Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Скоро рахуватимуть курчат і школярів

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

Скоро рахуватимуть курчат і школярів

Час і дітям, і господарям потроху готуватися до осені — серпень перевалив за половину

Ось–ось почнеться копання картоплі, клопоти з городиною, збір грибів, а там і жовте листя, і перший холод не за горами. До вересня потрібно багато роботи зробити — тих же ціпок, придбаних на початку літа, доглянути і дітей до школи зібрати. А в малечі думки ще в літі залишилися. Яке там навчання — ще воно десь далеко! На світлині, зробленій у селі Березники Ратнівського району, — Данилко зі своїм вихованцем. Хлопчина допомагає дорослим по господарству, а найбільше любить за курчатами доглядати. І такі вони вдвох золотаві та веселі, що аж самого смуток бере, як подумаю, що їм дорослішати доведеться! Одному — в пір’я вбиратися, а другому — костюмчик та рюкзак готувати.

 

 

17 серпня

Сонце (схід — 6.08, захід — 20.37, тривалість дня — 14.29).

Місяць у Скорпіоні. 6–7 дні Місяця.

Іменинники: Андрій, Дарина, Денис, Ірина, Костянтин.

18 серпня

Сонце (схід — 6.09, захід — 20.35, тривалість дня — 14.26).

Місяць у Скорпіоні, Стрільці. 7–8 дні Місяця.

Іменинники: Марія, Христина, Григорій.

19 серпня

Сонце (схід — 6.11, захід — 20.33, тривалість дня — 14.22).

Місяць у Стрільці. 8–9 дні Місяця.

Іменинники: Лідія, Дмитро, Микола, Сергій.

20 серпня

Сонце (схід — 6.12, захід — 20.31, тривалість дня — 14.19).

Місяць у Стрільці. 9–10 дні Місяця.

Іменинники: Марія, Антон, Феодосій.

21 серпня

Сонце (схід — 6.14, захід — 20.29, тривалість дня — 14.15).

Місяць у Стрільці, Козерозі. 10–11 дні Місяця.

Іменинники: Герман, Григорій, Леонід, Федір.

«А для мене головне, щоб лікар був привітний»

Так висловився чоловік в одній із компаній, коли мова зайшла про те, що на часі підписання декларації на медичне обслуговування. І я з ним згідна

Сама за таким принципом його і обирала. Тільки–но з’явилась інформація про нововведення, я вже знала, що мені не доведеться довго думати і зіставляти. Кандидатура була одна — медик, з яким спілкуюся понад 15 років. І, до речі, це не моя, як ми кажемо, дільнична (прізвища не називаю, бо це вже буде реклама), а «чужа», до якої в силу обставин одного разу потрапила на прийом і «прописалася». Чому? Скажу про елементарне: нам хочеться, щоб лікар не вткнувся носом у якісь папери, коли ти заходиш до нього в кабінет, а проявив до тебе увагу, хоч, може, й кінець робочого дня, втомлений. Уже потім ти оціниш, який це спеціаліст. Тож, коли недавно під «тиском» цифр, що майже половина волинян підписала декларації, я пішла у Луцьку міську поліклініку № 1, то навіть не розкривала зошит, у якому зібрана інформація про сімейних лікарів цього закладу. Вибір був зроблений заздалегідь.

У зв’язку з цим скажу таке: мені не завжди зрозуміло, наскільки доречні дописи в. о. міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун у «Фейсбуці» з приводу, наприклад, шкідливості (чи нешкідливості) протягів, сидіння на бетонній плиті… Але ось у цьому я з нею згідна: «Найголовніше визначитися з людиною, котрій ви довіряєте, візитом до якої будете задоволені».

Катерина ЗУБЧУК.

 

Щасливої дороги до Африки!

Три самотні постаті біля гуртожитку привернули до себе увагу. Придивившись, упізнав колишніх студентів – Олесю, Аню та Альберта

Ось вона – справжня дружба між народами.
Ось вона – справжня дружба між народами.

