Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Поліський виноградар радить залишати на кущі лише один пагін

Хочете мати такий урожай, дослухайтесь до порад Ярослава Басалка.

Фото Сергія НАУМУКА.

Поліський виноградар радить залишати на кущі лише один пагін

Ярослав Басалко з Маневичів вже кілька років вирощує п’яну лозу, перепробував чимало сортів і здобув чималий досвід у цій справі

Надходить час посадки винних кущів. Хто може знати, як це робити краще, аніж Ярослав Басалко, який плекає близько 40 сортів винограду?

— Тепер садять саджанці з відкритою кореневою системою, тобто однолітні, — каже господар. — Глибина посадки у наших поліських умовах — 25–30 см. Саме на стільки заглиблюємо «п’ятку» саджанця.

У посадкову яму треба дати таку суміш, щоб рослині вистачило поживи на 2–3 роки, бо далі кущ все одно вийде коріннями за її межі. Для підживки використовують перегній, міндобрива та деревний попіл. Одразу можна встановити поливальний дренаж — металеву або пластикову трубу діаметром 10–15 см. Її вкопують на глибину 30 см, за 20–30 см від саджанця.

Одразу можна встановити поливальний дренаж — металеву або пластикову трубу діаметром 10–15 см.

— Нітроамофоски сиплю з пригорщу, тобто 150 грамів. Пізніше кущ можна догодувати. Найголовнішу поживу даватиме перегній. Це може бути компост або перепрілий гній. Бажано додати кілька склянок попелу. Він містить усі необхідні елементи, окрім азоту, — розповідає поліський виноградар. — Нині є багато комплексних добрив. Норми їх внесення указані на упаковках.

При копанні ями вибрану землю розкладаємо по–особливому: окремо родючий шар та пісок. При загортанні ж засипаємо у зворотному порядку: верхній шар разом з перегноєм та вказаними добривами на низ, а малородючий — зверху.

Саджанець одразу треба полити. Надалі можна поливати раз на 10–15 днів відповідно до погоди.

Пан Ярослав наголошує, що треба пильнувати, щоб під час травневих заморозків рослина не загинула. Коли бруньки розкрилися, то виноград дуже боїться низької температури. Достатньо 1 градуса нижче нуля, щоб пагони почорніли. На такий випадок бажано накривати саджанці щільним матеріалом.

Коли відкриються бруньки і можна оцінити пагони, вибирають одного. Дивляться, який із них найміцніший, зважають, щоб був зручно розташований, бажано найближче до «голови» саджанця. Залишають один, максимум два (якщо міцна рослина), а решту видаляють. У майбутньому цей пагін і плодоноситиме.

Виноградар каже, що у наших умовах так можна садити надранні, ранні та ранньосередні сорти.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel