Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Очкарики» ж розумніші!

Волинь-нова

«Очкарики» ж розумніші!

І хоч героїня байки Івана Крилова «Мавпа й окуляри» так і не допетрала, як ними користуватись, її «колеги» з Гамбурзького зоопарку найчастіше викрадають у відвідувачів саме цей предмет

Найсмішніше, що трапляється це, коли люди підходять ближче до клітки, аби прочитати оголошення: «Обережно! У вас можуть поцупити окуляри!» Та що там мавпи — ​у Данії півні носять цей аксесуар із пластику! Так фермери роблять птахів короткозорими, щоб ті погано бачили суперників та менше влаштовували бійки.

Коли створені перші окуляри, не відомо, та у гробниці Тутанхамона виявлені два скельця з бронзовими дротами. Ескімоси для захисту від «снігової сліпоти» брали кістку чи кору дерева з вузькими отворами для очей. У XII ст. в Китаї окуляри з димчатого кварцу одягали судді під час засідань, щоб за виразом очей ніхто не здогадався наперед, яким буде вирок.

У XII ст. в Китаї окуляри з димчатого кварцу одягали судді під час засідань, щоб за виразом очей ніхто не здогадався наперед, яким буде вирок. 

Нині ж вони не лише покращують зір і захищають від сонця, а й використовуються на підприємствах, у зимових та водних видах спорту Окуляри з GPS-навігатором і звуком допомагають орієнтуватись незрячим. Є й окуляри-рентген; нічного бачення; 3D; віртуальної реальності; куленепробивні; з фото- і відеокамерою; такі, що допоможуть схуднути, не заснути за кермом. Вражають вони і виглядом. Без сумніву, найепатажніші — ​у співачки Ledi Gaga. А найбільші — ​майже 2 м завширшки та з діаметром лінз 68 см. Найдорожчі ж (з платини чи золота) інкрустують сапфірами і діамантами, вартість забаганки — ​від 27 до 408 тис. доларів. Але й прості бувають недешеві. Так, окуляри французького імпресіоніста Клода Моне продані на аукціоні за 51500 «зелених». Що й казати про аксесуари Джона Леннона, Елвіса Преслі, Майкла Джексона, Елтона Джона.

Досі комплексуєте через те, що носите окуляри? Дарма. Ви у тренді!  Тепер завдяки світовим зіркам та фільмам «Людина-павук», «Гаррі Поттер» їх носять навіть ті, хто має відмінний зір, — ​щоб створити модний образ.  І наостанок, учені Единбурзького університету довели, що «очкарики» справді розумніші! Тож хай ваші окуляри допомагають вам бути здоровими, мудрими та модними.

Ольга ВЕКЕРИК

Telegram Channel