Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Три сидерати – під одну культуру

Цьогорічний плід–чемпіон заважив 410 грамів.

Фото з архіву Євгенія МИХАЛЬЧУКА.

Три сидерати – під одну культуру

Волинський городник ділиться досвідом у вирощуванні болгарського перцю

Скажу відверто, що займаюсь цим уже більше 20 літ, але не щоразу маю такий врожай, як цьогоріч (плоди заважили 330 — 360 грамів, а чемпіон потягнув на 410). Тим паче, що цього літа погодні умови для теплолюбивих культур були не зовсім сприятливими.

Загальновідомо, що кожна рослина потребує поживи, тобто органічних або мінеральних добрив. І якщо з першими труднощів не виникає (аби були гроші), то з другими ситуація дещо складніша. Сільські жителі, як правило, утримують худобу та птицю, а тому проблем з гноєм не мають. І хоча органіку пропонують на продаж, але на невелику ділянку її потрібно небагато, тому таку малу кількість продавці не хочуть везти.

Кожна рослина потребує поживи, тобто органічних або мінеральних добрив.

Певною мірою поліпшити структуру ґрунту допоможе запровадження багатопільної сівозміни. Але її можуть дозволити собі великі фермерські господарства. На малих клаптиках зробити це складно, бо для таких культур, як перець, томати чи огірки, повернення на попереднє місце садіння бажане через 5–6 років. А де набратися землі?

У такому випадку на допомогу приходять сидерати. Вони не лише поліпшують структуру ґрунту, відновлюють його родючість, а й збагачують потрібними рослинам елементами. Завдяки цьому їх можна садити на попереднє місце. Важливо, аби був добрий попередник. Так, для перцю та томатів такими є огірки, гарбузи, кавуни, кабачки. Ті в свою чергу гарно родять після цибулі і часнику. Звісно, після ранніх салатів, капусти, зимового часнику можна повторно посіяти редис, крес–салат, шпинат чи дайкон.

А можна і сидерати, які дадуть зелене добриво. Я для цього використовую олійну редьку, гірчицю, жито або пшеницю, які здатні витримувати приморозки до 3–4 градусів. Найкраще їх сіяти після дощу або поливу. Тоді сходи з’являться через 3–4 дні і швидко йдуть в ріст. Для його прискорення можна взяти дві жмені цибулиння, заварити у 5 літрах води, настояти і охолодити. Потім 2 літра настоянки розвести у 10 літрах води і покропити ним посіяний сидерат.

Перед цвітінням, не допускаючи огрубіння стебла, редьку чи гірчицю необхідно скосити і прикопати, залишити в якості мульчі або використати для приготування компосту. Можна залишити на грядці. Тоді після морозу рослини ляжуть на землю і закриють її від холоду. Під такою «ковдрою» добре почуваються такі культури, як часник, морква, редис, пастернак, петрушка, шпинат чи щавель.

Зазвичай, у своїй практиці я сіяв під зиму олійну редьку, а потім жито чи пшеницю. Сприятливі умови цієї осені дали можливість посадити редьку, гірчицю, після якої я планую посіяти жито. Можливо, після нього, уже десь в середині квітня, буде ще один сидерат перед висадкою помідорів та перцю.

Що з цього вийде, поділюся з городниками в «Господарських секретах».

Євгеній МИХАЛЬЧУК
с. Великий Омеляник Луцького району.

Telegram Channel