Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Ліга Європи — «стеля»  для нинішніх «Шахтаря» та «Динамо»

У двох матчах із аутсайдером групи із Чехії динамівці набрали лише 1 очко із 6 можливих...

Фото obozrevatel.com.

Ліга Європи — «стеля» для нинішніх «Шахтаря» та «Динамо»

Іншим українським клубам в єврокубках взагалі немає що робити…

Ліга чемпіонів 2018/2019. Груповий етап. Група F. 6 тур. «Шахтар» (Донецьк, Україна) — «Ліон» (Ліон, Франція) — 1:1 (1:0 – Жуніор Мораєс, 22 хв.; 1:1 – Набіль Фекір, 65 хв.)

12 грудня у Києві із самісінького ранку ліпив мокрий сніг, а на кону поєдинку між «Шахтарем» та «Ліоном» — путівка в 1/8 Ліги чемпіонів!

«Гірникам» потрібна була лише перемога. І на 22–й хвилині зустрічі — попри загалом не надто переконливу гру підопічних Фонсеки — Жуніор Мораєс таки забиває!

На жаль (як і в поєдинку першого кола, коли «Шахтар» двічі пропустив, ведучи 2:0 після дубля того ж таки Мораєса), втримати перемогу український клуб не зміг. У другому таймі французи ще більше додали, і Набіль Фекір рахунок зрівняв.

В іншому матчі цієї групи англійський «Манчестер Сіті» здобув вольову перемогу над німецьким «Гоффенгаймом» — 2:1.

Турнірне становище в групі F:

М Команда І В Н П М О
1 «Манчестер Сіті» 6 4 1 1 16-6 13
2 «Ліон» 6 1 5 0 12-11 8
3 «Шахтар» 6 1 3 2 8-16 6
4 «Гоффенгайм» 6 0 3 3 11-14 3

Ліга Європи 2018/2019. Груповий етап. Група K. 6 тур. «Динамо» (Київ, Україна) — «Яблонець» (Яблонець–над–Нисою, Чехія) — 0:1 (Мартін Долежал, 10 хв.)

За добу на тому ж таки НСК «Олімпійський» грало вже «Динамо». На той момент владу в Києві вже повноправно взяла у свої руки зима: сніжило, хурделило і навіть трохи пощипувало за носа!

І хоча підопічні Хацкевича виходили на поєдинок з «Яблонцем» вже у статусі переможців групи, їм таки було що доводити — насамперед своїм уболівальникам! Надто багато питань виникало щодо гри киян упродовж сезону!

Проте вже на 10–й хвилині… у воротах нашого голкіпера Георгія Бущана розписується Мартін Долежал. Вочевидь, під час перерви гравці київського клубу одержали добрячого прочухана від тренерського штабу. Бо на другий тайм вийшли таки з вогником в очах.

Пришвидшилися, багато атакували, проте забити так і не змогли. Перша поразка в заключному турі групового турніру — та ще й від посереднього колективу з Чехії. А з урахуванням нічиєї в першому колі кияни спромоглися відібрати в аутсайдера групи лишень очко!

В іншому матчі цього квартету французький «Ренн» таки зламав опір казахської «Астани», двічі забивши вже у другому таймі — 2:0.

Турнірне становище в групі K:
М Команда І В Н П М О
1 «Динамо» 6 3 2 1 10-7 11
2 «Ренн» 6 3 0 3 7-8 9
3 «Астана» 6 2 2 2 7-7 8
4 «Яблонець» 6 1 2 3 6-8 5

Ліга Європи 2018/2019. Груповий етап. Група Е. 6 тур. «Спортінг» (Лісабон, Португалія) — «Ворскла» (Полтава, Україна) — 3:0 (1:0 – Фредді Монтеро, 17 хв.; 2:0 – Мігел Луїш, 35 хв.; 3:0 – Ардін Даллку, 44 хв. (автогол).

