Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Батюшка сказав: людей, які продаватимуть самогонку, не хоронитиме як православних...» 

Ось і вся закуска на такий гранчак...

Волинь-нова

«Батюшка сказав: людей, які продаватимуть самогонку, не хоронитиме як православних...» 

На Рівненщині самогонники бояться не поліцію, а... святого отця  У селі Чудель, що за 16 кілометрів від Сарн, близько трьох тисяч мешканців і чимало п’яниць. Місцеві жінки  скаржаться, що споюють тут  від малого до старого  незаконні торговці алкоголем. А тому почали серйозну боротьбу з цим злом

Чудельці зібрали понад 300 підписів, аби на проблему незаконного продажу алкоголю в їхньому селі звернули увагу і правоохоронці, і посадовці. Лист направили депутатам обласної ради, зазначивши, що їхні «звернення до органів місцевої влади не дають бажаного результату». Мешканці  нарікають, що в Чуделі масово продають розбавлений спирт, самогон,  зокрема і в закладах торгівлі, а поліція  реагує слабо. Селяни хочуть припинити незаконний продаж.

Депутат Рівненської обласної ради Микола Драганчук, до якого звернулися чудельці  й котрий відправив запит до Головного управління Національної поліції у Рівненській області з проханням вирішити важливу проблему, зазначає, що в Чуделі, за розповідями місцевих, – близько 80 «точок» продажу самогону та розбавленого спирту, їх у селі називають шмурдяком.

У Чуделі, за розповідями місцевих, – близько 
80 «точок» продажу самогону та розбавленого спирту, які  мешканці називають шмурдяком.

– Селяни зверталися до районної поліції, та приїжджала, щось описувала, але незаконна торгівля алкоголем так і не припинилась, – розповідає Микола Драганчук. – А тамтешня молодь гроші має, бо село недалеко від бурштинових покладів, і витрачає їх на алкогольні напої. Звісно, це проблема не лише Чуделя, але коли вже є ініціатива громадськості, то правоохоронці повинні реагувати  строгіше. Жінки ж вказують, де гонять самогон: беріть дозволи на обшуки – і працюйте. 

У Чудельській сільраді запевняють, що намагаються боротися з торгівлею самогоном та розбавленим спиртом. Але можуть зробити небагато.

– Ми провели розширене засідання виконкому, на яке запросили  пресвітера, батюшку та людей, котрі торгують алкоголем. Прийшли, звісно, не всі  самогонники, дехто каявся, а хтось і далі торгує, запевняючи, що не мають за що жити, – розповідає сільський голова Володимир Жук. – Ми направили їм листи з проханням припинити цю «діяльність». За літр алкоголю вони беруть  50 – 60 грн,  пияки виносять усе з дому, аби його купити. Руйнуються сім’ї, від насильства страждають діти, тому жіноцтво села і запротестувало. Ми вирішили боротися всі разом – треба ж комусь починати. Поліція свою роботу проводила, але така проблема по всій Україні. Потрібно боротися з нею на рівні держави, бо 170 гривень штрафу, передбачених законом, для тих, хто незаконно торгує горілкою, – це крапля в морі. Має бути 15 – 20 тисяч, аби самогонники його відчули. А ще вони знають: без дозволу суду здійснювати обшук ніхто не має права. Виконком сільради попередив, що  не буде сприяти у вирішенні їхніх проблем, наприклад, коли проситимуть землю або якусь допомогу – просто не голосуватиме. Це все, що ми можемо зробити. Наш батюшка говорив не раз у церкві, що людей, які продають алкоголь, не хоронитиме як православних. Деякі «точки» вже і позакривали: злякалися отця та пресвітера.

У Чуделі від самогонки та розбавленого спирту, на щастя, ніхто не постраждав. Проте в Україні трапляються часті  отруєння незаконно виготовленими алкогольними напоями. Зокрема масово труїлися самогоном на Сході. Однак зупинити незаконне виготовлення алкоголю в домашніх умовах не можуть. Таке порушення вважається адміністративним і карається штрафом до 170 гривень. Аби відповідальність була кримінальною, а отже, суворішою, правоохоронцям потрібно довести, що самогонку  гнали для збуту. Тож покарання  має бути від трьох до п’яти років позбавлення волі або ж 17 000 – 34 000 гривень штрафу.  

Левко ЗАБРІДНИЙ.

Telegram Channel