Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Луцькі школярі йдуть  шляхом Рональда Рейгана

«У нас – не круто, а крутезно!»

Волинь-нова

Луцькі школярі йдуть шляхом Рональда Рейгана

Поблизу колишнього кінотеатру «Зміна», що на вулиці Богдана Хмельницького в обласному центрі, я проходила, мабуть, тисячу разів. Але навіть уявити собі не могла, які цікаві речі відбуваються в цьому приміщенні. А коли на тисячу перший все ж зайшла, то пошкодувала, що не бувала тут раніше. У цих стінах діти не просто займаються художньою самодіяльністю та вчать англійську мову — тут живуть дружба, радість, взаємодопомога і теплі людські стосунки

Тут учать християнським заповідям і не ділять за конфесіями

«Що ж це за організація, в якій є такі щасливі діти?» — не виходило з голови запитання, дивлячись виступ юних артистів на сцені колишньої «Зміни». Хоча було відомо, що її офіційна назва — Центр дитячої та молодіжної творчості «Диво», і що вона співпрацює із всесвітньою волонтерською організацією YMCA, інтрига все одно залишалася. Бо такої теплої родинної атмосфери в залі не відчувала вже давно, а діти трималися напрочуд легко у будь–яких ролях. Завдяки їм звітний концерт з нагоди 25–ліття «Дива» виявився не офіційним заходом, а справді святом для душі.

Центр дитячої та молодіжної творчості тісно, майже нерозривно, пов’язаний з YMCA. На жаль, у нашому краї ця абревіатура не дуже відома, і це прикро, бо йдеться про одне з найстаріших у світі молодіжних об’єднань. Створене ще у 1844 році в Англії, зараз воно діє в 125 країнах, нараховуючи 45 мільйонів членів.

Всесвітній волонтерський рух YMCA заснував англієць Джордж Уїльямс, обравши гасло: «Розмалюй життя у кольори енергії, здоров’я та любові».

В Україні YMCA працює двадцять п’ять років. Діти та молодь у ній отримують чудові можливості для розвитку. Починаючи з п’ятилітнього віку, малюки вивчають іноземну мову, малюють, співають, танцюють. Для учнів початкової школи додається театральне мистецтво і спорт. Старшокласники долучаються до волонтерства, лідерських тренінгів та поїздок за кордон. Членство в організації передбачає умову — дотримання норм християнської моралі, але без поділу на конфесії. Тут немає протистояння церков, тому кожен почуває себе комфортно.

Всесвітній волонтерський рух YMCA заснував англієць Джордж Уїльямс, обравши гасло: «Розмалюй життя у кольори енергії, здоров’я та любові». За понад столітню історію до організації влилось чимало знаменитостей. Членами руху свого часу були Рональд Рейган (на фото), Мартін Лютер Кінг, актор Ентоні Хопкінз. А президент Джон Кеннеді скопіював із YMCA відомий на весь світ «Корпус миру».

В Україні вона з’явилася понад сто років тому. Вже тоді добрі справи волонтерів підкріплювалися вивченням Біблії та курсами англійської мови. Сьогодні YMCA — це «щасливий квиток» для кожної активної молодої людини. Ставши її членом, хлопці та дівчата мають можливість зайнятись улюбленою справою та побачити світ. За 25 років існування організації в Луцьку такою нагодою скористалися сотні дітей. Під керівництвом директора центру «Диво» Іванни Горбачук вони провели чимало акцій в Україні та за кордоном. Це були концерти, перформенси, аматорські театральні постановки, літні табори, спортивні змагання.

Хочете бути спокійними за дитину — відправте її в YMCA

Директор центру Іванна Горбачук у середовищі працівників культури Луцька — особа відома. Про таких, як вона, говорять: «Професіонали з великої літери». Колись пані Іванна була керівником зразкового ансамблю «Дивоцвіт», в якому займалося 400 дітей. У важкі 1990–ті колектив опинився перед загрозою розпаду. Щоб зберегти ансамбль, Іванна Григорівна перейменувала його на центр «Диво» та зареєструвала як юридичну особу. З часом міська влада віддала їм колишній кінотеатр «Зміна». Приміщення було занедбане (після сильних дощів вода тут іноді стояла по кісточки), але розташоване у центрі міста, тож періодично з’являлися охочі прибрати його до рук. Але дивним чином «Зміна» все одно залишалася за «Дивом», бо знаходилися люди, які підтримували директора–ентузіаста.

— Зараз у нас займається 200 дітей, а після ремонту, який робимо, зможемо прийняти 400, — розповідає пані Іванна. — Наші учні поширюють здоровий спосіб життя, ідеали добра, підтримки, взаємодопомоги. Кожен підбирає тут собі заняття для душі. Скільки разів я бачила, як дітки приходили сюди зовсім маленькими, розгубленими, на наших очах мужніли, ставали лідерами, їздили у різні країни світу за допомогою YMCA, представляли Україну. Завжди цікаво і зворушливо бачити, як закомплексовані малюки перетворюються на впевнених у собі особистостей, котрі стануть майбутнім нашої держави.

Хочеться дати дружню пораду батькам: бажаєте бути спокійним за свою дитину, знати, що вона в хорошій компанії? Зверніться до Волинської філії YMCA та у центр «Диво». Як слушно вважає директор Луцького міського центру соціальних служб для молоді Ліна Галан, сьогодні це дійсно альтернатива вулиці, комп’ютерній залежності, телефонам. Вільне живе спілкування, яке мають вихованці центру, — саме те, чого бракує підростаючому поколінню.

Школярі — з різних шкіл, сімей, соціальних прошарків, але почуваються тут, як одне ціле. Вони збираються в центрі «Диво» і можуть залишатися разом до пізнього вечора. Їм добре спілкуватися, у них присутній дух колективізму, завзяття. Я завжди буваю вражена тим, наскільки дбайливо, по–християнськи діти ставляться один до одного. Не в кожному молодіжному об’єднанні таке побачиш. Коли цікавляться гуртками — це прекрасно. Але в «Диві» та в YMCА є живе життя й поза ними. І нам, лучанам, дуже пощастило, що маємо таку організацію.

Telegram Channel