Ще років п’ять–шість тому в нас були дуже популярними розмови на кшталт того, що рівень українського чемпіонату вже давно перевищив рівень португальського — і ось–ось… зрівняється з французьким!

«Бронзовий» призер Прімейри ліги «Спортінг» у поєдинку з «бронзовим» призером української Прем’єр–ліги «Ворсклою» дуже переконливо продемонстрував: принаймні зараз подібні уявлення про рівень українського футболу є очевидною дурницею. Як і лондонський «Арсенал» за два тижні до того, лісабонці ще у першому таймі тричі розписалися у воротах полтавчан, які цього разу захищав Олександр Ткаченко. По перерві португальці, як і до того англійці, не стали перетворювати розгром суперника на ганьбу для нього.

Тож знову 0:3. Цікаво, що з трьома очками й різницею м’ячів 4-13 «Ворскла» ще й спромоглася не посісти останнє місце у квартеті — у «Карабаха», з яким полтавчани якраз і обмінялися перемогами, різниця забитих і пропущених ще депресивніша.

«Арсенал» (скромно обігравши в останньому турі азербайджанців із рахунком 1:0) і «Спортінг» упевнено і прогнозовано виходять в 1/16 Ліги Європи.

Турнірне становище в групі E:
М Команда І В Н П М О
1 «Арсенал» 6 5 1 0 12-2 16
2 «Спортінг» 6 4 1 1 13-3 13
3 «Ворскла» 6 1 0 5 4-13 3
4 «Карабах» 6 1 0 5 2-13 3

Тим часом уже відбулося жеребкування 1/8 Ліги чемпіонів та 1/16 Ліги Європи. В ЛЧ Україна на цій стадії, на жаль, не представлена на клубному рівні. Натомість в ЛЄ маємо відразу двох представників.

Київське «Динамо» одержало в суперники 44–разового чемпіона Греції — «Олімпіакос». Цей клуб добре відомий українцям хоча б тим, що на початку 1990–х його головним тренером був Олег Блохін, а серед підопічних українця значилися Олег Протасов та Геннадій Литовченко. А в першій половині 2000–х «Олімпіакос» тренував уже Протасов. До речі, в боротьбі за путівку в 1/16 грецький клуб у своїй групі зумів випередити навіть італійський «Мілан»!

Натомість «Шахтар» зіграє з німецьким «Айнтрахтом». Цікаво, що в минулому сезоні «орли» (прізвисько гравців цього клубу) посіли в Бундеслізі лише восьме місце. Щоправда, зуміли вибороти Кубок Німеччини, завдяки чому й одержали путівку в єврокубки. У груповому турнірі «Айнтрахт» виграв усі шість поєдинків, «взувши», зокрема, по два рази італійський «Лаціо» та французький «Марсель».

Матчі 1/16 Ліги Європи відбудуться 14 та 21 лютого. «Гірники» перший поєдинок проведуть в Україні, динамівці — на виїзді.

Ліга чемпіонів, 1/8 фіналу: «Шальке» — «Манчестер Сіті», «Атлетіко» — «Ювентус», «Манчестер Юнайтед» — ПСЖ, «Тоттенхем» — «Боруссія», «Ліон» — «Барселона», «Рома» — «Порту», «Аякс» — «Реал», «Ліверпуль» — «Баварія».

Ліга Європи, 1/16 фіналу: «Вікторія» — «Динамо» (Загреб), «Брюгге» — «Зальцбург», «Рапід» — «Інтер», «Славія» — «Генк», «Краснодар» — «Байєр», «Цюріх» — «Наполі», «Мальме» — «Челсі», «Шахтар» — «Айнтрахт», «Селтік» — «Валенсія», «Ренн» — «Бетіс», «Олімпіакос» — «Динамо» (Київ), «Фенербахче» — «Зеніт», «Спортінг» — «Вільярреал», БАТЕ — «Арсенал», «Галатасарай» — «Бенфіка», «Лаціо» — «Севілья».

 

Telegram Channel