Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
О батюшки!  Батюшка взявся за рушницю

Свято-Миколаївська церква села Жидичин, на якій залишилися сліди від пострілів.

we.org.ua.

О батюшки! Батюшка взявся за рушницю

Про село Жидичин Ківерцівського району минулими вихідними почула вся Україна — настоятель місцевого Свято-Миколаївського храму УПЦ МП протоієрей Володимир Гелета стріляв по активістах, які організували цілодобове чергування біля церкви

На сайті місцевого чоловічого монастиря ПЦУ, будівля якого розташована поруч із парафіяльним храмом, розміщена заява з приводу ситуації, що склалася в селі. Оскільки Свято-Миколаївська громада ще 17 лютого на загальних зборах прийняла одностайне рішення об’єднатися з ПЦУ, «ініціативна група релігійної громади у супроводі працівників поліції звернулася до місцевих священиків отців Романа та Володимира Гелет із просьбою віддати ключі та установчі документи. На миролюбиве прохання людей священик відповів погрозами, прокляттями і нецензурною лайкою. Після цього зборами релігійної громади на подвір’ї Свято-Миколаївського храму було прийнято рішення про входження у церкву, про що був складений відповідний акт. У процесі таких дій на представників релігійної громади здійснювався постійний тиск з боку невідомих осіб: лунали погрози життю, прокльони, провокації до бійки».

Свої дії протоієрей Володимир тепер пояснуватиме слідчим.
Свої дії протоієрей Володимир тепер пояснуватиме слідчим.

 А тієї ночі близько 3.30, коли біля церкви була група з 10—12 чоловік, зі свого будинку вийшов Володимир Гелета і, викрикуючи: «Пацани, стріляю наповал!», справді застосував зброю. На щастя, обійшлося без жертв.

На миролюбиве прохання людей священик відповів погрозами, прокляттями і нецензурною лайкою.

Правоохоронці, котрі прибули за викликом, вилучили, за повідомленням сектору комунікації поліції Волині, у підозрюваного за місцем проживання зареєстровану мисливську рушницю, яка належить його 34-річному синові. Також зі стіни храму вийняли свинцеві дробини від пострілу. Все це направили на дослідження до Волинського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України. Слідчі Ківерцівського відділу поліції за фактом погрози вбивством, вчиненої з мотивів релігійної нетерпимості, відомості внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 129 Кримінального кодексу України. Санкція цієї статті — покарання у вигляді позбавлення волі строком від трьох до п’яти років. Проводиться досудове розслідування, в процесі якого будуть встановлені всі обставини правопорушення.

Процесуальне керівництво досудового розслідування здійснює Маневицька місцева прокуратура. В ході його, зазначається у повідомленні прес-служби прокуратури Волині, буде надано оцінку діям усіх учасників подій, зокрема і працівників поліції. Розслідування кримінального провадження за фактом учиненої священиком стрілянини на території Свято-Миколаївського храму в Жидичині перебуває на контролі в прокуратурі області.

Марина ЛУГОВА.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel