Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
75 років тому вояки УПА захопили Камінь-Каширський

Група з 30 повстанців на чолі з Черником, яку нині назвали б спецпризначенцями, непомітно увійшла в місто.

Фото ptaha.info.

75 років тому вояки УПА захопили Камінь-Каширський

20 серпня 1943-го бій розпочався з наскоку повстанського спецназу

На той час у містечку, за даними хорунжого УПА Мрії (звідки, власне, й знаємо деталі тих подій),  було  75 німецьких шуцполіцаїв та 63 польських поліцаї, 9 гестапівців і гебітскомісар. Вони розташовувалися на так званій Гірці. Час від часу навідувалися солдати вермахту з летовища, що  поблизу Каменя-Каширського.

Повстанці вирішили захопити містечко, яке було базою гітлерівців для нападів на навколишні села. На той час командиром розвідки штабу групи «Озеро» УПА був Черник (Дмитро Казван). Попри молодий вік це був підпільник із чималим досвідом. Черник, за словами Мрії, мав свого агента навіть у штабі Олексія Федорова  — командира партизанського з’єднання, яке підпорядковувалося НКВД. Тож повстанці знали, що червоні теж планують напасти на Камінь-Каширський, і вирішили випередити їх.

За організацію операції взявся командир загону «Озеро» УПА Юрій Стельмащук. Він стягнув курінь Назара (Павла Климука), сотні Лисого (Івана Климчака) та Кубіка (Тихона Зінчука). Черник особисто провів розвідку і дізнався про розташування ворога. Вночі повстанці зібралися за 12 кілометрів від Каменя-Каширського. 

Усього втрати ворога сягали 30 – 40 чоловік, серед повстанців було двоє поранених.

Група з 30 повстанців на чолі з Черником, яку нині назвали б спецпризначенцями, непомітно увійшла в місто. Зняли постових і розділилися на три частини: одна зайняла німецькі окопи, друга оточила будинок з поліцаями, третя заскочила в приміщення, де були шуцполіцаї. 

Друга група підпалила приміщення польських поліцаїв. Третя тим часом роззброїла 9 шуцполіцаїв. Почався бій. Від вибухів гранат будинок шуцполіції також загорівся. Німці стали наступати на Гірку. Упівці пустили червону ракету, яка сигналізувала наступ для решти загону. За півгодини почулися постріли та вибухи на східній окраїні Каменя-Каширського. Повстанці почали брати місто в кільце, і німці відступили, аби не потрапити в оточення. 

Українські вояки захопили чималі трофеї: 20 тисяч боєприпасів, 9 кулеметів, понад 100 пістолетів, 4 радіоприймачі, 16 друкарських машинок, 11 верхових коней із сідлами, 7 мотоциклів, легкову автомашину, 6 тисяч штук білизни, 600 центнерів солі, 500 центнерів борошна, 80 центнерів цукру та багато іншого. 14 німців були взяті в полон, їх допитали і після зізнання у вбивствах цивільних людей у Кортелісах розстріляли. 

Усього втрати ворога сягали 30 – 40 чоловік, серед повстанців було двоє поранених. Захоплення Каменя-Каширського – один із найуспішніших боїв українських повстанців.

Тарас СТЕПАНЮК.

Telegram Channel