Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
…Щоб був готовий після «Осанна!» почути «Розіпни!»

Щойно Володимир Олександрович дізнався: українці вручили йому булаву своїми 73,22% підтримки...

Фото unian.ua.

…Щоб був готовий після «Осанна!» почути «Розіпни!»

За вирішення якої проблеми Володимир Зеленський як новообраний Президент має взятись насамперед?

  Володимир КАРПУК,  народний депутат України V та VІ скликань (м. Луцьк):

— Основне: щоб він осмислив той величезний тягар відповідальності та вагомості завдань, на які його винесла доля. І був готовий після «Осанна!» почути «Розіпни!»

 

    Ірина КОНСТАНКЕВИЧ,  народний депутат України від партії УКРОП (м. Луцьк):

— Нагадаю, що конкретні дії Президента Зеленського почнуться після інавгурації. 100 днів — перший часовий відтинок, упродовж якого він має зреалізувати, хоча б частково, три заявлені раніше вектори: зовнішній, антикорупційний і оборонний. Щодо першого, як заявив Дмитро Разумков, то повороту на 180 градусів не буде. Зрештою, курс на ЄС і НАТО парламент закріпив у Конституції. Відтак, можу припускати, що новообраний Президент візьме участь у роботі низки запланових раніше заходів щодо європейської і північноатлантичної інтеграції. Стосовно антикорупційної роботи, хоча це і не вповні відповідає сфері його компетентності, водночас очікування громадськості сконцентровані саме тут. 73% — це протестний електорат, який вимагає радикальних змін, ефективної роботи антикорупційних органів і, звичайно, «посадок» — покарання за тотальне розкрадання «попередників». У цьому сенсі чи не найкраще розпочати з «Укрооборонпрому» — найгучнішої корупційної схеми в оточенні екс–президента Порошенка. І саме тут є можливість продемонструвати перезавантаження влади. Це те, чого нетерпляче чекає суспільство.

 

    Cергій ПАНДРАК,  доброволець батальйону «Айдар», засновник спілки учасників бойових дій і АТО «УВО» (м. Рівне):

— Новообраний Президент зобов’язаний діяти згідно з Конституцією й наданими йому повноваженнями. Першим указом він повинен розпустити Верховну Раду й призначити вибори до неї. Другий — амністія всім українським захисникам, засудженим за неважкі злочини, окрім зґвалтування, вбивства та грабежу. Якщо хтось із воїнів привіз із фронту гранату й отримав за це шість років, то їх потрібно помилувати. Президент має таке право. Наступний крок — обміняти всіх на всіх. Виходити на Путіна й казати: «Ми з тобою — два Володьки». Коли Зеленському вдасться домовитися й припиняться обстріли на лінії розмежування, тоді перестануть гинути наші бійці та мирне населення у сірій зоні, то я, як бойовий офіцер, йому першим аплодуватиму, хоча й за нього не голосував.

 

    Ігор ЛАПІН,  народний депутат України (м. Луцьк):

— Зеленський як мінімум мав би насамперед взятися за ті проблеми, які обіцяв вирішити під час виборів. У нього було кілька ключових тез (хоча ми знаємо, що вони не в компетенції Президента, але тим не менше): зниження тарифів, завершення війни. Тому мав би почати з цього. А суспільство подивиться, як це в нього вийде.

 

    Артем ЗАПОТОЦЬКИЙ,  учасник Революції гідності, нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (м. Луцьк):

— У новообраного Президента є програма, яку він представив під час передвиборчої кампанії, тож згідно з нею нехай і діє після інавгурації. Володимир Олександрович багато наобіцяв — є за що взятися…

Я не прихильник Зеленського. Але буду радий, якщо йому вдасться поліпшити в країні економічну ситуацію, а відтак — добробут народу. Звичайно, першочерговим завданням глави держави є закінчення війни, повернення частини окупованого Донбасу. Це те, чого чекають всі українці.

 

    Михайло ХАРКІВ,  учасник АТО (с. Скригове Горохівського району):

— Я не прихильник Зеленського, але, як казав Кравчук, «маємо те, що маємо». Є багато важливих питань для діяльності глави держави, одне з них виокремити важко: і мовне, коли не ухвалять закону, і захист української церкви, і війна… Напевно, найперше потрібно, щоб він порвав зв’язки з Коломойським і Росією, принаймні, аби більше не йшлося про «стояння на колінах перед Путіним».

 

    Олександр СТАДНИК,  художній керівник Волинського народного хору (м. Луцьк):

— Не дуже хочу говорити на цю тему. Це аж ніяк не мій президент, але думаю, що головною проблемою буде кадрова. І від її вирішення буде залежати не тільки майбутнє України, а й доля самого Зеленського.

