Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
На зиму на виноградному кущі  залишайте не більше 40 бруньок

У досвідченого виноградаря виростають ось такі солодкі грона.

Фото Сергія НАУМУКА.

На зиму на виноградному кущі залишайте не більше 40 бруньок

Поради дає Микола Чумак (на фото) із Високих Цевеличів Локачинського району

Пізно восени виноград знімаю і обрізаю. Залишаю лише чотири найкращих лози — по дві на кожен бік шпалери. Для хорошого плодоношення і щоб ягоди були великі зоставляю на кущі до 40 бруньок. Не більше. Кроплю розчином залізного купоросу (500 г на 10 л води), аби убезпечити від хвороб.

Уся робота забирає небагато часу — на один кущ витрачаю близько 15 хвилин.

Тоді металевими скобами притискаю до землі і накриваю поліетиленовою плівкою з мішків біг–бегів. З боків присипаю її землею. Виходить своєрідний тунель. Вода стікає донизу і лоза залишається сухою. Бо виноград боїться не стільки морозу (рослина витримує до мінус 20 градусів), як льодового обмерзання. Коли лоза мокра і вдарить мороз, то бруньки лопають і вже не цвістимуть.

Уся робота забирає небагато часу — на один кущ витрачаю близько 15 хвилин. Зате тоді вони гарантовано збережуться. Колись виноград прикопували землею у траншеї. Але в такому випадку якщо вчасно не відкрити, то лоза пріє. А в «тунелі» весняне сонечко рослині не шкодить. Навпаки, як тільки пригріло, бруньки просинаються і дають прирости по 15 см. Відтак скоріше настає плодоношення.

Telegram Channel