Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Політика з присмаком газу:  зворотний бік Тимошенко*

«Коса моя розплетена, її піарниця розплела...»

Політика з присмаком газу: зворотний бік Тимошенко*

«Їхні обличчя знайомі всім українцям. Вони десятиліттями не «злазять» з екранів, наче, герої улюблених серіалів. Учора — при владі, сьогодні — в опозиції, а завтра йтимуть у президенти», — це початок однієї із серій програми «Джокери», ведучим якої став екс-президент Грузії Міхеіл Саакашвілі. Герої проекту — українські політики, які вирішили змагатися за президентське крісло. Першою в об’єктив журналістів і Саакашвілі потрапила Юлія Тимошенко. Гості програми розвідали, як і з якими грошима «Вона» прийшла в політику, які «персонажі» входили в її оточення, а також з’ясували, чи справедливо кандидатку на найвищий пост в Україні називають «кремлівською зозулею»

«Владимир Владимирович, я точно без галстука могу проводить ужины (сміється)», — цій цитаті з розмови колишнього прем’єра Тимошенко з Путіним відведено особливе місце в програмі. Тоді — у 2008-му — Росія напала на Грузію, а об’єктом насмішок став сам Міхеіл Саакашвілі. Він на нервовому ґрунті зажував свою краватку просто в прямому ефірі. Тимошенко ж — замість засудити агресію — висміяла реакцію тодішнього очільника країни–партнера разом з автором і реалізатором нападу. Попри те, що, ставши на певний час частиною українського політикуму, Саакашвілі пробував об’єднатися з Тимошенко і «дружити проти» чинної влади, цієї насмішки він, схоже, так їй і не пробачив. «Мене більше дратує не те, що вони хіхікають над моєю краваткою, і навіть не те, що вона відмовились рішуче засуджувати цю агресію. А те, що вона вважала, а може, і сьогодні вважає, що в цьому дуже стратегічному питанні для України і для всього регіону можна домовитись з Путіним», — заявив Саакашвілі в ефірі.

Газова принцеса

Своє розслідування журналісти «Джокерів» розпочали у Дніпрі. Саме там ще нікому невідома Юлія Тимошенко «сколотила» свій перший мільйон, заснувавши мережу відеопрокатів. Причому найбільший прибуток давали еротика та бойовики, стверджують автори проекту. Коли ж цей бізнес пішов на спад, впливовий родич — тесть Тимошенко — допоміг Юлії зайняти нову, більш прибуткову нішу — енергетичну. Корпорація «Український бензин» (КУБ), яка згодом за допомогою сумновідомого екс–прем’єра Павла Лазаренка перетворилася на газового гіганта — ЄЕСУ, які перепродавали українцям російські паливо та газ. Надприбутки ж виводилися за кордон. Це і були перші українські офшори. Саме тоді Юлія Тимошенко стала мільярдеркою, «напрацювала» тісні зв’язки з Росією і перестрибнула з олігархів у політики.

Тимошенко хоче перетворити Україну на Венесуелу. Знижувати тарифи — найулюбленіше заняття для таких режимів. Ви знижуєте їх, у вас виходить дефіцит бюджету, і всі платники податків сплачують за них.

За десять років як прем’єр–міністр України вона скористається своїм досвідом «газової принцеси» і підпише кабальні для нашої держави контракти Тимошенко—Путіна, через які українці переплатили мільярди доларів і дали змогу тоталітарному монстрові Росії окріпнути і розпочати війну.

«Кремлівська зозуля»

Російська влада, а разом із нею і вся пропагандистська машина РФ, відкрито підтримували Юлію Тимошенко, коли вона сиділа «за газ» за вказівкою Віктора Януковича. Сама ж Тимошенко не раз віддячила Москві за це. Так, уже з початку збройної агресії проти України лідерка БЮТ і кандидатка на найвище крісло в країні жодного разу не голосувала за закони та ініціативи, які визнають Росію агресором і мають за мету розірвати «нездорові» зв’язки. Крім того, Тимошенко пообіцяла ліквідувати прибуткову українську компанію «Нафтогаз», яка відсудила в «Газпрому» два з половиною мільярди доларів за недопоставлений газ. Проти самого ж російського газового гіганта свідчити в Стокгольмьскому арбітражі вона відмовилася. «Вишенькою ж на торті» стала нещодавня заява Тимошенко щодо кризи в Азовському морі, що дублює позицію Володимира Путіна: «Захоплення українських моряків РФ — провокація України, і відповідати за неї українській владі». «Кремлівською зозулею», до речі, її прозвав Олег Ляшко.

Бідність — не недолік, а спосіб заробити

Проаналізували журналісти і «Новий курс» Тимошенко, котрий вона презентувала як кандидатську програму. І дійшли висновку: він перетворить Україну на Венесуелу. «У вас порвані штани, але ви все одно хочете розказати світу, як треба зробити. Давайте приклад. Зробимо всім добре — знизимо тарифи. Знижувати їх — найулюбленіше заняття для таких режимів. Ви знижуєте тарифи, у вас виходить дефіцит бюджету, і всі платники податків сплачують за них», — пояснив інвестиційний банкір Сергій Фурса в ефірі програми.

Отже, «Новий курс», підсумували автори, — то спекуляція на бідності. При цьому сама декларація Тимошенко дивує зубожінням. Орендоване житло, жодного майна — і лише офіційна зарплата. Хоча для повноти образу леді Ю варто було б хоч кілька разів на тиждень знімати брендові речі, кожна з яких коштує, як платня за комунальні багатьох українців, до котрих вона апелює. «Виходить, Юлія Володимирівна з бідністю бореться, але водночас на ній заробляє. І її передвиборча програма «Новий курс» — не виняток», — зазначають журналісти.

Тарас ДАНИЛЬЧУК,
​політичний експерт

Telegram Channel