Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Все буде в шоколаді!

Фото mywishboard.com

Все буде в шоколаді!

Агов, чи є хтось, кому не до вподоби цей ароматний десерт, хто не любить поласувати шматочком цієї дивовижної плитки з чаєм або кавою, хто не пробував поліпшити ним настрій чи зняти втому, стимулювати роботу мозку? Але це не тільки смачний і поживний продукт, а й основа для багатьох кондитерських виробів. З нього можна і приготувати чудові десерти, й урізноманітнити, змінити і навіть виправити смак деяких страв. Однак при роботі з ним варто пам’ятати, що це ще й дуже делікатний продукт, чутливий до коливань температури і вологості повітря, він легко вбирає сторонні запахи і втрачає свій приємний аромат. У нинішній добірці пропонуємо вам кілька рецептів солодощів із шоколадом або какао

Цукерки «П’яна вишня»
Мабуть, не знайдеш ласуна, котрий би не любив цих чудових солодощів. Зробити їх у домашніх умовах не так уже й складно

 

 Інгредієнти: 100 мл коньяку,  100 г чорного шоколаду, 200 г вишень без кісточок, білий шоколад (за бажанням).
Приготування. Дрильовані вишні залити коньяком і поставити в холодильник на 10–12 годин (або на 4—5 годин, якщо хочете отримати цукерки лише з легким коньячним відтінком). Відкинути ягоди на друшляк, щоб добре стекли. Плитку шоколаду подрібнити і розтопити в мікрохвильовці або на водяній бані. За допомогою дерев’яної шпажки кожну вишню занурити в шоколадну масу, трохи обтрусити і перекласти на рівну поверхню, застелену пергаментом. Скориставшись кондитерським шприцом, можна декорувати цукерки розтопленим білим шоколадом.

Шоколадне масло
Смачна намазка буде чудовим доповненням до ранкового чи вечірнього чаювання

 

 Інгредієнти: 250 г вершкового масла, 50 г шоколаду, 1 ст. л. сметани, 3 ст. л. какао, 4 ст. л. цукрової пудри, 3 ст. л. посічених горіхів.
Приготування. Масло збити з цукровою пудрою, додати какао і ретельно розтерти. Шоколад розтопити зі сметаною, охолодити до кімнатної температури і додати в масло, всипати подрібнені горіхи і добре розмішати. Сформувати «стіжком» і поставити в холодильник на 30–40 хвилин.

«Краплинки»
Десерт із чудовим смаком та оригінальним оформленням. Ну чим не ресторанна страва?

 

 Інгредієнти:  100 г шоколаду, 1 ч. л. сметани; для крему –  1 яйце, 2 ст. л. цукру, 2 ст. л. крохмалю,  150 мл молока, 1 ч. л. лимонної цедри, 50 г шоколаду, 1 ст. л. лікеру, 80–90 мл вершків.
Приготування. Нарізати пластикові смужки (наприклад, із пластикових пляшок) завширшки 3 см і завдовжки близько 20 см. Розтопити шоколад зі сметаною, нанести його на смужки, дати трошки підсохнути, згорнути смужки крапелькою, скріпити прищепкою на краях і поставити в холодильник на 20 хвилин. Після цього прищепки зняти, смужки легко відійдуть від шоколаду – отримаєте солодкі формочки без дна. Для крему добре розмішати молоко з цукром, яйцем, крохмалем, цедрою і шоколадом. Заварити, поки не загусне, охолодити. Додати лікер і збиті вершки. Отриманим кремом заповнити шоколадні форми. За бажанням на дно «краплинок» можна покласти шматочки готового бісквіту, а зверху – крем. Притрусити какао. Перед подачею на стіл потримати в холодильнику.

Гарячий шоколад
Зігрітися в зимову холоднечу чашкою цього ароматного напою – справжня насолода

 

 Інгредієнти: 6 ст. л. какао, 8 ст. л. цукру, 2 скл. молока, 100 мл вершків, 2 ст. л. цукрової цудри, горіхи.
Приготування. У невеличкій каструльці змішати какао і цукор. Постійно помішуючи, влити молоко, ретельно розтерти і довести до кипіння. Швидко зняти з вогню і розлити в чашки. Зверху покласти збиті з цукровою пудрою вершки, посипати горіхами..

Ажурні прикраси для тортів і капкейків
Часто в магазинах можна побачити торти, оздоблені тонким шоколадним мереживом. На перший погляд здається, що такі візерунки неможливо повторити

 

 Однак технологія створення такої краси зовсім не складна. Підійде різний шоколад: білий, молочний, чорний — ​головне, щоб у ньому не було начинки та добавок (фруктів, горіхів). Отож знадобляться 1–2 плитки шоколаду, пергаментний папір та багата фантазія.

Поламайте шоколад на шматочки, покладіть у суху ємність і поставте на водяну баню. Важливо, щоб у каструлю з шоколадом не потрапила вода, інакше він може згорнутися. Періодично помішуйте, поки отримаєте однорідну еластичну масу. З пергаментного паперу зробіть маленький кульочок (такий собі саморобний кондитерський олівець), акуратно вилийте в нього охолоджений рідкий шоколад, зріжте куточок (чим тонший отвір, тим красивішими будуть ажурні малюнки). 

Якщо ви впевнені у своїх художніх здібностях, то, злегка натискаючи і видавлюючи тонку цівку шоколаду, малюйте узори на гладенькій поверхні торта. Тим, хто не вважає себе художником, варто спершу нанести візерунок на пергаментний папір, а тоді по лініях малювати шоколадом. Папір покладіть у холодильник, щоб шоколад застиг. Потім акуратно за допомогою тонкого ножа зніміть оздобу з пергаменту й обережно перемістіть на торт.

Ще один ефектний трюк — ​виготовлення шоколадного листя. Розтопіть плитку на водяній бані, за допомогою пензлика розтоплений шоколад нанесіть на вимиті й протерті насухо свіжі листочки (бажано брати щільні і рельєфні). Заготовки покладіть на годину в холодильник, а потім акуратно зніміть листочки. Чудовий вигляд матиме комбінування листя з різних видів шоколаду.

Зверніть увагу. При роботі з білим шоколадом будьте дуже уважні: якщо його перегріти, в ньому утворюються крупинки, тому розплавляйте його тільки на водяній бані і до половини, потім зніміть з плити і, постійно помішуючи, доводьте до однорідного стану.

 

 А ви знали, що…
▶Батьківщиною шоколаду є Центральна і Південна Америка. У Європі він відомий приблизно з 1480 року.
▶Свого часу какао-боби слугували індіанцям засобом платежу. За 100 зернин, наприклад, можна було купити раба.
▶Давні ацтеки вважали, що шоколад є афродизіаком (підвищує сексуальну енергію), а також стимулює духовний розвиток.
▶Тривалий час лідером із виготовлення цього десерту в Європі була Франція. 
▶У XVI столітті рецепт шоколаду становив державну таємницю, за її розголошення стратили кількох людей. Продукт був доступний лише вельможам через складність виробництва та високу вартість інгредієнтів. 
▶Шоколад значно сильніше впливає на жінок, аніж на чоловіків, бо містить речовини, які діють на жіночу гормональну секрецію. 
▶Повне виключення цього продукту з раціону тих, хто вживав його надмірно, може зумовити характерні симптоми відвикання від наркотичних препаратів.

Telegram Channel