Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Спарювання кроликів: в’язку вуханів проводять тільки в клітці кроля

Фото dovidkam.com.

Спарювання кроликів: в’язку вуханів проводять тільки в клітці кроля

Визначити період охоти дуже просто. Про це свідчать підвищена активність самки, вищіпування пуху на животі, заготовка матеріалу для гнізда. Для впевненості перевіряють стан статевих органів. Почервоніння та припухлість однозначно підтверджують настання у кролихи періоду охоти. Для самців подібних обмежень не існує

Важливо правильно підготувати місце для спарювання. В’язку вуханів проводять тільки в клітці кроля. Багаторічний досвід свідчить, що підсадка самця до самки позитивного ефекту не дає. Аналогічне правило діє і щодо «нейтральної» території.

Від кроля забирають усе зайве, включаючи поїлку та годівницю. Тваринам буде не до їжі. Клітку треба вимити та продезинфікувати. Тільки тоді можна підсаджувати кролиху до партнера.

Практикують два способи злучки. По-перше, можна підсадити самку на тривалий термін — 5–7 днів. У такому випадку тварини самі визначаться, коли спарюватися. Спочатку варто поспостерігати за ними. Якщо партнер не сподобався, кролі можуть битися. Тоді їх треба розсадити, щоб не пошкодили одне одного.

По-друге, можна підсадити самку на 2–3 години. Мінус цього способу в необхідності постійного спостереження і, можливо, втручання кролівника. Визначити момент покриття візуально не складно. Триває воно півхвилини. Після чого самець завалюється на бік і видає характерний писк — сигнал кролівнику, що тварин можна розсаджувати.

Успішне покриття ще не гарантує кітності кролихи. Тому для надійності через 5–6 днів проводять контрольне спарювання. Якихось особливостей воно не має. Часто це ще й перевірка результатів першої злучки. Якщо кролиха проявляє агресію і не підпускає до себе партнера, то можна бути впевненому, що контрольне спарювання не потрібне.

Якщо ж тварини поводяться звично, то дату відзначають і через 5–6 днів знову проводять «контроль».

Telegram Channel