 Вони провчилися разом півтора року. Це вже згодом стали щирими друзями, а спочатку юнака оминали — побоювалися. Справа в тому, що Альберт Нестор Діатта — темношкірий, і його батьківщина — Сенегал. У школі вивчав французьку та англійську, а вже в Луцьку змушений був опанувати українську. Нашою мовою розмовляв слабенько, але розумів. А ще — добре вловлював почуття оточуючих — це згодом і здружило їхню компанію. Альберт розповідав, що емоційна чутливість допомагала йому в роботі, адже, закінчивши навчання в себе вдома, він був волонтером у Міжнародному Червоному Хресті. Трохи поїздив світом, допомагаючи людям. А потім вирішив здобути ступінь магістра соціології. Пояснював тим, що колись його батько також навчався в Україні. На парах було важкувато — з української перекладав на французьку, а відповідав англійською. І в цьому без допомоги друзів було не обійтися.

Тепер прийшла пора повертатися на батьківщину. Альберт написав дівчатам у «Фейсбуці», що їде додому, і вони прийшли його провести. А тут так сталося, що і я випадково зустрів їх. Запитав хлопця про плани на майбутнє. Каже, що конкретної роботи поки не має. Однак дуже хоче бути вчителем французької мови. Як складеться життя — не знає. На прощання потиснув йому руку і побажав удачі — англійською. Альберт щиро усміхнувся (сутінки підкреслили білизну зубів) і сказав: «Пока», а потім українською: «Щасливо!»

Сподіваюся, що його плани здійсняться, і він розкаже дітям у Сенегалі про Україну, ділячись гарними спогадами. До речі, вже по його від’їзді розпитував Олесю (Аня — заміжня), чи не натякав їй Альберт на більш серйозні стосунки. Дівчина зніяковіла, але сказала, що часом нібито таке помічала. Та сама була проти. Колись сенегалець розповів, що вдома у нього є дівчина. До того ж — не одна. За їхніми традиціями, чоловікові можна мати двох офіційних дружин, і він сам не проти такого щастя. Та це — не для неї.

 

Замість малинівки – Маргарита Марилья

Фрукт влігся в пташине гніздо

 

 — Нещодавно збирали груші. Сорт Маргарита Марилья добре вродив. Коли заліз на одне дерево, то помітив, що плід «ліг» точно у гніздо малинівки, — розповів заступник голови Асоціації фермерів і приватних землевласників Волині Олег Галасун із Чарукова Луцького району. — Цих червоногрудих пташок ще раніше примітив на подвір’ї. Вони поселилися у коробці газового лічильника. А коли їх звідти «попросили», то перемістилися на грушку.

Залишилося загадкою, коли ж саме чимала груша обрала собі пташине гніздечко в якості кошика. Вочевидь, це трапилося вже після того, як малинівка (інша назва — вільшанка) висиділа пташенят.

Сергій НАУМУК.

 

«Сонце, хмари, дощ, веселка — серпня усмішка примхлива…»

17 серпня вшановується свята преподобна Євдокія, по народному — Явдоха. За погодою цього дня визначали, яким буде листопад

За прогнозом чергового синоптика обласного гідрометеоцентру Світлани Гончаренко, 17 серпня — мінлива хмарність, вночі без опадів. Вдень місцями невеликий короткочасний дощ, гроза. Вітер східний, 3—8 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від +12 до +17, вдень — 22—27 градусів тепла. 18–го — мінлива хмарність, місцями невеликий короткочасний дощ, гроза. Вітер північно–західний, 5—10 метрів за секунду. Вночі — від +11 до +16, вдень — плюс 23—28. 19–го — мінлива хмарність, вдень місцями невеликий короткочасний дощ, гроза. Вітер північно–західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 12—17 градусів тепла, вдень — плюс 24—29. 20–го та 21–го — мінлива хмарність, без опадів. Вітер північно–західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 11—16 градусів тепла, вдень — плюс 22—27. За багаторічними спостереженнями, найтепліше 17 серпня було 1952 року — плюс 36, найхолодніше — 1964–го — 6 градусів тепла. Температура води в річці Стир — 24, в озері Світязь — 22 градуси.

У Рівному 17 серпня хмарно, без опадів. 18–го та 19–го — мінлива хмарність, дощ із грозою. 20–го — переважно ясно, без опадів. 21–го — ясна погода. Температура повітря 17–го — 17—26, 18–го — 15—26, 19–го — 16—27, 20–го — 16—25, 21–го — 15—27 градусів тепла.

Telegram Channel