Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Виявляється, чоловічу силу треба перевіряти… поштовими марками!

У світі популярна не тільки медаль видатного шведського хіміка, винахідника, підприємця і благодійника Альфреда Бернарда Нобеля (1833—1896)...

Фото scienews.com.

Виявляється, чоловічу силу треба перевіряти… поштовими марками!

У Гарвардському університеті (США) назвали переможців Шнобелівської або Ігнобельської премії (Ig Nobel Prize), яка є пародією на престижну міжнародну нагороду — ​Нобелівську премію. Назва її походить від англійського слова ignoble, тобто негідний. Антинобелівську традиційно вручають за сумнівні досягнення в науці, які викликають сміх, але потім змушують задуматися. Отож чим відзначились її цьогорічні лауреати?

Медицина
Американські вчені Марк Мітчелл і Девід Уортінгер довели, що катання на американських гірках сприяє виходу каменів із нирок. Причому, якщо ви сідаєте в останній вагончик, ймовірність виходу каменів зростає до 64%.

Антропологія
Команда вчених зі Швеції, Румунії, Нідерландів, Німеччини, Великобританії, Індонезії, Італії та Данії довела, що шимпанзе мавпували людей у зоопарках приблизно з такою ж частотою, як і люди — ​шимпанзе.

Біологія
Шнобелівку з біології отримала група вчених зі Швеції, Колумбії, Німеччини, Франції та Швейцарії за доведення того, що винний сомельє може з високою точністю визначити на смак, чи була муха в келиху з вином.

Премія з літератури дісталася вченим, які довели, що люди не використовують усіх функцій складних приладів, бо не читають інструкції до них.

Хімія
Науковці з Португалії дослідили людську слину на предмет її використання як засобу для чищення в побуті. Виявилося, вона непогано видаляє забруднення.

Медична освіта
Японський учений Акіра Хоріучі зробив висновок, в якому визнав придатність дитячого колоноскопа (прилад для огляду внутрішньої поверхні товстої кишки і виконання діагностичних і лікувальних маніпуляцій у порожнині кишки) для самоколоноскопії в сидячому положенні.

Література
Премія з «красного письма» дісталася вченим, які довели, що люди не використовують усіх функцій складних приладів, бо не читають інструкції до них.

Харчування
Британський учений Джеймс Коул вивчив раціон канібалів у період палеоліту та зробив висновок, що їхня дієта була менш калорійною, ніж їхніх сучасників, які харчувалися, наприклад, м’ясом бізонів.

Репродуктивна медицина
Міжнародна група дослідників винайшла дешевий і доступний спосіб діагностики проблем з ерекцією у чоловіків. Вони запропонували використовувати кільце з поштових марок. Для діагностики його потрібно ввечері одягнути на неерогований пеніс. Якщо вранці кільце не розірвалося, це свідчить про наявність порушень.

Економіка
Премія дісталася канадським науковцям, які вивчили вплив використання працівниками ляльок Вуду для помсти несправедливому керівнику. Вони зазначили, що метод не завдає шкоди начальникові, але підлеглі при цьому відчувають емоційне полегшення.

Премія миру
Її отримала іспано-колумбійська група вчених, які досліджували водіїв, котрі лаються за кермом, і з’ясували причини їхнього обурення. Основними чинниками, які вплинули на зриви, були стреси, втома та… індивідуальні риси характеру.

Telegram Channel