Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Додайте стравам ситності і… сонця

Фото UA-Reporter.com.

Додайте стравам ситності і… сонця

Недарма кажуть, що осіннє меню — особливе. Справді, ясні дні змінила негода, й організм витрачає більше калорій, аби зігрітися. Тож час не лише діставати з дальніх полиць теплий одяг, а й продумано харчуватися. Дослідники доводять, що певні продукти здатні посилити термогенез — виділення тепла в процесі спалювання калорій, які надходять з їжі. До таких належать насамперед ті, що містять протеїни тваринного походження, багаті білком, зокрема червоне і біле м’ясо, птиця, риба, печінка, яйця, сир. В якості гарніру холодної пори найкраще підійдуть бобові: горох, квасоля, сочевиця, боби, шпарагівка, нут — вони повільно засвоюються і надовго дарують відчуття ситості. Доцільно споживати й цільнозернові каші, а також сезонні овочі — тушковані або запечені. А ще подбайте, аби гарно оформити страви, надати їм яскравості й барв, адже це вагомий психологічний чинник

 

 Фрикадельки з курятини й гарбуза

Інгредієнти: 300–400 г гарбуза, 700 г курячого фаршу, 1 яйце, 1 цибулина, 2–3 зубчики часнику, 50–80 г твердого сиру, сіль, перець, кайєнський перець, петрушка; для соусу — 1 цибулина, 2–3 свіжих помідори (або 2 ст. л. томатної пасти), трохи води, сіль, перець — за смаком.

Приготування. Духовку розігріти до 180–200 градусів. Гарбуз натерти на середній тертці, сир — на дрібній. Цибулю нарізати маленькими кубиками, часник пропустити через прес. Зелень посікти. Змішати разом фарш, гарбуз, зелень, цибулю, часник, яйця, сир, посолити, поперчити і гарно вимішати. Сформувати невеличкі кульки і викласти їх у форму для запікання. Для соусу дрібно покраяти цибулю й помідори (або додати пасту), влити трішки води, всипати сіль та перець і тушкувати кілька хвилин. Полити фрикадельки соусом і запікати приблизно 30 хвилин.

 

 

 

Свинина в кефірно–часниковому соусі у горщиках

Інгредієнти: 600 г свинини, 1,5 склянки кефіру або кислого молока, 2 великі цибулини, 6 зубків часнику, 2 ст. ложки майонезу, олія для смаження, сіль, перець — за смаком.

Приготування. Свинину порізати кубиками, обсмажити на олії на сильному вогні 5–7 хвилин. Цибулю порізати півкільцями і викласти у горщики. Зверху — підсмажене м’ясо разом із олією з пательні. Трішки втрамбувати. До кефіру додати майонез, подрібнений часник. Посолити, поперчити, всипати зелень і ретельно перемішати. Залити цим соусом горщики так, щоб кефір не доходив до країв посудини. Поставити в розігріту духовку на середній вогонь (не вище 160–170 градусів) і запікати 50–60 хвилин. Не поспішайте діставати, нехай горщики трохи постоять у духовці — м’ясо буде м’якшим.

 

 

 

Солянка збірна м’ясна

Інгредієнти: 1,5 л води, 300 г яловичини, 200 г шинки, 250 г копчених сосисок, 250 г курячої печінки, 2 цибулини, 4–5 солоних огірків, 3 ст. л. томатної пасти, 3 ст. л. вершкового масла, сметана, лимон, оливки, зелень.

Приготування. З яловичини зварити бульйон, наприкінці додати печінку, шинку і сосиски. М’ясо вийняти, нарізати шматочками, бульйон процідити і поставити на вогонь. Цибулю покраяти невеликими кубиками, обсмажити на вершковому маслі, додати томатну пасту і пасерувати 2–3 хвилини. Солоні огірки порізати дрібною соломкою і приварити в невеликій кількості бульйону. В каструлю з киплячим бульйоном всипати нарізане м’ясо, цибулю й огірки, посолити і поперчити за смаком, варити хвилин 6–8. Готову солянку розлити в тарілки, на кожну порцію додати ложку сметани, скибочку лимона, 1–2 оливки, притрусити посіченою зеленню.

 

 

 

Квасоля в томатному соусі

Інгредієнти: 3 скл. квасолі, 2–3 цибулини, 2–3 морквини, 0,5 скл. томатного соусу (або 2 ст. л. томатної пасти), 2 ст. л. борошна, сіль, перець та зелень — за смаком.

Приготування. Квасолю замочити на кілька годин у холодній воді, далі зварити майже до готовності. Цибулю нарізати півкільцями й обсмажити на олії, всипати натерту моркву і потушкувати разом декілька хвилин. У каструлю до квасолі додати зажарку, якщо мало рідини, то долити і довести до кипіння. На сухій сковороді підсмажити до ледь жовтуватого кольору борошно, розвести його водою або овочевим бульйоном, добре розтерти, щоб не було грудочок, і влити до квасолі. Посолити, поперчити, додати томатний соус або пасту і тушкувати до готовності. При подачі притрусити дрібно посіченою зеленню.

 

 

 

Грибний суп із галушками

Інгредієнти: 40 г сухих грибів, 1 л води, 1 морквина середньої величини, 1 корінь петрушки, 1 цибулина, 2 ст. л. масла вершкового, 4 гілочки петрушки, 150 мл молока, 100 г манної крупи, 1 сире яйце, сіль за смаком.

Приготування. Гриби ретельно промити, замочити на кілька годин, після чого відварити. Отриманий бульйон — основа майбутнього супу. А гриби дістаємо шумівкою і разом із дрібно нарізаними цибулею, морквою та корінням петрушки смажимо на вершковому маслі. Тим часом із манки, молока, яйця місимо тісто, скачуємо невеликий джгут і ріжемо маленькими шматочками.

У каструлю з грибним бульйоном додаємо спочатку гриби з овочами. За кілька хвилин до готовності кидаємо галушки і варимо, поки не спливуть. Завдяки неповторному аромату грибів до страви можна не додавати жодних спецій — вона й так буде бездоганною.

 

 

 

Салат із картоплею та маринованими огірками

Інгредієнти: 2 картоплини «в мундирах», 2 мариновані огірки, 1 скл. вареної квасолі, зелень, часник, сіль, перець — за смаком, олія для заправки.

Приготування. Огірки та очищену картоплю нарізати кубиками. Всипати варену квасолю, посолити, поперчити, додати подрібнений часник і зелену цибулю. Заправити салат олією і добре перемішати.

 

 

 

Швидкий шоколадний пиріг

Інгредієнти: 3 склянки борошна, 300 мл кефіру, 3 яйця, 100 г вершкового масла, 1 склянка цукру, 1 ч. л. соди, 50 г какао, 100 г шоколаду.

Приготування. Яйця збити з цукром, додати розтоплене вершкове масло, перемішати. В кефір всипати соду, розмішати, щоб вона погасилася, і влити в тісто. Просіяти в миску з рідкими інгредієнтами борошно та какао, акуратно перемішати ложкою і вилити шоколадне тісто у попередньо змащене смальцем і посипане сухарями деко або у фігурну силіконову форму. Випікати в духовці, розігрітій до 200 градусів, протягом 25–30 хвилин. Готовий пиріг можна прикрасити шоколадною глазур’ю або полити розтопленим шоколадом.

Telegram Channel