Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Як годувати молодняк нутрій?

Ось таких красенів вирощує Леонтій Пунда.

Фото Сергія НАУМУКА.

Як годувати молодняк нутрій?

Для цих тварин найкраща дерть — із ячменю

Ковельчанин Леонтій Пунда вже давно розводить цих гризунів. Тож добре знає, як і чим їх годувати, щоб вони швидко росли.

— Уже на третій–четвертий день малі починають їсти, — розповідає господар. — Але вони ще будуть біля матері 45–50 днів.

Малят годують 6–7 разів на день. Дають такий же корм, як і дорослим особинам: сіно, варене лушпиння і мішанки з дерті. Особливо корисна для нутрій ячмінна, бо пшенична чи житня гірше засвоюється.

Дорослій особині за раз дає жменю такого корму, тобто 80–100 грамів. Окрім каші, підгодовує кукурудзяними качанами. Гризуни з’їдають увесь качан, тільки осердя залишається. Із соковитих кормів нутріям подобаються топінамбур та морква. Влітку господар дає очерет, лепеху та ряску. Останню згодовує не лише сирою, але й запарює в кашу. У рясці багато вітамінів і мало клітковини, що дуже важливо. Цю непримітну водяну рослину Леонтій Дмитрович навіть сушить на зиму: висипає на подвір’ї на клейонку дрібну зелень — і через кілька днів вона вже схожа на тирсу.

Виявляється, нутріям добре смакують падалиці. Хоча багато яблук за раз хазяїн давати не радить.

— Дві жмені корму даю самці і по жменьці вареного малим. Насипаю харч у коритце, щоб кругом мали доступ, і вони їдять, — каже ковельчанин.

Через 45–50 днів щенят відлучають. Два місяці вони можуть жити виводком, а тоді треба відділяти самок від самців. Якщо кролі можна бити вже у піврічному віці, то нутрії дозрівають пізніше. На забій їх можна брати у 7,5–8 місяців.

У весняно–літній період перед самим забоєм господар дає тваринам менше трави, щоб м’ясо не мало неприємного запаху. Більше годує овочами та фруктами. Виявляється, нутріям добре смакують падалиці. Хоча багато яблук за раз хазяїн давати не радить. Мовляв, не з’їдять, а тільки посічуть.

— Воду їм не ставлю. Бо так тварини тільки забруднюють шерсть. Даю їм сіно, і ним вони вичесуються, — пояснює Леонтій Дмитрович. — А вологи достатньо в овочах та фруктах.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel