимивши їх із содою та обдавши окропом. Зверху засипте шаром цукру (приблизно 1 ст. л.), щоб малина краще зберігалася. Закрийте банки і зберігайте в холодильнику або в погребі.

До речі

= Ягоди – природне джерело енергії. Тим, хто багато працює, веде активний спосіб життя, дуже втомлюється, надзвичайно корисно їх споживати. Завдяки вмісту природного цукру вони бадьорять, додають сил і піднімають настрій. Крім того, їхній цукор абсолютно не шкодить ні здоров’ю, ні фігурі.

= Вони сприяють поліпшенню гостроти зору. Без сумніву, усім відомо, що бета-каротин покращує зір. Вважається, що серед ягід його найбільше містить чорниця, через те й здобула славу «очної». Але, наприклад, у черешні цього елемента в 20 разів більше, ніж у чорниці, на третьому місці – полуниця.

= Покращують травлення. Завдяки високому вмісту клітковини ягоди нормалізують роботу травної системи і знижують рівень холестерину. 

= Незамінні  для зміцнення пам’яті. Особливо темні. У них містяться антоціани, що є відмінним стимулятором роботи мозку. До того ж усі темні ягоди мають у складі поліфеноли, які уповільнюють старіння мозку і супутні процеси.

= Позитивно впливають на стан шкіри. Завдяки антиоксидантам ягоди допомагають організму швидко виводити шлаки й токсини. Вітамін А, або ретинол, відповідає за відновлення тканин шкіри.

Telegram Channel