 

    Петро САГАНЮК,  володимир–волинський міський голова (м. Володимир–Волинський):

— Проблема номер один, яку потрібно вирішувати, — це припинення війни, встановлення миру в Україні й повернення окупованих територій та анексованого Криму. Друга — тарифи на житлово–комунальні послуги, які мають бути «підйомними» для наших громадян. І хоч це не сфера компетенції Президента України, але він має право відмінити рішення або накласти вето. Водночас, не зволікаючи, варто братися за економічне зростання у країні. Досить нам розповідати «казки», який рівень життя у Європі, навіть у Польщі. До речі, на початку 1990–х ми були в рівних «стартових» умовах із тією ж Варшавою, а може, навіть у кращих.

 

    Богдан ШИБА,  луцький міський голова 2006—2010 років (м. Луцьк):

— Президентські вибори показали: немає протистояння Схід—Захід, розумні–нерозумні чи що ще хтось придумує. Просто люди, час яких настав управляти, вибрали його провайдером змін, і дуже важливо, які кадри будуть їх реалізовувати. Оскільки Володимир Зеленський був прапором революції поколінь, то йому треба якомога швидше підібрати і розставити фахівців на ключові посади, які будуть конструктивно працювати. Бо система влади розхитана, всі в очікуванні. Дуже серйозно треба попрацювати над розстановкою кадрів. Якщо новообраний глава держави втратить цей час, він проґавить усе. Треба дуже швидко призначати підготовлених розумних людей на ключові посади.

 

    Роман РОМАНЮК,  директор Волинського обласного центру зайнятості (м. Луцьк):

— У суспільства — великі очікування. Зеленський багато наобіцяв. Одне з його популістських гасел — зниження тарифів на газ. Але ще не було інавгурації, а він уже відмежувався від них. Болюча тема — війна. Всі ми хочемо миру. Але я не в захваті від обіцяного Зеленським. Домовлятися з Росією? З ким? З агресором, який нас не хоче чути? Війну треба закінчувати, заручившись підтримкою Європи, світової спільноти. Ще одна проблема — зарплати. Люди хочуть жити достойно. Для цього в нас є все: трудовий, інтелектуальний потенціал, земля, бажання… За правильної розстановки акцентів можемо жити, як європейці. Від нового Президента всі чекають гідних зарплат. Але одноосібно він цього не досягне. Хай переконує парламент, аби проголосував, і продовжує все найкраще, що зробив Петро Порошенко, зберігає та розвиває його напрацювання.

 

    Любомир ВАЛІХНОВСЬКИЙ,  завідувач хірургічного відділення Турійської районної лікарні, заслужений лікар України (смт Турійськ):

— На мою думку, найголовніша і першочергова справа — встановлення миру. Звісно, не будь–якою ціною, а за умови, що Україна залишиться незалежною, а Донбас і Крим будуть їй повернуті. Коли Володимир Зеленський брав на себе відповідальність за долю країни, то мусив думати, як вирішуватиме цю проблему. Він говорив, що вестиме перемовини з Путіним. Багато хто це сприйняв як зміну курсу, як «російський вибір» замість європейського. Але я думаю, що уроки Майдану не забуті. І українці, і світова спільнота не допустять, щоб наша держава опинилася під кремлівською п’ятою. До речі, прочитав недавно, що спеціальний представник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки у справах України Курт Волкер підтримує прямий діалог переможця президентських виборів Володимира Зеленського та президента Росії Путіна задля досягнення перемир’я. Буде результат чи ні — покаже час, але прагнути до припинення війни треба.

 

    Ірина ФАРІОН,  доктор філологічних наук, мовознавець, член політради ВО «Свобода», народний депутат України VII скликання (м. Львів):

— Дуже складно відповідати, за яку проблему має в першу чергу взятися новообраний глава країни, тому що в моїй голові ця людина і президентство не укладаються ніяк. Тому особисто мені важко прогнозувати якісь кроки на цій посаді ще донедавна учасника «95 кварталу», який стрибав по сцені, а тепер керуватиме державою. Я ніколи не дивилася цих передач, і чесно кажучи, якби за Володимира Зеленського не віддали голоси люди, я б не звернула уваги, що такі шоу в нашому просторі існують і приваблюють глядачів. Тому, на жаль, я не маю відповіді на це запитання. Але знаю, що мають робити самодостатні сильні українці, які не підтримували цю людину. Нам своїм шляхом іти і далі. Треба готуватися до парламентських виборів і пам’ятати, що в нас не президентська республіка, а парламентсько–президентська. І ми робитимемо все залежне від нас, аби у парламентсько–президентській формі блокувати антидержавні та антиукраїнські дії і, головне, зберегти подальший національний розвиток держави, якщо він за ці п’ять років був.

Бліц провели Алла ЛІСОВА, Василь УЛІЦЬКИЙ, Галина СВІТЛІКОВСЬКА, Катерина ЗУБЧУК, Мирослава КОЗЮПА, Людмила ВЛАСЮК, Євгенія СОМОВА, Лариса ЗАНЮК, Кость ГАРБАРЧУК, Сергій НАУМУК, Олег КРИШТОФ, Тамара ТРОФИМЧУК. 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel